Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ποιός στερεί από την Πάτρα χιλιάδες κυβικά πεντακάθαρου νερού; Χύνεται στη θάλασσα αντί να τρέχει στις βρύσες

Ποιός στερεί από την Πάτρα χιλιάδες κυβι...
Βγενόπουλος Φάνης

Τι εξωφρενικό συμβαίνει με τον ταμιευτήρα της Βαλμαντούρας

90.000 κ.μ. την ημέρα καθαρό νερό αντί να φτάνει στις βρύσες των Πατρινών κυλάει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα! Την αποκάλυψη έκανε το βράδυ της Τετάρτης, στην κοινή εκδήλωση των παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Γιώργος Λάζαρης.

Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στη δημοτική Αρχή της Πάτρας για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου – Ζητούν διαδημοτικό φορέα διαχείρισης

Το νερό αυτό προέρχεται από τον ταμιευτήρα της Βαλμαντούρας, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου τους φράγματος Πείρου – Παραπείρου της Χαλανδρίτσας και θα μπορούσε να φτάνει στους ταμιευτήρες της Πάτρας – τουλάχιστον για τους επτά μήνες του χειμώνα - με το γύρισμα μιας βάνας (!), όπως ειπώθηκε στην ίδια εκδήλωση.

Η εξήγηση γιατί δεν υπάρχει κανείς να «γυρίσει τη βάνα», είναι… απλή. Διότι δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης του έργου και κατά συνέπεια, ουδείς μπορεί να δώσει την εντολή….

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τον χειμώνα του 2014, η βάνα γύρισε και το νερό από τον ταμιευτήρα της Βαλβαντούρας έφτασε στην Πάτρα.

Όπως είπε, μιλώντας στο thebest.gr, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας για το θέμα: «Μπορούσαν να δώσουν το νερό από την Βαλβαντούρα και χωρίς φορέα. Μας το είχαν δώσει το 2014 για έξι μήνες του χειμώνα και μετά μας το πήραν, το καλοκαίρι δεν το ζητήσαμε γιατί χρησιμοποιείται για την άρδευση.

Τότε είχε δοθεί εντολή του Υπουργείου Υποδομών…

Εμείς ως Δήμος και ΔΕΥΑΠ, έχουμε θέσει το θέμα και έχουμε ζητήσει το νερό της Βαλμαντούρας, με έγγραφα και σε συναντήσεις με τον Υπουργείο Υποδομών μέσω του Γ.Γ. του Υπουργείου Γιώργου Δέδε. Τότε στη συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα τον Ιούλιο του 2016, μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα μεταφέρει το αίτημα. Ακόμη όμως, τίποτα δεν έχει γίνει…»

Και όπως προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, έως ότου καταλήξουν οι συζητήσεις μεταξύ των τριών δημάρχων (Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας) και της κυβέρνησης για τη μορφή που θα έχει ο φορέας διαχείρισης του φράγματος.

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, το νερό από τη Βαλβαντούρα έφτασε το 2014 στην Πάτρα, επί της ουσίας παράνομα και με τον κίνδυνο κυρώσεων από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί το έργο.

Τι θα γίνει με τον φορέα

Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συζητήσεις για το φορέα, το νερό θα συνεχίσει να καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα. Ωστόσο, η μορφή του φορέα διαχείρισης του έργου, είναι ένα μεγάλο «αγκάθι». Όπως προέκυψε από την εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης, σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση (οχτώ από τις εννέα παρατάξεις), ζητά ο φορέας να είναι διαδημοτικός και σε κάθε περίπτωση κύριο λόγο να έχει η Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, οι τρεις δήμαρχοι με πρώτο τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ζητούν ο φορέας να είναι κρατικός, θέση στην οποία επιμένει η δημοτική Αρχή της Πάτρας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τη δημοτική Αρχή, δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση – απάντηση στην κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης για το θέμα.

Αυτό προκύπτει και από τα όσα είπε ο Ανδρέας Παπανικήτας στο thebest.gr, για το θέμα, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει πως: «Είναι ένα σοβαρό θέμα. Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση και ήρθε η ώρα να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου οι τρεις Δήμοι και οι δυο ΔΕΥΑ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης:

H ΔΕΥΑΠ θα μοιράζει… άδεια μπουκάλια καλώντας τους Πατρινούς να πίνουν νερό από τη βρύση

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις