Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΣΑΛΙΚΗ: ΜΕ ΡΕΣΙΤΑΛ ….ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΛΟΡΕΝΣ ΦΟΣΤΕΡ ΤΖΕΝΚΙΝΣ»

ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΣΑΛΙΚΗ: ΜΕ ΡΕΣΙΤΑΛ ….ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΣ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Εκθέτω ψυχή και σώμα, με αδυναμίες και ρωγμές»

Μια υποδειγματική ακροβασία μεταξύ κωμικού και δραματικού είναι η ερμηνεία της πιο φάλτσας σοπράνο όλων των εποχών Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς από τη γνωστή πρωταγωνίστρια Ναταλία Τσαλίκη, που καταφθάνει το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 16-17 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ως φιλοξενούμενη του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Μεταφέρει εδώ την παράσταση του αθηναικού θεάτρου «Θησείον» που συγκέντρωσε επαινετικές κριτικές, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννου Περλέγκα και συμπρωταγωνιστή τον Προμηθέα Αλιφερόπουλο. Τι λέει όμως η ίδια για την ηρωίδα της;

Η έμπειρη ηθοποιός αναδεικνύει με αστείο αλλά και συγκινητικό τρόπο τη φιλοδοξία, την αυταπάτη και τα τραύματα της αμερικανίδας αστής σοπράνο, η οποία αν και φρικτά παράφωνη είχε εμμονή να τραγουδάει δημοσίως Μότσαρτ. Παθιασμένη με την κλασική μουσική, έφτασε μέχρι το περίφημο «Κάρνεγκι Χολ» στα 76 της δίνοντας ένα ρεσιτάλ-παρωδία, στάθηκε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς αλλά και για δύο ταινίες: τη «Marguerite» του Ξαβιέ Τζιανολί με την Κατρίν Φρο και τη «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» του Στίβεν Φρίαρς με τη Μέριλ Στριπ.

 

Όπως ανέφερε η Ναταλία Τσαλίκη στην «Καθημερινή»: «Μου άρεσε που ήταν ευάλωτη γυναίκα με ρωγμές. Μου αρέσουν οι ρόλοι που μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους. Δεν μου αρέσουν οι υπερήρωες που δεν μπορείς να τους φτάσεις. Όταν ο πατέρας της τής απαγόρευσε να τραγουδάει κι έπειτα αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι ήταν αιτίες που οδηγούν συχνά σε παραφωνία. Οι παράφωνοι άνθρωποι κουβαλούν τραύματα και πληγές από την παιδική τους ηλικία όταν κάποιος τους κορόιδευε όταν τραγουδούσαν ή τους απαγόρευε να το κάνουν. Τώρα πια θεραπεύονται τέτοιες περιπτώσεις ψυχαναλυτικά, αλλά εκείνη την εποχή όχι. Επιπλέον, η ηρωίδα ήταν άρρωστη, είχε κολλήσει σύφιλη, κάτι που της δημιουργούσε προβλήματα στον εγκέφαλο και στην ακοή, αλλά και την ψευδαίσθηση που είχε. Δεν μπορούσε να δει την πραγματικότητα καθαρά. Ολα αυτά την κάνουν πολύ ανθρώπινη».

Για να αποδώσει το ρόλο, έκανε μαθήματα μουσικής ώστε να μάθει το ρεπερτόριο και μετά να το πει παράφωνα. Η Φλόρενς κατά την άποψή της ήταν κάτι παραπάνω από πλούσια κυρία που πλήρωνε για να την ακούνε: «Δεν θα ασχολιόμασταν μαζί της αν δεν είχε κάτι παραπάνω. Την εμμονή, την αυτοπεποίθηση, το δόσιμο στη μουσική που ήταν απεγνωσμένο για να μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή. Αυτό κράτησε κοντά της επί 13 χρόνια τον πιανίστα Κόσμε Μακ Μουν που υποδύεται ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος στην παράσταση. Εναν διαλυμένο ψυχικά μουσικό, που προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς και το πάθος της. Μολονότι ακαδημαϊκά μορφωμένος μουσικός, δεν έκανε τη δική της καριέρα, πράγμα παράλογο. Εν αντιθέσει με μια παράφωνη που είχε κάτι παραπάνω».

Οσο για τις στιγμές που εμφανίζεται με τα εσώρουχα, αλλάζοντας στο βεστιάριο εποχής ομολογεί: «Θεωρώ μειονέκτημα για τη γυναίκα ηθοποιό να είναι νάρκισσος και φιλάρεσκη. Φροντίζω την υγεία μου, μου αρέσει η αισθητική, αλλά δεν κάνω επίδειξη γοητείας στη σκηνή. Οπως εκθέτω την ψυχή μου, εκθέτω και το σώμα μου με τις αδυναμίες και τις ρωγμές του. Ανθρωπος είμαι, όχι άγαλμα»

*Η παράσταση «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς- Ενθύμιον» μιλά για τέχνη, αρρώστια, θάνατο και μνήμη. Για δύο μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017,  στις 21:00.Εισιτήριο: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω των 65). Διάρκεια: 90 λεπτά.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View