Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: H κρίση μας βγάζει τα δόντια και απειλεί την υγεία μικρών και μεγάλων - Με μασέλα άνθρωποι κάτω των 40 ετών

Αχαΐα: H κρίση μας βγάζει τα δόντια και ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μια επισκόπηση της κατάστασης με αφορμή την ανάδειξη του νέου ΔΣ στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαΐας

Στις κάλπες οδηγήθηκαν την Κυριακή 7 Μαΐου μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Συμμετείχαν τρεις παρατάξεις και την πρωτιά, ενισχύοντας τις δυνάμεις της κατά μία έδρα, πήρε η παράταξη Συνεργασία Οδοντιάτρων Αχαΐας, με επικεφαλής τον απερχόμενο Πρόεδρο Γιώργο Μουτούση. Η παράταξη ΣΥΝεργασία Αυτόνομων Οδοντιάτρων έλαβε 2 έδρες και η Δημοκρατική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ Κίνηση Οδοντιάτρων 1 έδρα.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr o απερχόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης Γιώργος Μουτούσης, η συμμετοχή ήταν χαμηλή σε σχέση με τους εγγεγραμμένους, αλλά αν συγκριθεί με τους ταμειακώς εντάξει το ποσοστό ανεβαίνει. Αν και σε αυτή την εκλογική διαδικασία προσήλθαν λιγότερα άτομα, συγκριτικά με την προηγούμενη.

"Θα θέλαμε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, ενώ επιδιώκουμε να έχουμε καλή συνεργασία με όλες τις παρατάξεις για το καλό του Συλλόγου και των συναδέλφων", τονίζει ο κ. Μουτούσης, ο οποίος θίγει το πρόβλημα της ελάχιστης κρατικής κάλυψης για οδοντιατρικές πράξεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και την αύξηση της ανεργίας, έχει επικίνδυνα αποτελέσματα για την υγεία μικρών και μεγάλων και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στον κλάδο των οδοντιάτρων.

"Για την επίσημη πολιτεία δυστυχώς επί σειρά ετών η στοματική υγεία αποτελεί πολυτέλεια. Το κράτος δεν προσφέρει παρά ελάχιστα και πρακτικά η κάλυψη της ετήσιας δαπάνης σε ποσοστό 95% είναι ιδιωτική. Είμαστε παράλληλα στον 7ο χρόνο της κρίσης, τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά και αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις".

Από τη μια πλευρά, όπως εξηγεί, μειώνεται ο αριθμός των ενεργών οδοντιάτρων στο νομό, είτε γιατί κάποιοι, νεότεροι σε ηλικία φεύγουν για το εξωτερικό, είτε γιατί άλλοι , μεγαλύτερης ηλικίας βγαίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα στη σύνταξη καθώς δεν τους συμφέρει να κρατούν άλλο ανοιχτά τα ιατρεία τους. "Μέχρι πριν τρία χρόνια ήμασταν περισσότεροι από 380 και τώρα λιγότεροι από 350. Η δαπάνη για να ανοίξεις ένας ιατρείο με όλο τον εξοπλισμό αγγίζει τα 60-70.000 ευρώ και επιπλέον για να το συντηρήσεις πρέπει να πληρώνεις λειτουργικά έξοδα και φορολογία ακόμα κι αν δεν έχεις εισόδημα. Παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι τιμές των ιατρικών πράξεων, οι ασθενείς δεν προσέρχονται όπως στο παρελθόν, ειδικά για συντήρηση, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης".

Και όχι μόνο αυτό. Ο Γιώργος Μουτούσης έχει διαπιστώσει ότι πολλές φορές ασθενείς προτιμούν να κάνουν εξαγωγή δοντιού αν η συντήρησή του κοστίζει περισσότερα χρήματα, ενώ γονείς δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους στον οδοντίατρο αν έχουν χαλασμένα δόντια, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για τα πρώτα, τα οποία ούτως ή άλλως θα αλλάξουν.

"Έχει διαφοροποιηθεί η μορφή των θεραπειών. Στο παρελθόν, δύσκολα προτιμούσαν μασέλα. Σήμερα ειδικά στο ΠΕΔΥ, υπάρχει ουρά ασθενών για μια τεχνητή οδοντοστοιχία. Και αυτό αφορά σε κάποιες περιπτώσεις νέους ανθρώπους, 40 ετών ή και λίγο μικρότερους. Επειδή το κόστος της μερικής οδοντοστοιχίας δεν καλύπτεται από το δημόσιο και δεν μπορούν να την πληρώσουν, κάποιοι προτιμούν να κάνουν εξαγωγές και καλών δοντιών, για να βάλουν ολόκληρη".

Πέρα από αυτό, το πρόβλημα της κακής στοματικής υγείας έχει και επιπρόσθετες σοβαρές προεκτάσεις, καθώς αυτή μπορεί να προκαλέσει άλλες σοβαρές παθήσεις, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών μέσω μεταμόσχευσης ή χημειοθεραπειών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Ε.Ι.Ν.Α-Ποιοι εκλέγονται σε Τριμελείς Επιτροπές Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Αχαΐα: Κάλπες σήμερα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς- Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα- BINTEO & ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις