Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Είκοσι περιστατικά κακοποίησης γυναικών το μήνα στο ΚΕΘΙ Πάτρας-Το "προφίλ" θυτών και θυμάτων

Είκοσι περιστατικά κακοποίησης γυναικών ...

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας τιμάται σήμερα 8 Μαρτίου , γεγονό ςπου αποτελεί αφορμή για την ανάδειξη ενός σοβαρού ζητήματος, το οποίο αφορά στην κακοποίησή της και η οποία εξακολουθεί να υφίσταται το 2017...Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) αντιμετωπίζει κάθε μήνα δεκαπέντε έως είκοσι περιστατικά κακοποίησης γυναικών της περιοχής  Πρόκειται για γυναίκες, από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι νοικοκυρές, που υφίστανται διάφορες μορφές βίας. Θύτης συνήθως ο σύζυγος, ο οποίος εμφανίζει στην κοινωνία ένα άρτιο προφίλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ο αριθμός των γυναικών που ζουν τον εφιάλτη της πολύμορφης βίας είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον αριθμό των γυναικών που βρίσκουν τη δύναμη και αναζητούν βοήθεια. «Μία στις 5 γυναίκες, όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες, υφίσταται κάποια μορφής βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική κ.ά.»  είπε στην εδημερίδα Πελοπόννησο, η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου της Πάτρας, Χρυσούλα Κοντογεώργη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ίδια εξηγεί πως «αποτελεί μύθο ότι η βία συναντάται μόνον στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Εχουμε γυναίκες που είναι καθηγήτριες πανεπιστημίου, άλλες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά κι έχουμε και γυναίκες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου».

ΟΙ ΘΥΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των θυτών, η κ. Κοντογεώργη περιγράφει:

«Ολοι αυτοί οι θύτες είναι μισογύνηδες. Το μορφωτικό τους επίπεδο ποικίλλει. Είναι από πολύ χαμηλά στρώματα μέχρι πάρα πολύ ψηλά. Ανθρωποι με καριέρα που εμφανίζουν ένα τρομερά ευαίσθητο πρόσωπα. Είναι ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες, οι οποίες αυτές θέλουν βοήθεια για να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό. Συνήθως πρόκειται για άτομα που έχουν βιώσει τη βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον ως παιδιά κι αυτό το μεταφέρουν στην οικογένειά τους».

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ

Περιγράφοντας τα στάδια της κακοποίησης, η κ. Καραγεώργη σημειώνει ότι: «Μέχρι να φτάσουν να θυματοποιήσουν τη γυναίκα τους, έχουν ένα φοβερό υποκριτικό ταλέντο. Σαν την αράχνη που φτιάχνει τον ιστό έτσι και αυτοί δουλεύουν μεθοδικά μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους και να εγκλωβίσουν τη σύζυγο ή τη σύντροφό τους. Στην αρχή είναι πάρα πολύ τρυφεροί, πάρα πολύ εκδηλωτικοί, ταυτόχρονα όμως με τον τρόπο τους θα αρχίσουν να βάζουν και μικρές απαγορεύσεις. Το επόμενο στάδιο θα είναι να αρχίσει να την απομονώνει πολύ γλυκά και σιγά-σιγά από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Στη συνέχεια περνάει στην οικονομική πίεση και ακολούθως στη βία».

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Η κ. Κοντογεώργη παρομοιάζει τη βία μ' ένα κύκλο. Οπως εξηγεί, ξεκινάει «από την περίοδο της έντασης κατά την οποία ο σύζυγος μπαίνει στο σπίτι σκυθρωπός, φωνάζει με το παραμικρό και βρίσκεται συνεχώς σε ένταση. Από την άλλη πλευρά η γυναίκα προσπαθεί να τα έχει όλα στην εντέλεια και να του ικανοποιεί όλες τις ανάγκες, παρ' ότι βλέπει ότι η βία έρχεται. Και πράγματι το επόμενο στάδιο είναι αυτό. Μπορεί να είναι λεκτική, αλλά και σωματική, η οποία φτάνει μέχρι σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, κάψιμο στο σώμα με τσιγάρο και πολλά άλλα. Μιλάμε για βασανιστήρια, όχι απλές εκδορές. Σε αυτό το στάδιο η γυναίκα ή θα ζητήσει βοήθεια ή θα αποδεχτεί ότι έτσι θα είναι η ζωή της. Το τρίτο στάδιο, που είναι και το πιο ύπουλο, είναι αυτό της μετάνοιας και του μέλιτος. Ο θύτης πέφτει στα γόνατα και ζητάει συγχώρεση. Παράλληλα όμως, καλλιεργεί στο θύμα του το αίσθημα της ενοχής, μέχρι που επανέρχεται στο στάδιο της βίας».

 

«Το χαστούκι, δείγμα συμπάθειας και προσοχής»

Ο φόβος, οι απειλές, η εξάρτηση αλλά και η έλλειψη προστατευτικού περιβάλλοντος ακόμα και σήμερα κρατούν το στόμα εκατοντάδων γυναικών κλειστό.

«Οι γυναίκες φεύγουν πιο εύκολα όταν υπάρχει προστατευτικό περιβάλλον, δηλαδή, γονείς, αδέλφια, φίλοι» σημειώνει η κ. Κοντογεώργη, προσθέτοντας ότι το ίντερνετ έχει παίξει ένα θετικό ρόλο στην επικοινωνία των γυναικών με τις δομές που προσφέρουν βοήθεια.

«Παλεύουμε να ενδυναμώσουμε τη γυναίκα να απενεχοποιηθεί και να δει τι πραγματικά της συμβαίνει. Να σκεφτείτε τι χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν, που υπήρξαν γυναίκες οι οποίες μού είπαν ότι το χαστούκι αποτελούσε γι' αυτές δείγμα συμπάθειας και προσοχής του συζύγου τους».

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Αφορούν σε:

- Ενημέρωση και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική

- εργασιακή συμβουλευτική

- νομική συμβουλευτική

- συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία κ.ά.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ(λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες), 19 ξενώνες φιλοξενίας των δήμων και τους 2 ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ. Πληροφορίες: www.womensos.gr / Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας (Κανακάρη 101β, 3ος όροφος) - Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8π.μ.-4μ.μ. Τηλ.: 2610 620059, Fax: 2610 620059 / E-mail: [email protected].

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις