Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΠΟΙΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΦΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΙΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο Μπάυρον "αλλιώς"

Αρκετοί φιλότεχνοι συμπολίτες και φίλοι του διεθνούς φήμης ζωγράφου και ομότιμου καθηγητή της AΣΚΤ Γιάννη Ψυχοπαίδη και της πατρινής συζύγου του Ρόης Μαλλιώρη βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης "Το Θείο Τραγούδι- Ο Μπάυρον και οι Αγωνιστές του '21" στο μουσείο της "Διεξόδου" στο Μεσολόγγι το περασμένο σαββατόβραδο. Περιηγήθηκαν σε μεγάλες ξυλογραφίες-πορτρέτα ηρώων της επανάστασης αλλά και σε σχέδια, κατασκευές, κολαζ, ζωγραφική με το χαρακτηριστικό εικαστικό στίγμα του πολύ αγαπητού καλλιτέχνη. Η έκθεση σηματοδότησε την έναρξη των φετινών Γιορτών Εξόδου και ταίριαζε πολύ στο μουσείο της "Διεξόδου", αφού πρόκειται για το παλιό σπίτι του αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου Αθανασίου Ραζή – Κότσικα.

Πολλά από τα έργα έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Εθνικό Τυπογραφείο αλλά λόγω της ιστορικής έμπνευσης και χρονικής-γιορτινής συγκυρίας μοιάζει σαν να βρήκαν τον φυσικό τους χώρο. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είπε πως "νιώθει ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκεται στο  Μεσολόγγι γιατί η έκθεση Ο Βύρωνας και οι αγωνιστές του ’21 παρουσιάζεται στην μαρτυρική πόλη της θυσίας και των αγώνων, μια πόλη που έχει ταυτιστεί με την υπεράσπιση των υψηλότερων ιδανικών της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας". Μαζί με το δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, αρχές και παράγοντες της ιερής πόλης, ήταν εκεί και γνωστοί πατρινοί που συνδέονται με το ζεύγος Ψυχοπαίδη: Γιώργος και Ελένη Δασίου, Γιωργία και Νίκος Ζούπας, Νια Μπουρίτσα, Αναστασία Ντόντη, Κώστας Τσιτσιλιάνης, Τέτη Ρέππα, Εφη Γιαννιά, Βικτωρία Αγγελοπούλου, Κωνσταντίνος Τσερμπίνι, Σοφία Κούκου, Κωνσταντίνοις Πανταζόπουλος, Νίκος και Εριφύλη Καθρέπτα, Ευγενία Μπουχάγιερ, Άρης Κόλιας, Εφη Παπαρροδοπούλου, Αγγελική Φραγκούλια, Μαριάνα Αντζουλάτου, Αναστασια Δενδρινού.

Μεγάλες μορφές του '21 παρουσιάζονται με σύγχρονη εικαστική ματιά στους τοίχους και  πάνω σε έπιπλα του μουσείου. Οι  «βυρωνικές παραλλαγές», με ερέθισμα την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» του Μάγερ, προσωπογραφίες του Σολωμού και των πιο θρυλικών οπλαρχηγών καθώς και εικόνες από το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικής εποχής και του μεσολογγίτικου τοπίου. Φανταστείτε το πρόωσωπο του Κολοκοτρώνη σαν ασπρόμαυρη μοντερνιστική γκραβούρα και τον Μπάυρον σε πολύχρωμα, φθαρμένα "αποκόμματα" εφημερίδας. (Ξεφεύγουμε εντελώς δηλαδή από το υλικό που συναντάμε σε συμβατικές εκθέσεις για την εθνική επέτειο).     



*Προσπαθήστε να πάτε. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή ξεναγήσεις σχολείων  μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610)

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αν. Δενδρινού, onairnews)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View