Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας η κινητοποίηση κατά της ανεργίας στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου - ΔΕΙΤΕ LIVE

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας η κινη...

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση εδώ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

"Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη, είναι αυτό της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας από τη Δημοτική Αρχή, στις 25 Ιούνη, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Εισηγητής του θέματος είναι ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ο οποίος τόνισε τα εξής:

Ο Δήμος της Πάτρας θέλει να «πλημμυρίσει» με κόσμο τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κινητοποίηση κατά της ανεργίας

«Η Δημοτική Αρχή σταθερά προσανατολισμένη στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, φέρνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για μια νέα αγωνιστική πρωτοβουλία στις 25 του Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Στο επίκεντρο της νέας λαϊκής κινητοποίησης θέτουμε και πάλι το αίτημα  εργαζομένων και  ανέργων  «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».

Η σημερινή συνεδρίαση, πραγματοποιείται μια μέρα μετά τα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια ενάντια στη ψήφιση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο, τέταρτο μνημόνιο φέρνει επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα φωτιά, που σαρώνουν και χτυπάνε από χίλιες μεριές, το ήδη λεηλατημένο εισόδημα και τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Μέτρα μόνιμα, που αθροίζονται σε όσα έχει ήδη νομοθετήσει η σημερινή και οι  προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέτρα που αυξάνουν τη φτώχεια και την ανεργία, που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, καταργούν την αργία της Κυριακής και βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια.

Οι χθεσινές και προχθεσινές μεγάλες κινητοποιήσεις, έστειλαν αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και δανειστές. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν αποδέχονται τα μέτρα, τα απορρίπτουν, όπως και την πολιτική που τους εξοντώνει . Κυβέρνηση –ΣΕΒ δεν μπορούν παρότι το επιδιώκουν να κάνουν συμμέτοχο τον λαό στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου , παρά τη ‘’φιλότιμη’’ προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που αποσπά τα χειροκροτήματα του ΣΕΒ-των δανειστών να εξαπατήσει με τα λεγόμενα αντίμετρα.

Ο λαός με την οργανωμένη παρέμβαση και τη συμμαχία του, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, να βάλει εμπόδια,  να τους αναχαιτίσει, να αλλάξει συνολικά την πορεία των εξελίξεων .

Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στηρίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η ανάρτηση του πανό του Δήμου μας, που καλούσε το λαό της Πάτρας σε γενικό ξεσηκωμό και τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις είναι απλά η ελάχιστη υποχρέωσή μας να βγάλουμε τα δίκαια και τις αγωνίες του λαού μας από την αφάνεια που το σύνολο του αστικού συστήματος- ΜΜΕ  επιχειρούν  να τα βυθίσουν ….

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αποτελεί τη σταθερή πυξίδα μας. Με βάση αυτή την προτεραιότητα, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια εξαντλούμε  κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσες τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ενδεικτικά θυμίζουμε ορισμένα από αυτά: προχωρήσαμε σε μέτρα απαλλαγής και μείωσης των δημοτικών τελών και των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ για τις οικογένειες των ανέργων και απόρων, των πολύτεκνων και τρίτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία, για πάνω από 3000 οικογένειες. Καταργήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και το βρεφοκομείο. Αναβαθμίστηκε φέτος η λειτουργία των Λαϊκών Φροντιστηρίων που προσφέρουν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία. Συνεχίζουμε την λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Πλαζ και από φέτος στα Ροΐτικα.

Με συνέπεια διεκδικήσαμε μαζί με το λαό της Πάτρας, με τη μεγάλη κινητοποίηση του περασμένου Ιουλίου την άμεση παραχώρηση της λιμενικής ζώνης, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ανάπλασή της.

Αυτός ο αγώνας και η συνεπής διεκδίκηση, όπως και οι ντε φάκτο ενέργειες της Δημοτικής Αρχής έφεραν τη θετική εξέλιξη με την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος της λιμενικής ζώνης. Είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Νότιου παραλιακού πάρκου, που αγκάλιασε και χρησιμοποιεί καθημερινά μεγάλο μέρος του λαού της Πάτρας. Παρόμοια χαρακτηριστικά είχε και ο αγώνας για την παράδοση της παλιάς Εμπορικής Σχολής στην οδό Μανιακίου, που παραδόθηκε στο Δήμο και θα μετατραπεί σε παιδικό σταθμό.

