Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Χιώτη ποιητή και πεζογράφο Γ. Βερίτη από την Χριστιανική Στέγη Πατρών

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Χιώτη ποιητή κα...

Την Κυριακή 28/2 στις 18.30 το απόγευμα

Μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Χιώτη λογοτέχνη και πεζογράφο Γ. Βερίτη (Αλέξανδρο Γκιάλα) θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στις 18.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, στην οδό Παντανάσσης, κάτω από την Κανακάρη.

Πριν λίγο καιρό, τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από την Ιερά Μητρόπολη Χίου.

Ο Αλέξανδρος Γκιάλας είχε γεννηθεί στην περιοχή Ελάτα στο νησί της Χίου το 1915 και απεβίωσε νεότατος, στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου 1948, λίγο μετά το Πάσχα.  Υπήρξε Έλληνας ποιητής, γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Γ. Βερίτης», με τα θέματα της ποίησης του να είναι κυρίως θρησκευτικά και κοινωνικά.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, ως προς το έργο του, ο Βερίτης δεν υπήρξε αποκλειστικά ποιητής αλλά και μελετητής στην επιστήμη του, τη Θεολογία, μεταφραστής, διηγηματογράφος και λογοτεχνικός κριτικός ενώ υπήρξε κι ένας Χριστιανός αγωνιστής και πνευματικός άνθρωπος. Μόλις μία ποιητική συλλογή («Η Ωδή του Αγαπητού», 1947) εκδόθηκε όσο ζούσε ενώ άλλες τρεις («Στις πηγές των υδάτων», «Όταν ανθίζουν τα κρίνα», «Με την αυγή») εκδόθηκαν με υλικό που συγκεντρώθηκε από τα χειρόγραφά του μετά το θάνατό του.

Το σύνολο των ποιημάτων εκδόθηκε και σε 1 τόμο από τις εκδόσεις «Δαμασκός» (1958).

Ο πατέρας του Γ. Βερίτη υπήρξε πολύτεκνος ιερέας, ο π. Ιωάννης Γκιάλας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος χαρακτήρισε τον Βερίτη ως έναν "άγιο της νεοελληνικής ποιήσεως" και έναν σκυταλοδρόμο του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Επίσης είχε τονίσει πως το όραμα του Γ. Βερίτη ήταν "μια Ελλάδα του Χριστού".

Η φωτ. είναι από το alfeiosbooks.com.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις