Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΤΟ «ΚΑΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΗ. ΑΠΕΡΙΨΕ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΡΥΩΝΗ

ΤΟ «ΚΑΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Ο ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ημίψηλο, πούρο και μνημόνια

 

ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στο ίδιο έργο θεατές. Ακόμα και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος δεν ξέφυγε από το επαναλαμβανόμενο κήρυγμα πολιτικής τοποθέτησης της δημοτικής αρχής και στις φετινές παρελάσεις θα τον δούμε ως χαιρέκακο κροίσο-πλουτοκράτη με ημίψηλο και πούρο. Μια φιγούρα σαφώς απεχθή για το δήμαρχο και τους συνεργάτες του, καθώς με όποια αφορμή προκύψει στο  τοπικό γίγνεσθαι, κατακεραυνώνουν τα πρότυπα του κεφαλαίου. Σε μια Ελλάδα που αγωνιά για επενδύσεις και ανάπτυξη, η Πάτρα θα καρναβαλιστεί με έμβλημα την πλουτοκρατία της καλοπέρασης και των μνημονίων, που προκαλεί δυστυχία στο λαό. Μιλήσαμε με τον έμπειρο επικεφαλής του Καρναβαλικού Συνεργείου Πέτρο Βρυώνη και μάθαμε λεπτομέρειες για το κορυφαίο άρμα της μεγαλύτερης γιορτής της πόλης.

 

Ο Πέτρος Βρυώνης υπογράφει καλλιτεχνικές δημιουργίες εδώ και τρεις δεκαετίες. Ξεκίνησε μαθητευόμενος πλάι σε ονομαστούς βετεράνους τεχνίτες αποκριάτικων κατασκευών και μετά αναδείχθηκε στο Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου. Τα σχέδια των αρμάτων του με τις διονυσιακές καμπύλες και την ρευστή, αρχοντική κίνηση  είναι η κυρίαρχη εικόνα της πατρινής αποκριάτικης παράδοσης. Τον μάθαμε ως τον καλλιέχνη του Βασιλιά Καρνάβαλου και της Βασίλισσας, από τις «χρυσές εποχές» με τις μεγάλες και πολλές κατασκευές δρόμου μέχρι σήμερα, που ανακατασκευάζεται το ... στοκ του Συνεργείου.Οπως μας ανέφερε:

«Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος είναι φέτος ένα σατιρικό άρμα με μια πολύ μεγάλη φιγούρα με ημίψηλο, που κρατάει στα χέρια τα μνημόνια. Μπροστά του άνθρωποι δέρνονται και επικρατεί το κόκκινο χρώμα για να δείξουμε την οργή της κοινωνίας. Πλάι και πίσω η σύνθεση αντικατοπτρίζει την ευημερία του κεφαλαίου και του κέρδους. Φαίνεται δηλαδή η αντίθεση της φτώχειας και του πλούτου, ενώ γίνεται και αναφορά στη δραχμή και το ευρώ. Κατά την άποψή μου θα είναι εντυπωσιακό αυτό το άρμα στο δρόμο. Εχω αλλάξει εντελώς έναν παλιό σκελετό κορμού και χεριών και έχω χρησιμοποιήσει στοιχεία από παλιό πρόσωπο επεμβαίνοντας όμως δραστικά. Σε τέτοιους καιρούς δεν πρέπει να κατηγορείται η  αξιοποίηση παλιών κατασκευών, γλυτώνουμε και χρόνο και χρήμα. Τα τελευταία χρόνια επικρατεί αναγκαστικά αυτή η οδός. Εχει περάσει πολύς καιρός, από τις μέρες που βγάζαμε 15 καινούρια άρματα που τα φτιάχναμε όλα από την αρχή και που ο Καρνάβαλος διέθετε ακολουθία ως σπονδυλωτό θέαμα»

Ευελπιστούμε βέβαια πως με τα μαγικά χέρια του Πέτρου Βρυώνη δεν θα δούμε στις πομπές «ίδια» άρματα και κεφάλια, όπως τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος έχει να παρουσιάσει δουλειά του από το 2013, καθώς ευελπιστούσε να συνταξιοδοτηθεί κάτι που τελικά δεν κατάφερε λόγω των νέων νόμων. Οπως μας είπε πάντως, επιστρέφοντας είχε παρουσιάσει πολύ πιο σύνθετα σχέδια με διαφορετική θεματική, αλλά τελικά επικράτησε λόγω κόστους και θέματος η αντιμνημονιακή σάτιρα και ο πλούσιος Βασιλιάς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View