Αυτοί οι ελεύθεροι χώροι,  παραδόθηκαν στο λαό της Πάτρας , γιατί δεν υποταχτήκαμε «στον ρεαλισμό της υποταγής», δεν υποκλιθήκαμε στην επιχειρηματικότητα ως δήθεν μοχλό ανάπτυξης, δεν υποκύψαμε στους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Έχουμε μπροστά μας τη νέα κινητοποίηση στις 27 του Μάη για την διαμόρφωση του «Ανατολικού Πάρκου» στον πρώην σκουπιδότοπο του Ριγανόκαμπου.

Για μάς προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων, η παραχώρησή τους στο λαό για την κάλυψη των αναγκών του.

Οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής να στηριχθούν τα φτωχά νοικοκυριά, να πάρουν  μικρές ανάσες οι λαϊκές οικογένειες, δεν μπορούν να ανατρέψουν τα τραγικά αποτελέσματα της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Γενάρη του 2017. 1.116.790 εργαζόμενοι είναι άνεργοι, ποσοστό 23,5%. Στις ηλικίες 15 – 24 το ποσοστό είναι 48%, 25 -34 30%, 50 – 64 20%.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNISEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, ση χώρα μας ζουν μισό εκατομμύριο παιδιά σε φτωχές και εξαθλιωμένες οικογένειες Το ποσοστό παιδικής φτώχειας από 20,7 % το 2009 εκτινάχθηκε στο 55% το 2014.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της Πάτρας αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως 1.560 οικογένειες μόνο στο Δήμο μας, λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Το προνοιακό επίδομα το λαμβάνουν 4.200 άτομα.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση δεν έχουμε πολλές επιλογές. Το μέλλον μας τον 21ο αιώνα, δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια, η μια σακούλα τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων και τα ψίχουλα των προγραμμάτων «αντιμετώπισης» της φτώχειας.

Για τη Δημοτική Αρχή το σύνθημα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών την τελευταία μέρα της πορείας που ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα: «Πάτρα – Αθήνα ήταν η αρχή, εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή», αποτελεί δέσμευση.

Μια πορεία που για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκαν 8 ημέρες μια μεγάλης  προσπάθειας, να αναμετρηθούμε ακόμη και με τα όρια της ανθρώπινης αντοχής όχι  για το φαίνεσθαι και αλλά για το αναγκαίο. Όχι γιατί πιστέψαμε ότι με τέτοιες δράσεις θα ανατρέπαμε το κύμα της ανεργίας και της φτώχειας που μας κυκλώνει, αλλά γιατί θέλουμε ο λαός μας να σταθεί  όρθιος, να υψώσει τις απαιτήσεις του, να σηκώσει ψηλά το δίκιο του , τις ανάγκες του που και δίκαιες είναι και ρεαλιστικές, να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο, την αστική πολιτική και την εξουσία της.

Ένας αγώνας που τον φέραμε σε πέρας  με υποδειγματική οργάνωση, προετοιμασία, πλατιά ενημέρωση, ζωντανές  διαδικασίες λαϊκής  συμμετοχής και πρωτοβουλίας. Μέσα από συνελεύσεις στις λαϊκές γειτονιές, συναντήσεις με Δήμους από όπου πέρασε η πορεία. Δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα συμμετείχαν στην πορεία μας και είχαν θετική συμβολή. Ξεχωριστές στιγμές ήταν οι εκδηλώσεις στήριξης της κινητοποίησης από τους εργαζομένους εργοστασίων που συναντούσε  η πορεία μας.

Πορευτήκαμε για να ακουστεί δυνατά η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, των εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, με τρίμηνα, δίμηνα, ωρομίσθιοι. Να ακουστεί δυνατά η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται, των αγροτών που ξεκληρίζονται.

Όταν πέρυσι τον Απρίλη πραγματοποιούσαμε την πορεία μας, όψιμοι και παλιοί τιμητές του συστήματος, μας λοιδορούσαν.  Αναρωτιόντουσαν τάχα  για τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες  βοηθάνε σε κάτι … Είναι το βλέμμα του χορτάτου που δεν βλέπει και δεν ακούει την βουή των ανέργων , των τσακισμένων της πολίτικης  που στηρίζουν  και με τα δυο τους  χέρια. Είναι  η ‘’ρεαλιστική’’ ματιά του  επιχειρηματία που βλέπει την διόγκωση της ανεργίας ως νέα  ευκαιρία κερδών και επενδύσεων, του αστού πολιτικού που προβάλλει ως πολιτική κατά της ανεργίας τα λεγόμενα προγράμματα της ενεργούς εργασίας  που παραδίδουν τον άνεργο φτηνό εργατικό δυναμικό στην εργοδοσία , είναι η πολιτική της αριστερής διαχείρισης που  στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου τα κονδύλια και τα επιδόματα που καταργεί είναι αυτά  για τους νέους ανέργους, για τα παιδιά των τσακισμένων οικογενειών.

Έτσι και αλλιώς   διαψεύστηκαν οικτρά γιατί ο αγώνας μας αγκαλιάστηκε από τον πατραϊκό λαό, από τους ίδιους τους εργαζομένους, τους ανέργους, το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτούς θέλαμε και επιδιώκουμε  να κινήσουμε σε δράση  και δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στην κακεντρέχεια των  αστών.

Δεν μετράμε με τα ίδια μέτρα και σταθμά ούτε τα λαϊκά προβλήματα ούτε τον τρόπο και τον δρόμο που τα προβάλλουμε και τα αντιπαλεύουμε, ούτε και τα αποτελέσματα κάθε αγωνιστικής δράσης που προσπαθεί να βάλει μπροστά η λαϊκή πάλη και οι δυνάμεις που την πιστεύουν  ως την μόνη  ρεαλιστική λαϊκή  διέξοδο.   Αποτελέσματα για εμάς και αυτού του αγώνα,  πλάι στον αγώνα των ίδιων πρώτα απ’ όλα  των ανέργων και  των εργατικών σωματείων είναι η απόσυρση  της μαύρης εργασίας των πενταμήνων στους Δήμους και στον Δήμο μας που σήμερα έγιναν 8μηνα με ένσημο   .

Τα οκτάμηνα που σήμερα υλοποιούνται δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση το αίτημα των ανέργων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ούτε όμως αυτό τα ελάχιστο δεν θα είχε κατακτηθεί χωρίς τη λαϊκή κινητοποίηση, και την ανάδειξη των αιτημάτων των ανέργων .

Αυτός ο αγώνας  αποτελεί για εμάς μια  παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε. Η πρωτοποριακή μορφή του, ανέδειξε την Πάτρα σαν πόλη αντίστασης, την  αγωνιστική στάση της δημοτικής αρχής ως πραγματική διαχωριστική γραμμή στο χώρο των εκλεγμένων  της τοπικής διοίκησης που δυστυχώς έχει γίνει συμπληρωματική  δεξαμενή  της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτό το δρόμο είναι υποχρέωση μας να συνεχίσουμε με όσες δυνάμεις και δυνατότητες μας δίνονται . Να στηρίξουμε και να προβάλουμε τις λαϊκές αγωνίες την λαϊκή πάλη για την πραγμάτωση τους.

Επιβεβαιώνεται, πως μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που δεν περιορίζονται για να χωρέσουν  στο στενό κορσέ των μνημονίων, της Ε.Ε., του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Είναι ώρα για δράση.  Μπαίνουμε μπροστά όπως μας καλεί το καθήκον.

Ξεκινάμε, μετά τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οργάνωση και την προετοιμασία της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας κατά της ανεργίας, την Κυριακή 25 Ιουνίου, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Πραγματοποιούμε την Δευτέρα 22 Μαΐου, σύσκεψη Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στις 7.00 μμ.

Στις 27 Μαΐου, αρχίζουμε τη διαμόρφωση του «Ανατολικού Πάρκου»

Προγραμματίζονται λαϊκές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τις Δημοτικές Ενότητες, τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται επίσης με τους εργαζόμενους στο Δήμο, την ΔΕΥΑΠ, τους Οργανισμούς.

Συναντήσεις με τους Δημάρχους των Δήμων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Οργανώνουμε την Τετάρτη 14 Ιούνη, εκδήλωση – ημερίδα με θέμα: «Κοινωνική Οικονομία – διέξοδος ή νέα μορφή εκμετάλλευση και ενσωμάτωσης των  ανέργων ;».

Με την μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας μας, «πλημμυρίζουμε» τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Την μετατρέπουμε σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα, για να υπάρχει εργασία για όλους, με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Φιλοδοξούμε τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της νεολαίας  στην ευρύτερη περιοχή μας να γίνουν οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας».

Διεκδικούμε:

-Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα.

-Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

-Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.

-Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου.

-Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο.

-Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες του Δήμου, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας.

-Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κλπ.

-Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές.

-Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.

-Την απόδοση στο Δήμο το σύνολο των  στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο.

-Διαχείριση  του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς νέες επιβαρύνσεις, νερό με επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους.

Ο πατραϊκός λαός πρέπει να κινητοποιηθεί και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που θυσιάζουν την ποιότητα ζωής του στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να μην υιοθετήσει επιχειρήματα και αντιλήψεις που προβάλουν σαν ευκαιρία για την πόλη τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενωμένοι μια γροθιά μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Συνεχίζουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας»."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις