Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΓΚΑΛΕΡΙ CUBE: ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΛΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΥ

ΓΚΑΛΕΡΙ CUBE: ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΜΒ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πάμε σ’ άλλους τόπους

Φίλοι φιλότεχνοι αναγνώστες μην αντισταθείτε στην ιδιαίτερη έκθεση «Ουτοπικές τοπογραφίες» του εικαστικού Γιάννη Χριστάκου που εγκαινιάζεται αυτή την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στη γκαλερί Cube της Μιαούλη. Πρόκειται για έναν σημαντικό, βραβευμένο καλλιτέχνη, διδάκτορα στο University of East London με «πυκνή» παρουσία στη λονδρέζικη σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Μάλιστα τα έργα του φιγουράρουν στις συλλογές των Δάκη Ιωάννου, Μουσείου Κοπελούζου και Μουσείου Βορρέ καθώς και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην Cube επιστρέφει μετά από τεσσερεσίμισι χρόνια για να μας παρασύρει με τους υπερβατικούς του χάρτες, που τους διατρέχουν συμβολικά νήματα μνήμης. Ως παιδί μοδίστρας η κλωστή αποτελεί για τον ίδιο ένα μοτίβο-διαδρομή που ανασύρει προσωπικά και συλλογικά βιώματα.

Η ιδέα της κλωστής πρωταγωνιστεί στο σύνολο του πρόσφατου έργου του Γιάννη Χριστάκου. Αντιπροσωπεύει την γυναικεία παράδοση του κεντήματος και των πλεκτών, το νήμα που έκλωθαν οι Μοίρες στη μυθολογία, αλλά και το νήμα της σκέψης και της δικής του ψυχής. Πρακτικά ενσωματώνει στις δημιουργίες του γραμμές και στοιχεία χαρτογραφίας.

Όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης «Η ζωγραφική μου χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια, την πολλαπλή επεξεργασία, την επιμονή στα όρια της εμμονής, τη λεπτομέρεια, τη χειροναξία, την επανάληψη, τη χρονοβόρα διαδικασία». Οι κλωστές του διατρέχουν τις παστέλ τοπογραφίες άλλοτε πιο έντονες, άλλοτε πιο απαλές, «παίζοντας» γύρω από σχηματισμένες ονειροχώρες.

"Μεγάλωσα ανάμεσα σε χρώματα, υφάσματα, κλωστές. Θα έλεγα ότι αυτά ήταν κατά κάποιο τρόπο και τα πρώτα μου παιχνίδια.Αντλώ μορφοπλαστικά στοιχεία από ένα ευρύ πλέγμα πηγών, όπως αρχιτεκτονικά σχέδια, αστικούς χάρτες, δορυφορικές εικόνες της γης, γραφήματα υπολογιστών, σωματικές αρτηρίες, ιστοί, απολιθώματα, κεντήματα και δαντέλες. Όλες αυτές οι εικόνες μεταπλάθονται σε ένα σύμπλεγμα σχημάτων και γραμμών, που παραπέμπουν σε τοπία, χαρτογραφήματα, αστικές διαδρομές, δαντελωτά υφάσματα, κλωστές" αναφέρει. 

 

*Πρώην υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών ο Γιάννης Χριστάκος έχει εκθέσει δουλειά του σε Λονδίνο, Αθήνα, Μύκονο, Γιάννενα. Ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας Capsule,  που ειδικεύεται στις εγκαταστάσεις πολυμέσων, δραστηριοποιείται επιπλέον μεταξύ Αθήνας –Λονδίνου, ενώ έχει διδάξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεσή του στην Cube θα διαρκέσει μέχρι 5 Νοεμβρίου και αξίζει να τη δείτε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View