Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέσα στο έτος η εργολαβία για την σιδηροδρομική γραμμή Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος- Οι υποδομές που έχουν μπει στα... "σκαριά"

Μέσα στο έτος η εργολαβία για την σιδηρο...

Προϋπολογισμού 95εκ. ευρώ

Σε ... πυρετό δημοπρατήσεων βρίσκεται η ΕΡΓΟΣΕ, καθώς ήδη έχει προγραμματίσει μέσα στο έτος δημοπρατήσεις έργων και μελετών προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για 14 έργα που θα ολοκληρώσουν τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου όλης της χώρας με έργα «σταθμούς» που θα επιτρέψουν ηλεκτροκίνηση και διπλή γραμμή σχεδόν στο σύνολο του δικτύου.

Παράλληλα με 3 μελέτες που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο 2017 δίνεται το «πράσινο φως» για την επέκταση του Προαστιακού προς το λιμάνι του Λαυρίου, της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (6ου προβλήτα) με το δίκτυο αλλά και την επέκταση του Προαστιακού της συμπρωτεύουσας.

Για τον Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί η πρώτη μεγάλη δημοπράτηση για  την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του τμήματος Κιάτο - Αίγιο με την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι σε προχωρημένο στάδιο στο στρώσιμο των γραμμών το οποίο έχει ξεκινήσει από το Αίγιο προς το Κιάτο και  αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά για να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ για τις νέες δημοπρατήσεις δείχνει «κορύφωση» της διαδικασίας  μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται:         
-Η δημοπράτηση για τις υπολειπόμενες εργασίες (Β φάση έργων) εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών και την υπόγεια σύνδεση με Μετρό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ,

-Η δημοπράτηση για την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) – Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα νέα έργα, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ.

Μέσα στη χρονιά όμως αναμένουμε και την δημοπράτηση για την εργολαβία κατασκευής επιδομής, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος που θα ολοκληρώσει τα έργα σε αυτό το τμήμα και θα φέρει το σύγχρονο τρένο ένα βήμα από την Πάτρα. Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο έργο, από πλευράς προϋπολογισμού καθώς φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ  και  δημοπρατείται εντός του πρώτου εξαμήνου.

Επίσης θα έχουμε τρία σημαντικά έργα και για το περιφερειακό δίκτυο που αφορούν:

Τη δημοπράτηση για την παραλλαγή της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου-Βόλος και εγκατάσταση σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Λάρισα - Βόλος

Στα «σκαριά» 14 έργα και τρεις μελέτες 500 εκατ. ευρώ

Τη δημοπράτηση για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση σιδιροδρομικής γραμμής Ισθμός - Λουτράκι
Τη δημοπράτηση για την εγκατάσταση σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα

Σημειώνεται ότι οι υπογραφείσες συμβάσεις έργων και μελετών τη διετία 2015 - 2016 έχει φτάσει τα 137,27 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται συμβάσεις για έργα και μελέτες πάνω από 417 εκατ. ευρώ.
Στα «σκαριά» 14 έργα και τρεις μελέτες 500 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα οι δημοπρατήσεις και αναθέσεις έργων ή/και μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΡΓΟΣΕ από το 2015 έως σήμερα ανέρχονται σε συνολικό συμβατικό ποσό της τάξης των 148 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται πως «οι δημοπρατήσεις και αναθέσεις επετεύχθησαν αφού εξασφαλίστηκε η ωρίμανση των αντίστοιχων έργων, είτε αφορά σε μελετητική ωρίμανση και σύνταξη τευχών δημοπράτησης είτε αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση απαραίτητων ενεργειών για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (όπως το παράδειγμα της Κατασκευής Κάτω Διάβασης Μενεμένης, το οποίο είναι και το πρώτο για το οποίο εγκρίθηκε χρηματοδότηση στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 -2 020 και κατέστη δυνατή η συμβασιοποίησή του τον Απρίλιο του 2016)».

 

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις