Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΕΝΑ"ΓΕΜΑΤΟ" ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΡΕΑ. (ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΕΛΑΦΙΑ, ΔΕΙΛΙΝΑ ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΟΤΗΤΑ)

ΕΝΑ"ΓΕΜΑΤΟ" ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η Αφαία κόντρα στο cosmopolitan

Την είχα στο μυαλό μου ως καταχωρημένο θερινό προάστειο της Αθήνας, έναν σχετικά ξεπερασμένο προορισμό, ταυτισμένο με το οικογενειακό παραθέρισμα των κατοίκων της πρωτεύουσας. Οι αλλοτινές κινηματογραφικές βόλτες της Αλίκης συνδυασμένες με τα παραδοσιακά τάματα στον Αγιο Νεκτάριο αλλά και  με τα πρόσφατα πλάνα της βίλας Βαρουφάκη και τα  δημοσιεύματα περί «Μυκόνου της Αριστεράς» δεν αποτελούσαν πειστικά θέλγητρα για την ατζέντα διακοπών μου. Ελα όμως που προέκυψε εκδρομή γυναικοπαρέας μετά από επίσκεψη φίλης με άκρως θετικές εντυπώσεις! Η Αίγινα που ανακάλυψα διέθετε τελικά τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις.

Φθάνεις εκεί γρήγορα με ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά (μόλις 45 λεπτά κανονικά, εκτός αν πέσεις σε σακαράκα). Η πρώτη ματιά στο λιμάνι αποφέρει εικόνα ετερόκλητη: παλιά αρχοντικά νεοκλασικά σε παστέλ τόνους, μαζί με απλά νησιώτικα σπίτια και σύγχρονα τριόροφα με πινακίδες. Η μεγάλη προκυμαία-περαντζάδα, το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην άκρη και οι αμαξάδες τονώνουν την γραφικότητα της πρώτης εντύπωσης. Λες δηλαδή: είμαι σίγουρα σε ελληνικό νησί, μια «ανάσα» από την Αθήνα.  Υπάρχουν σοκάκια με μπαράκια, εμπορικά καταστήματα και  ταβερνάκια, με την περίφημη ψαραγορά ανάμεσά τους. Συναντάς πλεούμενα μανάβικα και κιόσκια με φυστίκια δίπλα στη θάλασσα. Σίγουρα, δεν διαπιστώνεις την φινετσάτη αισθητική ομοιομορφία της Υδρας και των Σπετσών, αλλά μια χαλαρή, ανέμελη «άπλα», που επιτρέπει την όποια οπτική αναρχία.

Η πρώτη εικόνα

Η πρώτη εικόνα

Η πρώτη εικόνα

Τα ξενοδοχεία υψηλών status απαιτήσεων δεν ακμάζουν στην Αίγινα. Βρίσκεις συμπαθητικά καταλύματα στο κέντρο ή σε οικισμούς, δίχως design και luxury προδιαγραφές. Εδώ επικρατούν τα εξοχικά σπίτια των ελλήνων παραθεριστών, κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, με τους ξένους τουρίστες να σπανίζουν. Ετσι δεν προβλέπεται να ξοδέψετε πολλά για διαμονή. Το νησί δεν αποπνέει μεγαοαστισμό και διεθνή κοσμοπολιτισμό, ούτε όμως την λαικίστικη κακογουστιά που συναντάς σε κάποια νησιά του Ιονίου...

Ξενοδοχείο Ραστώνη

Ξενοδοχείο Ραστώνη

Ξενοδοχείο Ραστώνη

Η περατζάδα στο λιμάνι

Η περατζάδα στο λιμάνι

Η περατζάδα στο λιμάνι

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΓΕΥΣΕΙΣ
Ενα διήμερο εδώ μπορεί να αποδειχθεί πολύ «πυκνό». Εμείς διαλέξαμε τις πιο μακρινές παραλίες δίχως τις συνήθεις εμπορικές παρεμβάσεις εστίασης για τη λιγότερη δυνατή πολυκοσμία. Αντί για την μεγάλη παραλία της Αγίας Μαρίνας και τα κολπάκια κοντά στην πόλη, απολαύσαμε τα κρυστάλλινα νερά της πιο μακρινής αμμουδιάς Κλειδί (με beach bar, ξαπλώστρες) την πρώτη μέρα, ενώ τη δεύτερη περάσαμε απέναντι στο νησάκι Μονή, μια προστατευμένη οικολογική περιοχή με αμμουδιά ανάμεσα σε βράχια, λευκό, λιτό ταβερνάκι και κυρίως ελάφια και παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα κοντά σου ανάμεσα στα πεύκα! Απίστευτο! (Πλησιάζουν κυρίως τα μικρά παιδιά για μπισκότα)

Παραλία Μονή

Παραλία Μονή

Παραλία Μονή

Το φαγητό στο νησί φημίζεται για τα θαλασσινά του πιάτα.Ονομαστά είναι τα εστιατόρια Νώντας στο ψαροχώρι Πέρδικα και Σκοτάδης στην παραλία Αίγινας. Ομως μια στάση στην ταβέρνα Αιγινίτισσα δίπλα στην ομώνυμη παραλία, 6 χλμ από τη χώρα, επιβάλλεται. Κατάλευκη, με ωραίο κόσμο, με πλούσιο μενού ψαρικών και υπόκρουση Αντώνη Ρέμου, προσφέρει συνολική καλοκαιρινή απόλαυση με θεα το πιο υπέροχο δειληνό. Για βραδινό ποτό, αν δεν προτιμήσετε τα διαδοχικά καφέ-μπαρ και τσιπουράδικα του λιμανιού, προτιμήστε το «inn οn the beach» για κοκτέιλ μάνγκο ή φυστίκι πάνω στο κύμα, σε ξύλινη εξέδρα.

Ταβέρνα Αιγινίτισσα

Ταβέρνα Αιγινίτισσα

Ταβέρνα Αιγινίτισσα

Πιο φημισμένο αξιοθέατο στην Αίγινα είναι βέβαια ο Αγιος Νεκτάριος, δηλαδή το θαυματουργό μοναστήρι με την κάρα και το κενοτάφιο του Πολιούχου του νησιού, όπου δίπλα ορθώνεται ο νέος, μεγάλος κυκλικός ναός. Πολύς κόσμος συρρέει εκεί ευλαβικά για προσκήνυμα. Οσους δεν ελκύει ο θρησκευτικός τουρισμός, θα τους θαμπώσει ασυζητητί ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας. Σε ένα εκπληκτικό πανοραμικό σημείο-λόφο με τον πιο μπλε ουρανό, που «βλέπει» μαγευτικά σε δυο πλευρές του νησιού, ανακαλύπτεις μια άγνωστη ακρόπολη. Μιλάμε για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαιότητας και του «χρυσού» 5ου αιώνα π.Χ. Αφιερωμένος σε μια άφαντη θεότητα, κόρη του Δία, που βρήκε εκεί καταφύγιο από το διώκτη της, τον βασιλιά Μίνωα, εντυπωσιάζει με τις δωρικές επιβλητικές κολώνες του από ντόπιο ασβεστόλιθο.Οπως μάθαμε αποτέλεσε πρότυπο για το χτίσιμο του Παρθενώνα!  Οταν η ατµόσφαιρα είναι καθαρή, από εδώ φαίνονται ακόµη και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο αλλά και η Ακρόπολη (λένε ότι αυτοί οι τρεις ναοί σχηµατίζουν ένα ισοσκελές ιερό τρίγωνο). Αν προλάβετε πηγαίνετε και λίγο πιο πέρα, στον ερειπωμένο μεσαιωνικό οικισμό της Παλαιοχώρας, της πρώην πρωτεύουσας του νησιού που παραπέµπει στον Μυστρά.

Στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Ο ναός της Αφαίας και η θεα στην Πέρδικα

Ο ναός της Αφαίας και η θεα στην Πέρδικα

Ο ναός της Αφαίας και η θεα στην Πέρδικα

Ανακαλύπτοντας έναν μικρό Παρθενώνα

Ανακαλύπτοντας έναν μικρό Παρθενώνα

Ανακαλύπτοντας έναν μικρό Παρθενώνα

Εννοείται από φυστίκι άλλο τίποτα. Στο προσφέρουν παντού σαν κέρασμα ή το ψωνίζεις σε σακουλάκι, ή σε μορφή γλυκίσματος σε βαζάκια, από κιόσκια παραγωγών. Εμείς πήγαμε στο  πρώτο ζαχαροπλαστείο που λειτούργησε στο νησί, το Αιάκειον,  στο λιµάνι, για γλυκό φιστικάτο και μπακλαβά φυστίκι, αλλά και το πιο κρεμώδες παγωτό φυστίκι που δοκιμάσαμε ποτέ. Οι φυστικές συναγωνίζονται στην Αίγινα σε πληθώρα τα πεύκα, με "φαντεζί" κόκκινους καρπούς που φαντάζουν πολύ εξωτικοί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View