Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Ερώτηση για τι κρίσεις του 2016 στο Πυροσβεστικό Σώμα

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Ερώτηση για τι κρ...

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  για τις κρίσεις του 2016 στο Πυροσβεστικό Σώμα  ο Αχαιός Βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τονίζει:

Η Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος αρχές Φεβρουαρίου του 2016 είχε δημοσιοποιήσει τις θέσεις της σχετικά με τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι το βάρος της αξιολόγησης των Αξιωματικών δεν ήταν ο ατομικός φάκελος και η υπηρεσιακή πορεία τους, η οποία θα στόχευε στην ασφάλεια της χώρας και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης προστασίας προς τον πολίτη.

Είχαν προηγηθεί και εξαγγελθεί δηλώσεις και θέσεις, περί της αναγκαίας αναμόρφωσης του συστήματος κρίσεων των Αξιωματικών με εμπέδωση αξιοκρατικού συστήματος κριτηρίων, αξιοποίηση των δεξιοτήτων, σύνταξη βαθμολογίου για τους κατωτέρους, επικαιροποίηση του συστήματος μεταθέσεων αλλά και διευθέτηση της επετηρίδας που θα εξισορροπούσε τις αλματικές ανακατατάξεις των περασμένων ετών. Κατόπιν αυτών, φάνηκε ότι θα μπορούσε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία, έστω και με την εφαρμογή του υφισταμένου πλαισίου κρίσεων και προαγωγών, χωρίς να είναι αναγκαία, τουλάχιστον για τις κρίσεις του 2016, η αναμόρφωση του συστήματος.

 

Οι κρίσεις για το 2016 ξεκίνησαν μετά την επιλογή του νέου Αρχηγού από το ΚΥΣΕΑ και ολοκληρώθηκαν τόσο για τις βαθμίδες των ανωτάτων όσο και των ανωτέρων, εντός 72 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος Αρχηγός είχε ήδη μελετήσει, πριν την επιλογή του, τον τρόπο διενέργειας των κρίσεων που θα ακολουθούσαν. Οι προαγωγές γίνονταν από το βαθμό του Υποστρατηγού σε Αντιστράτηγο, από του Αρχιπυράρχου σε Υποστράτηγο και του Πυράρχου σε Αρχιπύραρχο, χωρίς βέβαια να τεκμηριώνεται η απόλυτη ορθότητά τους και να θεραπεύονται οι αδικίες των προηγούμενων ετών, αφού η σειρά της επετηρίδας όπως είχε διαμορφωθεί δεν βασιζόταν στην αντικειμενική αξιολόγηση. Στη συνέχεια όμως υπήρξε παντελής έλλειψη πραγματικής και αντικειμενικής αξιολόγησης και επιλογές με «άγνωστα» κριτήρια και διαδικασίες.

Η αξιοκρατία και η αριστεία βάλλεται και στο Πυροσβεστικό Σώμα με δεκάδες Αξιωματικούς που παραλείφθηκαν ή δεν επιλέγηκαν, καταδεικνύοντας την ανύπαρκτη βούληση για αναμόρφωση των παθογενειών του συστήματος κρίσεων και  την χρήση εννοιών όπως η αξιοκρατία μόνο χάριν εντυπωσιασμού.

Επειδή σε συνδυασμό με τις υπό διερεύνηση μεταθέσεις και μετακινήσεις Αξιωματικών που ακολούθησαν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διατάραξη της όποιας εργασιακής συνοχής του πυροσβεστικού προσωπικού.

Επειδή, οι διαδικασίες επιλογής οφείλουν να είναι αντικειμενικές, αξιοκρατικές και διαφανείς, βασισμένες στην υπηρεσιακή και κοινωνική λογοδοσία, παρ' όλα αυτά οι τακτικές κρίσεις 2016 πραγματοποιήθηκαν με αδιαφανείς όρους, με συγκεκριμένη στόχευση και άφησαν σε δεκάδες στελέχη του Π.Σ. το αίσθημα της αδικίας.

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  1. Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία παρελήφθησαν, για ακόμη μια φορά σειρές πτυχιούχων όσον αφορά τις κρίσεις;
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται  να προβεί το Υπουργείο για την  αποκατάσταση των αδικιών που συντελέσθηκαν έστω και με το υφιστάμενο πλαίσιο κρίσεων;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις