Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Mindspace: Στόχος η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα

Mindspace: Στόχος η καινοτομία και η επι...

Συμμετέχει στο Patras IQ 2017

Το Mindspace είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Σωματείο που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από φοιτητές και νεαρούς αποφοίτους. Στόχος μας είναι οι ιδέες που αναπτύσσονται σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον να ωφελούν την κοινωνία αντί να μένουν παγιδευμένες στο πανεπιστήμιο.

Έτσι, δημιουργήσαμε το Mindspace Lab ώστε κάθε φοιτητής να έχει τα απαραίτητα εργαλεία και το χώρο να δουλέψει το πρωτότυπό του.

Παράλληλα, διοργανώνουμε δωρεάν σεμινάρια που εφοδιάζουν τους φοιτητές με γνώσεις που είναι απαραίτητες για να υλοποιήσουν την ιδέα τους τόσο σε τεχνολόγικο όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών, σε συνδυασμό με τον υψηλότερο στην ΕΕ δείκτη ανεργίας στους νέους είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθούν δουλειές μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε μια προσπάθεια να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα στον κόμβο επιχειρηματικότητας και τον δημιουργό κουλτούρας καινοτομίας που θα έπρεπε να είναι.

Όμως, πολύ λίγες ιδέες φοιτητών βγαίνουν από το πανεπιστήμιο και υλοποιούνται, για δύο βασικούς λόγους.

Ο ένας λόγος είναι ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος στην Ελλάδα είναι αδιάφορος προς την επιχειρηματικότητα. Οι φοιτητές δεν έχουν role models για να παραδειγματιστούν και οι καθηγητές δεν τους ενισχύουν να καινοτομήσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα να δει κάποιος ακόμα και εχθρική νοοτροπία προς την επιχειρηματικότητα.

Ο άλλος λόγος είναι ότι οι σπουδές στα Ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν στους φοιτητές πολύ υψηλή θεωρητική γνώση, αλλά την ίδια στιγμή αποτυγχάνουν στο να παρέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες που πρακτικά χρειάζονται οι φοιτητές ώστε να δουλέψουν πάνω στις ιδέες τους. Οι κουλτούρα του macking και των makers είναι παντελώς άγνωστη.

Το mindspace είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Σωματείο που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από φοιτητές και νεαρούς αποφοίτους που θέλουν να δούνε τις ιδέες που αναπτύσσονται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον να μπορούν να ωφελούν την κοινωνία αντί να μένουν παγιδευμένες στο πανεπιστήμιο .

Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την επιχειρηματικότητα ως επιλογή στους φοιτητές και να υποστηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε όσους ξεκινούν αυτό το ταξίδι.

Αυτό προσπαθούμε να το καταφέρουμε μέσα από τις δράσεις μας:

1) Δεν υπήρχε makerspace μέσα σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και έτσι φτιάξαμε ένα. Τα makerspaces μέσα σε πανεπιστήμια επιτρέπουν στους φοιτητές να συναντηθούν και να δουλέψουν πάνω στην ιδέα τους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που παρέχονται. Το Mindspace LAB είναι ένα startup oriented makerspace μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

2) Οργανώνουμε “Role models”, εβδομαδιαίες συναντήσεις μέσα σε Ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να παρουσιάσουμε στους φοιτητές συμφοιτητές τους που έχουν ήδη ξεκινήσει μία startup. Αυτό βοηθάει να δημιουργηθεί μία κοινότητα ενδιαφερόμενων για την επιχειρηματικότητα, όπου όλοι μπορούν να συζητούν και να μοιράζονται τις ιδέες τους. Οι παρουσιαστές μοιράζονται την ιστορία τους με τους φοιτητές, παρουσιάζοντας την επιχειρηματικότητα ως μια από τις επιλογές τους και δείχνοντάς τους ότι και αυτοί μπορούν να το καταφέρουν.

3) Εννιά στις δέκα startups θα αποτύχει. Παρουσιάζοντας αποτυχημένα projects, θέλουμε να εξαφανίσουμε το στίγμα της αποτυχίας και να δώσουμε στους φοιτητές την ευκαιρία να μάθουν από τα projects των άλλων. Τα FuckUp Nights είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε από το Μεξικό και τώρα υπάρχει σε 144 πόλεις και 53 χώρες. Το Mindspace είναι ο μόνος διοργανωτής στην Ελλάδα.

4) Μέσω workshops που γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε τις θεωρητικές σπουδές και να ενισχύσουμε δεξιότητες όπως web development, design, business planning και presentation skills. Αυτά τα workshops στοχεύουν στο να παρέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες στους φοιτητές ώστε να βγάλουν την ιδέα τους έξω από το πανεπιστήμιο.

5) Ένα από τα βασικούς στόχους μας είναι η καινοτομία. Για το λόγο αυτό φέρνουμε σε επαφή τους φοιτητές με τις νέες τεχνολογίες μέσω workshops όπως το how to make a drone, how to make a 3d printer και stratosphere balloon.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr