Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Λευκή ή καστανή ζάχαρη;

Λευκή ή καστανή ζάχαρη;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ζάχαρη, τα συγγενή της προϊόντα και τα υποκατάστατά της

Όσοι από εσάς προσθέτετε καστανή ζάχαρη στον καφέ σας και θεωρείτε πως έχετε κάνει στροφή στην υγιεινή διατροφή ή ότι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, έχετε πέσει θύματα της παλαιάς εικασίας πως οτιδήποτε είναι καφέ ή πράσινο αδυνατίζει!

Στην πραγματικότητα τόσο η λευκή όσο και η καστανή ζάχαρη (η οποία είναι επίσης επεξεργασμένη και δεν έχει καμία σχέση με την μελάσα, της οποίας τα παραπάνω αποτελούν επεξεργασμένα παράγωγα), έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες και το ίδιο γλυκαιμικό φορτίο.

Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με τη λευκή και η μόνη της υπεροχή σε σχέση με την λευκή έχει να κάνει με την μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την φρουκτόζη η οποία έχει τις ίδιες θερμίδες με την κανονική ζάχαρη, με την διαφορά ότι η φρουκτόζη είναι 1.5 φορά γλυκύτερη οπότε μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε λιγότερη ποσότητα. Επίσης, η φρουκτόζη έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι αυξάνει με πιο αργό ρυθμό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (και την καθιστά πιο κατάλληλη για τους διαβητικούς).

Ένας άλλος μύθος έχει να κάνει με την εικασία ότι το μέλι σε σχέση με την ζάχαρη δεν παχαίνει. Η αλήθεια είναι ότι το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες (64 αντί 46 ανά κουταλιά) από τη ζάχαρη και συνεπώς μας παχαίνει περισσότερο. Παρόλα αυτά επειδή το μέλι έχει ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θεωρείται τρόφιμο υψηλότερης θρεπτικής αξίας συγκριτικά με την επεξεργασμένη ζάχαρη και θεωρείται πιο υγιεινό.

Τέλος, ένας μύθος που έχει να κάνει με τα υποκατάστατα της ζάχαρης είναι ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι χρήση ασπαρτάμης προκαλεί καρκινογένεση, κάτι στο οποίο συνηγορούν μεγάλοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Μόνο η ασπαρτάμη σε σχέση με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες δεν έχει θερμίδες (απλά η κατάχρηση πολλές φορές μπορεί μα οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές)

Συνεπώς, αν θέλετε να προσέξετε την υγεία και το βάρος σας, συνιστάται να μειώσετε την κατανάλωση της ζάχαρης, ανεξαρτήτου χρώματος ή προέλευσης!

Ηρώ Κόττικα

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

University of Nottingham Medical Scool

www.dietpatras.gr

2610226002

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά