Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΠΗΓΑΜΕ CUBΕ: ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΟΛΑΝΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ, ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

ΠΗΓΑΜΕ CUBΕ: ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΟΛΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο «νεουορκέζος» του αργαλειού και της ποίησης

Mεγάλο ενδιαφέρον από φιλότεχνους διαφορετικών γενεών για την έκθεση «Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue» του διακεκριμένου εικαστικού, σκηνοθέτη, καθηγητή και ερευνητή Αντώνη Βολανάκη. Στα εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής στην γκαλερί Cube είδαμε νεολαία σπουδαστών αλλά και μεγαλύτερους συμπολίτες που ασχολούνται σταθερά με την τέχνη υπηρετώντας την από διάφορα «μετερίζια». Τα έργα ήταν ασυζητητί πρωτότυπα και «διαφορετικά»: από «γαμήλια» υφαντά διαφορετικών πλέξεων που δημιουργεί ο καλλιτέχνης σε μικρούς αργαλειούς μελετώντας οικουμενική γυναικεία ποίηση και λογοτεχνία, μέχρι κεραμικά, ζωγραφική, φωτογραφίες που «φώναζαν» παραδοσιακή Ελλάδα με σύγχρονο, υπαινικτικό τρόπο.

 

 

Ο Αντώνης Βολανάκης που διαθέτει ένα μακρύ, υπερ-δραστήριο και κοσμοπολίτικο βιογραφικό, ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας. Στα εγκαίνια, φορώντας ένα ιδιαίτερο σακάκι-κιμονό, μίλησε  ζεστά με πολύ κόσμο και έκανε ξενάγηση και ανάλυση των έργων του. Με βασικό ερέθισμα το λευκό νυφικό ως σύμβολο ιστορικής κουλτούρας, διαδοχής γενεών, γυναικείας καρτερίας και ψυχοσύνθεσης υφαίνει έργα μετά την «επιρροή» γυναικείας λογοτεχνικής αφήγησης. Τα εκθέματα είναι άλλωστε αφιερωμένα σε 20 διαφορετικές λογοτέχνιδες, όπως η Μάγια Αγγέλου ή η Μάργκαρετ Ατγουντ. Επιπλέον παρουσιάζονται φωτογραφίες από την περσινή, πρωτοποριακή του έκθεση στην Πειραιώς 260-μια εγκατάσταση με δεκάδες αιωρούμενα νυφικά  και λευκά υφάσματα, καθώς και κεραμικά και ζωγραφικά έργα με λευκά-μπλε μοτίβα. Όλα αναφέρονται με έναν τρυφερό, λυρικό, απέριττο τρόπο στο προσωπικό και συλλογικό χθες, σε διάλογο με το σήμερα.

Στα εγκαίνια είδαμε μεταξύ άλλων τον πρώην αντιδήμαρχο Αλέξη Σκαρμέα, τη δημοτική σύμβουλο Μαριάννα Σταματιάδου, τους ζωγράφους Στάθη Χρυσικόπουλο, Κώστα Παναγιωτακόπουλο, τον πρώην υπεύθυνο και τη νυν υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημήτρη Παπανικολάου και Γιάννα Παναγοπούλου, το λογοτέχνη Κώστα Λογαρά, τον αρχαιολόγο Γιάννη Μόσχο, το μουσειολόγο Ξενοφώντα Παπαευθυμίου κ.α.

Περάστε από την Cube όποτε μπορέσετε. Θα γνωρίσετε τη δουλειά ενός δημιουργού που έχει συνεργαστεί με το Royal Opera House Coven Garden, το Ευρωπαικό Κέντρο Δελφών, τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, το National Theatre του Λονδίνου, το Μουσείο Μπενάκη, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α. Εχει μεταβεί σε HΠΑ, Καναδά και Ευρώπη για βιντεοεγκαταστάσεις, περφόρμανς και ποικίλα θεάματα. Μάλιστα διατηρεί χρόνιους δεσμούς με την πόλη μας καθώς έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και την Πάτρα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

 

 

*Η έκθεση θα διαρκέσει ως 3/12. Επισκεφθείτε την Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00. Η αίθουσα της Λιάνας Ζωζά μας δίνει διαρκώς αφορμές να δούμε κάτι διαφορετικό σε σύλληψη, υλικά και ερεθίσματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View