Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Μαρία Φαραντούρη έρχεται απόψε στο Αίγιο και μιλάει στο thebest.gr: "Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που η φωνή μου δεν με έχει προδώσει ακόμα"

Η Μαρία Φαραντούρη έρχεται απόψε στο Αίγ...

Στο Υπαίθριο Θέατρο "Γιώργος Παππάς"

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου, συναντούν τη μελοποιημένη ποίηση της Κικής Δημουλά από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου απόψε (Σάββατο 20 Αυγούστου στις 9 μ.μ.) στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο.

Πρόκειται για μια υποβλητική και συμβολική παράσταση-σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Αιγιάλειας, όπου η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τη μελοποιημένη συλλογή της Κικής Δημουλά «Το τελευταίο σώμα μου» από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου καθώς και μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Γ.Ρίτσου, Ν. Γκάτσου, κ.α.) από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες (Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, κ.α.). Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου θα διαβάσει ποιήματα της μεγάλης ελληνίδας ποιήτριας, η οποία θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα τιμηθεί από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) του Δήμου Αιγιάλειας.

Λίγο πριν την εκδήλωση η Μαρία Φαραντούρη μίλησε στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Στο Αίγιο σας φέρνει μια ιδιαίτερη εκδήλωση. «Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά. Λίγα λόγια για όσα θα ακούσουν όσοι βρεθούν κοντά σας…

Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στην μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά. Είχα την τύχη να τραγουδήσω πρώτη φορά μελοποιημένα ποιήματα της από τον Σάκη Παπαδημητρίου στην Πάτρα το 2010.

"Το τελευταίο σώμα μου" σε ποίηση της Κικής Δημουλά είναι από τα πιο σημαντικά έργα του, κατά την γνώμη μου . Εγώ θα τραγουδήσω αποσπάσματα από αυτή την δουλειά. Απαγγελία θα κάνει η εξαίρετη Εύα Κοταμανίδου.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε κι άλλους ποιητές. Γι αυτό και η εκδήλωση ονομάζεται «Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά». Δεν θα λείπουν ο Γκάτσος, ο Σεφέρης κ.α. Θα ακουστούν και τραγούδια σημαντικών συνθετών όπως του Θάνου Μικρούτσικου.

Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να τραγουδήσω την μεγάλη μας ποιήτρια . Η ποίηση της Κικής Δημουλά δεν αγγίζεται εύκολα. Έχει ιδιαίτερη γλώσσα. Οφείλω να πω ότι ο Σάκης Παπαδημητρίου έχει και γνώση της ποίηση της και ευαισθησία και ταλέντο με αποτέλεσμα να προκύψει μια εξαιρετική δουλειά.  Ισορροπημένη δουλειά.

Όπως είπα την παρουσιάσαμε πρώτη φορά στην Πάτρα και τώρα στο Αίγιο, την ιδιαίτερη ποιήτρια της Κικής Δημουλά .  Ελπίζω ότι θα είναι μαζί μας και ότι θα την ευχαριστήσουμε. Χρειαζόμαστε σημαντικούς ποιητές, ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Δεν σας ακούμε συχνά. Αισθάνομαι ότι είστε ιδιαίτερα επιλεκτική και στις εμφανίσεις σας και στις δουλειές σας γενικότερα. Ποιο είναι πλέον το κριτήριο σας για προχωρήσετε  σε κάτι;

Έχετε δίκιο να το λέτε. Επειδή ο κόσμος με έχει ακούσει επανειλημμένως τα προηγούμενα χρόνια  στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη , που μένουν κλασικά και ο κόσμος τα αναζητάει, εγώ θέλω να τα συνδυάζω με κάτι καινούργιο.

Τα τελευταία χρόνια έχω δουλέψει και με νέους δημιουργούς όπως με τους αδελφούς Καλογερακη με τους οποίους παρουσιάζουμε «Τα πατώματα». Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη. Δυο 20χρονα παιδιά που είναι μέσα στην εποχή τους. Επίσης μου αρέσει να συναντάω μουσικούς από όλο τον κόσμο και να ενώνουμε τις κουλτούρες μας.

Για να καταφέρω λοιπόν να παρουσιάσω κάποια καινούργια πράγματα χρειάζεται όχι μόνο δουλειά αλλά και αρκετός χρόνος προετοιμασίας.  Δεν μου αρκεί να κάνω συναυλίες «δεξιά και αριστερά». Είναι κάτι που το έκανα στο παρελθόν. Όταν με καλούν και βλέπω οτι πρόκειται για κάτι σοβαρό που έχει ενδιαδέρον ανταποκρίνομαι. Πλέον δεν κάνω συναυλίες στο πλαίσιο περιοδείας.

Πώς είναι η ζωή σας σήμερα;

Το ταξίδι συνεχίζεται. Με μουσική.Αυτό έκανα από μικρό κορίτσι. Mου έδινε έμπνευση. Μεγαλώνοντας η μουσική παραμένει η συντροφιά μου. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που η φωνή μου δεν με έχει προδώσει ακόμα, που μπορώ να τραγουδάω και να εκφράζομαι. Είναι όμορφο και για εμένα και θεωρώ οτι είναι όμορφο και για το κοινό που αγαπά την μουσική που υπηρετώ.

Έχετε ζήσει και στο εξωτερικό, έχετε τραγουδήσει πολύ εκεί.. σας έλειψε ποτέ η Ελλάδα;

Βέβαια. Μα ζω στην Ελλάδα. Είναι η βάση μου. Εδώ εμπνέομαι. Τραγουδάω ελληνικό τραγούδι, ελληνική ποίηση. Η Ελλάδα είναι ο φυσικός μου χώρος. Στην Ελλάδα είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου.

Δεν ζω στο εξωτερικό. Τραγουδάω συχνά εκεί όμως και βλέπω ότι ο κόσμος  αγαπάει πολύ την μουσική μας. Παρόλο που δεν είμαστε του "star system", που δεν είμαστε βγαλμένοι μέσα από την βιομηχανία της μουσικής  με την αξία της μουσικής μας κερδίσαμε αυτή την σχέση. Μια αμοιβαία σχέση.

Υπάρχει τίμημα για μια καριέρα σαν την δική σας;

Σίγουρα. Θα μου άρεσε να έχω μεγαλύτερη οικογένεια. ‘Έχω έναν γιο. Θα ήθελα να είχα περισσότερα παιδιά . Τελικά όμως και η μουσική είναι παιδί μου, οικογένεια μου. Βλέπω ότι και ο γιος μου ασχολείται με την μουσική. Είναι στο εξωτερικό και κάνει την μουσική που αγαπάει. Ασχολείται με την jazz.

Δεν έκανα μεγάλες θυσίες όμως σίγουρα έχασα κάποια πράγματα. Είναι τόσο μαγικό αυτό το ταξίδι στην μουσική που δεν θα σταματήσει παρά μόνο αν καταστραφεί η φωνή μου.

Ευχές για τους αναγνώστες μας…

Τους εύχομαι το καλύτερο! Να έχουν υγεία και ελπίδα.

Ορχήστρα: Μουσικό Σύνολο «Ηδύφωνο»

Ενορχηστρώσεις-παρτιτούρες: Άσπα Παπαδημητρίου

Στο πιάνο ο Αχιλλέας Γουάστωρ

Είσοδος: 7 Ευρώ. Μαθητές-φοιτητές: Δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία της ΔΗ.ΚΕΠ.Α. (Νικ.Πλαστήρα και Κανελλοπούλου, Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης»). Πληροφορίες στο τηλ. 26910-68522. Εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα και στο ταμείο του Υπαίθριου Θεάτρου (επί της Νικ.Πλαστήρα) πριν την παράσταση.

Promo video της παράστασης:

http://www.youtube.com/watch?v=QjtWW3QOulc

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight