Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλάβρυτα: Απόλαυση ο δρόμος την εποχή των σπάρτων- ΦΩΤΟ

Καλάβρυτα: Απόλαυση ο δρόμος την εποχή τ...

Υπέροχη εποχή στα ορεινά της Αχαίας

Μετά από ένα ασφαλέστερο από πριν ταξίδι στην Εθνική Αθηνών -Πατρών, ο οδηγός και οι επιβάτες του αυτοκινήτου που ταξιδεύει για τα Καλάβρυτα, διαπιστώνουν αμέσως μετά τον κόμβο της Πούντας, ότι η απόλαυση του ταξιδιού του προς την όμορφη κωμόπολη των Καλαβρύτων τώρα αρχίζει.

Υπέροχη εποχή με βασικό πρωταγωνιστή τα κίτρινα σπάρτα που τυλίγουν τον δρόμο σκορπίζοντας σπάταλα στον αέρα πραγματική ευωδία σε όλη σχεδόν την διαδρομή. Απίθανη εικόνα που διεγείρει θετικά την όραση και την όσφρηση και γαληνεύει την ψυχή του ταξιδιώτη.

Το σπάρτο (Spartium junceum, Σπάρτιον το βουρλοειδές) είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη των Κυαμωδών και στην οικογένεια των Χεδρωπών ή Κυαμοειδών (Fabaceae).

Είναι θάμνος με καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου και φθάνει σε ύψος τα δύο μέτρα. Έχει μακριούς, λεπτούς, μυτερούς στην άκρη βλαστούς που είναι σχεδόν γυμνοί, χωρίς φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινου χρώματος, αρωματικά και σχηματίζουν βότρυες. Ο καρπός του, όταν ωριμάσει, σκορπίζει τους σπόρους.

Τα σπάρτα καλλιεργούνται επίσης ως καλλωπιστικά και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων αλλά και, λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος τους, για την συγκράτηση των διαβρωμένων εδαφών. Οι βλαστοί τους χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καλαθιών και ψάθινων καπέλων.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΗΤΕΣ:

Δραστικές ουσίες: Αλκαλοειδή την σπαρτεϊνη και απωματικές αμίνες.
Ιδιότητες, χρήσεις: Καρδιοτονωτικό, υπερτασικό, αγγειοσυσταλτικό και διουρητικό.
Εφαρμογή-παρασκευή: Σε έγχυμα, χρησιμεύει άλλοτε ως θεραπευτικό φυτό για τους καρδιακούς πόνους και άλλοτε ως καθαρτικό και εμετικό (ανθικοί ποδίσκοι σε μισό λίτρο νερό, 3 κουταλιές τη ημέρα). Σε έμβρεγμα, 20 γραμ. ξερά άνθη σε 500 γραμ. νερό χρησιμεύει ως καθαρτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, για τη λευκωματουρία και το σακχαρώδη διαβήτη όπου  η περιεκτικότητα του σακχάρου του αίματος πέφτει αμέσως.

Mediterranean

Άλλες χρήσεις: Οι ίνες και τα κοτσάνια είναι ένα υποκατάστατα της κάνναβης . Επίσηςχρησιμοποιείται για να φτιαχτούν νήματα, σχοινιά και χονδρά υφάσματα . Ακόμη χρησιμοποιείται για το παραγέμισμα των μαξιλαριών και για την κατασκευή χαρτιού . Τα σκληρά στελέχη  χρησιμοποιούνται στην καλαθοπλεκτική.

Τα κλαδιά του  συχνά γίνονται σε σκούπες. Από τα λουλούδια του παράγεται έντονη κίτρινη βαφή και αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία .  1200gr των λουλουδιώναποδίδει 300 – 350gr αρωματικού ελαίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις