Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»: Ο ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΡΙΣΝΙΚΟΦ ΩΣ ΝΙΖΙΝΣΚΙ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΜΠΟΜΠ ΓΟΥΙΛΣΟΝ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»: Ο ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΡΙ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ποιος δεν θέλει να δει το Letter to a man;

Το μεγαλύτερο γεγονός του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι ασυζητητί η άφιξη του σούπερ σταρ του παγκόσμιου χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Στην καρδιά του καλοκαιριού 10, 11, 12 Ιουλίου στο θέατρο Ολύμπια της Λυρικής Σκηνής, θα υποδυθεί τον μύθο της κουίντας Βάσλαβ Νιζίνσκι στο κατώφλι της παράνοιας, όταν το μυαλό του είχε διαλυθεί από υπαρξιακά ερωτηματικά και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Η παράσταση Letter to a man -που έχει κριθεί ως ένα πραγματικό ρεσιτάλ από τον Μπαρίσνικοφ -περιδιαβαίνει την οικουμένη εδώ και δυο χρόνια με αφετηρία στην Ιταλία και φέρει την υπογραφή του διάσημου πειραματικού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον, ο οποίος έχει καταπιαστεί από τον Χάινερ Μίλερ ως τη Lady Gaga.

Μιλάμε για μια ιδιαίτερη περφόρμανς σαν παρτιτούρα, ένα κολάζ από μνήμες βασισμένη ολοκληρωτικά στον Μπαρίσνικοφ, ντυμένο με κοστούμι Giorgio Armani. Ο 69χρονος χορευτής και ηθοποιός εγκατέλειψε τη Ρωσία για να ενταχθεί στο New York City Ballet και αργότερα να εξελιχθεί σε καλλιτεχνικός διευθυντής του American Ballet Theatre. Για δεκαετίες ηγήθηκε πολλών αβάν γκαρντ χορευτικών projects αποδεικνύοντας την αγάπη του στην πρόοδο και το νεωτερισμό. Μαζί με το Νουρέγιεφ, το Νιζίνσκι και το Βασίλιεφ θεωρούνται οι κορυφαίοι χορευτές του κόσμου.

Εγκεφαλική αστάθεια, μπλεγμένα βιώματα, κατάρρευση στην παράνοια κυριαρχούν σε ένα θέαμα 70 λεπτών όπου ο Μπαρίσνικοφ μιλάει αγγλικά και ρωσικά ενώ πίσω ζωντανεύουν τα προσωπικά σχέδια ζωγραφικής του Νιζίνσκι. Η εποχή του έργου τοποθετείται το 1945 λίγο πριν το θάνατο του Νιζίνσκι, τότε που είχε ελάχιστες στιγμές διαύγειας.

O μεγαλύτερος χορευτής της γενιάς του μίλησε για το μεγαλύτερο χορευτή όλων των εποχών στην Guardian: «Ποτέ δεν μαγνητοσκοπήθηκε ούτε ένα λεπτό του χορού του. Κι όμως ζει μέσα από τους ρόλους του. Πόσο τυχερός άνδρας! Εχει παραμείνει μυστήριο».

Ο θρύλος του Νιζίνσκι «χτίστηκε» από τη στιγμή που ο καλλιτεχνικός ιμπρεσάριος  Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, ιδρυτής των Ρωσικών Μπαλέτων, εραστής και πυγμαλίωνάς του έφθασε στο Παρίσι το 1909. Όπως λέγεται, έκτοτε ο Νιζίνσκι έκανε επανάσταση πάνω στα όρια του χορού και ανέδειξε για πρώτη φορά τη χορογραφία πλάι στην κίνηση. Η σωματική του χάρη ήταν απαράμιλλη, κατά πολλούς άγγιξε την τελειότητα. Κάποια στιγμή όμως οι δρόμοι τους χώρισαν τραυματικά όταν ο σολίστας παντρεύτηκε μια ουγγαρέζα αριστοκράτισσα αποζητώντας κατανόηση και διεθνή δόξα. Εγραψε όμως τις σκέψεις και τις αγωνίες του σε ένα ημερολόγιο που εξελίχθηκε σε βιβλίο. Ένα κείμενό του ήταν γράμμα στον Νταγκίλεφ. Ο Μπαρίσνικοφ σημειώνει πως η τωρινή παράσταση δεν είναι ένα θέαμα για τη ζωή του Νιζίνσκι «Βασίζεται σε ένα εκπληκτικό βιβλίο, γραμμένο μέσα σε ένα εξάμηνο για έναν άνδρα προβληματισμένο για την τέχνη, το Θεό, την οικογένεια, το θάνατο. Είναι μια παράξενη ιστορία μιας εσωτερικής φωνής όχι ενός φυσικού προσώπου».

Mέχρι τώρα του είχε ζητηθεί 15 φορές να τον υποδυθεί (ακόμα και από τον Ιγκμαρ Μπέργκμαν) αλλά χάρη στον Μπομπ Γουίλσον το αποφάσισε. «Είμαστε και οι δυο επαρχιώτες, χορέψαμε στο θέατρο Marinsky αλλά κατά τα άλλα είμαστε πολύ διαφορετικοί» υπογραμμίζει για τον ήρωά του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View