Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στη δημοτική Αρχή της Πάτρας για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου – Ζητούν διαδημοτικό φορέα διαχείρισης

Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στη δημο...
Βγενόπουλος Φάνης

Τι ειπώθηκε στη κοινή εκδήλωση των επτά παρατάξεων για το θέμα

Υπέρ της δημιουργίας διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, τάχθηκαν οι οκτώ παρατάξεις (από τις εννιά) της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Η κοινή αυτή στάση, «επισημοποιήθηκε» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι παρατάξεις στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ασκήθηκε εντονότατη κριτική στη στάση της δημοτικής Αρχής στο ζήτημα, η οποία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας κρατικού φορέα διαχείρισης του έργου, όπως και στη απουσία εκπροσώπου της από την εκδήλωση.

Το πνεύμα των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ήταν πως στις μέρες μας πλέον, ό,τι είναι υπό κρατικό έλεγχο, μπορεί εύκολα να περάσει στους ιδιώτες, ενώ ό,τι είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένει δημόσιο.

Ωστόσο, κριτική ασκήθηκε και στη στάση της κυβέρνησης, τόσο γιατί το έργο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, όσο και για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα γίνει η διαχείριση του έργου, που θα υδροδοτήσει την Πάτρα, την Κάτω Αχαΐα και τον Δήμο Ερύμανθου.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την εκδήλωση είναι ότι, σήμερα αν και φράγμα στη Βαλμαντούρα είναι έτοιμο κανείς δεν μπορεί «να ανοίξει τη βάνα και να φτάσει το νερό στην Πάτρα», καθώς δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το νερό του φράγματος να καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα!

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Χριστόπουλος στην τοποθέτησή του, αφού καυτηρίασε την απουσία εκπροσώπου της δημοτικής Αρχής από την εκδήλωση, τόνισε ότι η δημοτική πλειοψηφία αποφεύγει να συζητήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εμμένοντας στις θέσεις της. Ο κ. Χριστόπουλος, σημείωσε δε, ότι το νερό για τους Πατρινούς θα είναι φθηνότερο από ότι είναι σήμερα, με τη λειτουργία του φράγματος.

Η Ουρανία Μπίρμπα από την παράταξη ΡΑΠ, μιλώντας στην εκδήλωση, επέκρινε τόσο τη δημοτική Αρχή για την απουσία της, όσο και την κυβέρνηση για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «έγκλημα για την πόλη» το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται το φράγμα της Βαλμαντούρας, την ώρα που η Πάτρα το καλοκαίρι υποφέρει από διακοπές στην υδροδότηση.

Όσο για την πρόταση της δημοτικής Αρχής, περί δημιουργίας δημόσιου φορέα διαχείρισης του έργου, με την οποία συμφωνούν και οι Δήμοι Ερυμάνθου και Δύμης, η Ουρανία Μπίρμπα, τη χαρακτήρισε ως «άκρατο λαϊκισμό», προσθέτοντας πως στις συνθήκες επιτροπίας που βρίσκεται η χώρα, ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου, διασφαλίζεται μόνο από τους Δήμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Φίλιας από την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» του πρώην δημάρχου Γιάννη Δημαρά, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι οχυρώνεται πίσω από ιδεοληψίες και δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της πόλης, ασχολούμενη με τα μικρά και όχι με τα μεγάλα.

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιζόμενοι Πολίτες», μιλώντας στην εκδήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά πως το θέμα δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς, ούτε για κρατισμούς (σ.σ. εννοώντας τη δημοτική Αρχή) και πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διαχειριστεί η ίδια το νερό, καθώς το κράτος είναι αφερέγγυο και παραδομένο στα Υπερταμεία.

Υπέρ της σύστασης διαδημοτικής εταιρείας διαχείρισης  του φράγματος, τάχθηκε και ο Νίκος Οικονομόπουλος, της παράταξης «Πάτρα Δυνατή», καθώς όπως σημείωσε εάν περάσει στο κράτος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει ιδιωτικό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα η δική μας πόλη», Νίκος Τζανάκος, ζήτησε να υπάρξει διπλή πίεση τόσο προς την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του έργου, όσο και προς τη δημοτική Αρχή για την αποδοχή της λειτουργίας του φράγματος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Θεόδωρος Ντρίνιας από το «Κοινοτικό», στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι δεν μπορεί παρά ο φορέας διαχείρισης του φράγματος να είναι η Αυτοδιοίκηση και ζήτησε να υπάρξει πίεση για την ολοκλήρωση του έργου.

Στην εκδήλωση, αν και δεν ήταν συνδιοργανωτής, μίλησε και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας, Χρήστος Πατούχας, ο οποίος και αυτός τάχθηκε υπέρ του διαδημοτικού φορέα καθώς όπως είπε «ο δημόσιος φορέας μπορεί να γίνει ιδιωτικός από τη στιγμή που η χώρα είναι υποθηκευμένη».

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση η επικεφαλής της παράταξης  «Όλοι μαζί, για την Πάτρα» Βίβιαν Σαμούρη, απουσίαζε εκτός Πατρών και για το λόγο αυτό δεν συμμετείχε.

Νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση είχαν μιλήσει ο Πρόεδρος ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Βασίλης Αϊβαλής, που παρουσίασε την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΔΕ για την διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, ο γενικός επιβλέπων έργου φράγματος Πείρου-Παραπείρου Γιώργος Λάζαρης, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία του έργου και ο Αντώνης Κότσαλης, Ηλ/λόγος Μηχανικός, ο οποίος έκανε μια σύγκριση των οικονομικών στοιχείων για το νερό σήμερα και μετά τη λειτουργία του φράγματος.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις