Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Μιχάλης Κουρέτας στο thebest.gr: "Στην Πάτρα έχουμε στο DNA μας το πόλο"

Μιχάλης Κουρέτας στο thebest.gr: "Σ...
Λαλιώτη Αμαλία

Ο Πατρινός διεθνής διαιτητής σχολιάζει γενικότερα τον πατραϊκό αθλητισμό

Ο Μιχάλης Κουρέτας μετά από μία άκρως επιτυχημένη καριέρα σαν αθλητής του πόλο, από το 1997 ασχολείται με την διαιτησία πραγματοποιώντας μία εξίσου εξαιρετική καριέρα. Ο έμπειρος διαιτητής έχει σφυρίξει κορυφαίες αναμετρήσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως και σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Μιχάλης Κουρέτας όμως αγαπά γενικότερα τον πατραϊκό αθλητισμό γι αυτό βρίσκεται πάντα δίπλα στις τοπικές ομάδες. Ο κορυφαίος ρέφερι μίλησε στο thebest.gr, για την μεγάλη του αγάπη το πόλο, το ΝΟΠ και γενικότερα σχολίασε τον πατραϊκό αθλητισμό.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε την διαιτησία;

Όταν σταμάτησα να αγωνίζομαι σαν αθλητής, είχα δύο επιλογές ή θα γινόμουν παράγοντας ή διαιτητής γιατί ήθελα να μείνω στο χώρο που μεγάλωσα και ανδρώθηκα. Με την προτροπή ενός φίλου και μετέπειτα συναδέλφου γίναμε διαιτητές.

Σαν αθλητής είχα ζήσει τους παράγοντες και δεν ήθελα να ασχοληθώ. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες στα οικονομικά των ομάδων και θα έπρεπε να είμαι πιο διπλωμάτης σαν παράγοντας, κάτι που δεν θα το κατάφερνα. Μου αρέσει η διαιτησία και η αλήθεια είναι ότι με τραβούσε ακόμη και όταν ήμουν αθλητής

Σαν αθλητής ποια ήταν η σχέση σας με τους διαιτητές;

Είχα άριστα σχέσεις. Ευλογήθηκα να παίξω σε μεγάλες ομάδες, όπως ο ΝΟΠ και ο Ολυμπιακός και η αλήθεια είναι ότι είδα πως είναι να σε ευνοεί ένας διαιτητής. Βέβαια δεν μιλάω για το ΝΟΠ, με τον οποίο δεν μπορώ να πω ότι είχαμε ευνοϊκές διαιτησίες.

Ποια είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν έναν ικανό διαιτητή;

Σίγουρα θα πρέπει να έχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα παίζει ρόλο η εμπειρία για να μπορεί να διαχειρίζεται καταστάσεις. Αλλιώς αντιμετωπίζεις έμπειρους αθλητές και αλλιώς τους άπειρους.

Χρειάζεται εμπειρία ειδικά σε ότι αναφορά τις καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με τον κανονισμό, αλλά με τις αντιπαραθέσεις ή τις διαφωνίες που υπάρχουν πολλές φορές σε έναν αγώνα. Αυτές τις καταστάσεις ένας διαιτητής θα πρέπει να τις διαχειριστεί.

Πως τις διαχειρίζεστε;

Στους άπειρους αθλητές πρέπει να παίζουμε και το ρόλο του δασκάλου για να τους μαθαίνουμε τους κανόνες, στους έμπειρους υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση.

Πώς νιώθετε στους αγώνες στην Πάτρα, όταν δίνετε ένα σφύριγμα που δεν αρέσει στην κερκίδα;

Οι Πατρινοί φίλαθλοι ξέρουν πόλο, όσο δεν ξέρουν πολλοί άλλοι άνθρωποι σε άλλα μέρη. Το έχουμε στο DNA μας, έχουμε μεγαλώσει με το πόλο. Σε ότι αφορά τώρα αγώνες του ΝΟΠ μπορεί μερικές φορές να έχουν και δίκιο, αλλά δεν μπορώ να διακρίνω εκείνη την ώρα ποιος διαφωνεί. Εγώ θέλω να αποδίδω δικαιοσύνη και δεν ακούω τις φωνές από την κερκίδα, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω ποιος διαφωνεί.

 

Έχετε άγχος όταν σφυρίζετε το ΝΟΠ;

Βέβαια, στο ΝΟΠ έχω μεγαλώσει και δεν κρύβω ότι στην αρχή ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος στους αγώνες του. Πλέον με την εμπειρία που έχω δεν βλέπω ομάδες, αλλά μπλε και άσπρα σκουφάκια. Προσπαθώ να είμαι δίκαιος με όλες τις ομάδες.

Πώς βλέπετε τη φετινή χρονιά του ΝΟΠ;

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι πάντα οι ομάδες της Αθήνας έχουν το αβαντάζ, ακόμη και στην προετοιμασία τους, αφού δίνουν πολλά φιλικά.

Φέτος η χρονιά είναι δύσκολη για το ΝΟΠ και την παραμονή του. Γι αυτό πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να δουν ο ΝΟΠ και η ΝΕΠ τη δημιουργία μίας ομάδας.

Και να σας φέρω ένα παράδειγμα, στις παιδικές ομάδες των δύο συλλόγων υπάρχουν τρία με τέσσερα παιδιά στην κάθε μία που αν ήταν στην ίδια ομάδα θα είχαν πάρει μετάλλιο στην τελική φάση.

Για αυτή την ένωση ακούμε χρόνια, αλλά δεν γίνεται. Γιατί να γίνει τώρα;

Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, γιατί βλέπουμε ότι δεν ωφελεί πουθενά όλο αυτό και κυρίως χάνουν τα παιδιά. Σε αυτό που λέω όμως δεν σημαίνει ότι θα χαθεί κάποια ομάδα.

Για παράδειγμα η ΝΕΠ έχει πιο δυνατή κολύμβηση από το ΝΟΠ, όπως και γυναικείο πόλο, οπότε θα μπορούσε να κρατήσει το όνομα σε αυτά η ΝΕΠ.

Από την άλλη ο ΝΟΠ κάνει τη διαφορά στο ανδρικό πόλο, οπότε θα μπορούσε να κρατήσει αυτό το κομμάτι του υγρού στίβου. Γενικά θα πρέπει οι δύο ομάδες να ενισχύσουν τα δυνατά τους τμήματα, πάντα όμως με συνεργασία.

Πριν λίγες ημέρες σφυρίξατε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, Α1 Εθνικής και Α2 Εθνικής. Σας επηρεάζει ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι όταν επιστρέφεται στην ελληνική πραγματικότητα;

Για μένα είναι το ίδιο, είτε σφυρίζω στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε στην τελευταία κατηγορία στην Ελλάδα. Θέλω να είναι πάντα σοβαρός και δίκαιος.

Ένα λάθος πως το διορθώνεται;

Το ξεχνάω, δεν μπορεί να αλλάξει και δεν πρέπει να αλλάξει. Συνεχίζω σαν να μην έγινε. Είναι το πιο φυσιολογικό πράγματα στον κόσμο να κάνεις λάθος. Στη διαιτησία απλά όσο αποκτάς εμπειρία περιορίζεις και τα λάθη.

Τι μπορεί να σας εκνευρίσει σε έναν αγώνα;

Η υποκρισία, όπως ακριβώς μου συμβαίνει και στην ζωή μου. Όταν κάποιος προσπαθεί να με κοροϊδέψει με εκνευρίζει αφάνταστα.

Η Πάτρα έχει παράδοση και στους διαιτητές, αφού εσείς με τον Ανδρέα Μοίραλη σφυρίζεται σε υψηλό επίπεδο στο πόλο, όπως και ο Χρήστος Χριστοδούλου στο μπάσκετ. Σας "εκμεταλλεύονται" στην Πάτρα για να συμβουλέψετε και άλλους διαιτητές;

Όχι, είμαστε τρεις διαιτητές που θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε την εμπειρία μας σε συναδέλφους όλων των αθλημάτων, αλλά δυστυχώς στην Πάτρα δεν μας ...εκμεταλλεύονται. Και μπορώ να φέρω ένα παράδειγμα σε αυτό που λέω.

Πριν λίγο καιρό είχα καλεστεί από τον Σύνδεσμο διαιτησίας των Αθηνών στο ποδόσφαιρο για να μιλήσω, για το πως διαχειριζόμαστε μία δύσκολη κατάσταση μεταξύ αθλητών, όπου εξήγησα ότι ο διαιτητής έχει καθοριστικό ρόλο χωρίς να θυμώνει και να κρατά κακία. Κάποια στιγμή περιμένω μία τέτοια πρόσκληση και στην πόλη μας.

Πολλές Κυριακές παρακολουθείτε την Παναχαϊκή. Πώς βλέπετε την φετινή προσπάθεια που κάνει η ομάδα;

Ένας άνθρωπος του αθλητισμού, όπως εγώ δεν θα μπορούσα να λείπω από τέτοιες αθλητικές συναντήσεις. Η Παναχαϊκή κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να επανέλθει στα μεγάλα σαλόνια.

Οι επιχειρηματίες της Παναχαϊκής Συμμαχίας έχουν πραγματοποιήσει ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που αποδίδει και εύχομαι να συνεχιστεί. Είχα να πάω πολλά χρόνια στο γήπεδο, αλλά φέτος δεν χάνω παιχνίδι σαν φίλαθλος. Γενικότερα όποτε μπορώ και δεν έχω αγώνες παρακολουθώ όλες τις πατρινές ομάδες

Την προσπάθεια της ομάδας μπάσκετ του Απόλλωνα, πώς θα την σχολιάζατε;

Ο Απόλλωνας είναι σημείο αναφοράς για το μπάσκετ της πόλης. Ωστόσο διανύει μία δύσκολη χρονιά. Έχω την αίσθηση ότι έγιναν κακές επιλογές στην αρχή της σεζόν και αυτό φαίνεται από τις αλλαγές παικτών στα μέσα τις περιόδου. Ελπίζω να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία.

Για τον Προμηθέα θα είναι καλύτερα τα πράγματα;

Είναι τρομερό αυτό το εγχείρημα του Βαγγέλη Λιόλιου και η αγάπη του για τον προμηθέα. Θεωρώ ότι αν καταφέρει και υλοποιήσει το θέμα του δικού του γηπέδου, που βρίσκεται αρκετά κοντά σε αυτό, θα αλλάξει τα δεδομένα.

Η ομάδα βόλεϊ της Παναχαϊκής;

Την παρακολουθώ ή τουλάχιστον προσπαθώ όσο μπορώ, Και εκεί ο Νίκος Ρουμελιώτης έχει δύσκολο έργο, αλλά κάνει μία αξιόλογη προσπάθεια. Ωστόσο πιστεύω ότι πέρυσι ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Τα κορίτσια της ΝΕΠ θα παραμείνουν εύκολα στην μεγάλη κατηγορία;

Η ΝΕΠ ξεχωρίζει στις υποδομές της και είναι πάντα μέσα στα μετάλλια. Το μέλλον της ανήκει και σε συνδυασμό με τον Δημήτρη Μπιτσάκο στον πάγκο της νομίζω ότι μπορεί να έχει μία εξαιρετική πορεία.

Υπάρχει ένα δυνατό κράμα στη ΝΕΠ, από το έμψυχο υλικό, το προπονητικό τιμ, ακόμη και οι γονείς των αθλητριών είναι δίπλα βοηθώντας από την πλευρά τους την ανοδική πορεία της ομάδας. Όσο για την παραμονή δεν νομίζω να έχει πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλο: Ο ΝΟΠ έχασε με 10-5 από τον ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports