Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

Π.ΦΑΦΟΥΤΗΣ, Β. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ» ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 21-22/2

Π.ΦΑΦΟΥΤΗΣ, Β. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Θα δούμε επιτέλους τη Joanna

Οσοι αγαπάτε τον κινηματογράφο ντόπιων δημιουργών και την ιστορική μας κληρονομιά, κάντε στάση στην «Ποικίλη Στοά» της Ρήγα Φεραίου, το διήμερο αυτή της Κυριακής και της Δευτέρας 21-22 Φεβρουαρίου. Το βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά» γιορτάζει την μετακόμισή του στην οδό Φιλοποίμενος και θα προβάλει το πρώτο βράδυ (8 μ.μ.) τα δυο βραβευμένα φιλμάκια μικρού μήκους «Joanna» και «Ο φωτογράφος των Τρικάλων» των αγαπητών πατρινών σκηνοθετών Παναγιώτη Φαφούτη και Βασίλη Κοσμόπουλου, ενώ το δεύτερο βράδυ την ίδια ώρα θα φιλοξενήσει ομιλία της συμπολίτισσας φιλολόγου-μουσειολόγου Γεωργίας Μανωλοπούλου με θέματα το Λυχνομαντείο της Πάτρας και την Κίνηση Πολιτών για τα αρχαία θέατρα «Διάζωμα». Παράλληλα, βιβλία για την πόλη μας, βινύλια και επιλεγμένες εκδόσεις από τη λογοτεχνία και το σινεμά θα διατίθενται σε εξαιρετικές τιμές.

 

 

«JOHANNA»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη προβολή της «Τζοάνα» του Παναγιώτη Φαφούτη, που μας έχει εκπροσωπήσει στο Φεστιβάλ Δράμας και σε ξένα φεστιβάλ. Εχει πρωταγωνίστρια την Υβόννη Μαλτέζου και συμμετέχουν δεκάδες πατρινοί ως συντελεστές και κομπάρσοι. Βασιμένη στα βλέμματα, στην έκφραση και στις εικόνες της Πάτρας (παλιό και νέο λιμάνι, παλιό εργοστάσιο Πατραικής, άνω πόλη,Αγίου Νικολάου κ.α) έχει ελάχιστες ατάκες. Με ερέθισμα τον παλιό μύθο, που προκαλεί και τον πατροπαράδοτο καρναβαλικό «ντόρο», εστιάζει στη μορφή της περιπλανώμενης, μισότρελης Γιαννούλας που περιμένει τον γαμπρό απο τα ξένα.Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε 7 λεπτά. Η Γιαννούλα περιμένει εδώ και 40 χρόνια τον αρραβωνιαστικό της και έχει καταντήσει γραφικό αξιοθέατο. Οι επιβάτες των πλοίων και οι περαστικοί την παρατηρούν, τη λυπούνται , τη φωτογραφίζουν ενώ εκείνη πάντα περιμένει το πλοίο της αγάπης μάταια. Το φινάλε όμως είναι αναπάντεχο, γιατί τα φαινόμενα απατούν! Με συμπαραγωγό τον ΟΛΠΑ και τη στήριξη των Superfast, του ναυτιλιακού πρακτορείου Fast Travel των Παρθενόπουλου-Φιλοπούλου αλλά και της εταιρείας MedFrigo είχαν συγκεντρωθεί στα γυρίσματα περίπου 60 άτομα, ενώ επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί όπως ο Στέλιος Σοφός (ως καπετάνιος), ο Ηρακλής Τζαβέλλας (ως υπάλληλος πρακτορείου) , ο Γκόγκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Λιλής (ως ψαράδες) είχαν πιο «ενεργό» ρόλο στο αλληγορικό story. Στο τέλος της προβολής ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με το κοινό.

«Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»

Η πολυβραβευμένη στη Δράμα, ταινία εποχής του κινηματογραφιστή Βασίλη Κοσμόπουλου εμπνευσμένη από το τραγούδι «Α.Μάνθος» του  Θανάση Παπακωνσταντίνου, μας μεταφέρει στα Τρίκαλα του 1923, όταν ο επικηρυγμένος ληστής Θωμάς Γκαντάρας αποφασίζει να φωτογραφηθεί. Ο φωτογράφος Αθανάσιος Μάνθος, γυρίζει σπίτι του το βράδυ, αναλογιζόμενος την απρόσμενη επίσκεψη.
Με τη σιωπή να κυριαρχεί και ένα σκοτεινό ασπρόμαυρο κάδρο, το φιλμ  αποτελεί  ένα νοσταλγικό ταξίδι στη μνήμη με πρωταγωνιστές τους Ηλία και Αλέξανδρο Λογοθέτη.  Οπως εξηγεί ο ίδιος ο Βασίλης κοσμόπουλος για τους ήρωές του: «H συνάντηση έγινε το 1923, κατόπιν επιθυμίας του Γκαντάρα, στα λημέρια του και στο αρχείο της οικογένειας Μάνθου σώζονται οι 17 σπάνιες φωτογραφίες. Λίγους μήνες αργότερα, σκότωσαν τον Γκαντάρα και το κομμένο κεφάλι του εκτέθηκε σε κοινή θέα, προς παραδειγματισμόν. Όλα αυτά αποτέλεσαν το υλικό μυθοπλασίας της ταινίας».

 

ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Η Γεωργία Μανωλοπούλου, κόρη του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Βασίλη Μανωλόπουλου και σύζυγος του προπονητή μπάσκετ Νίκου Βετούλα, έχει υπηρετήσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, υπότροφος Erasmus στην Παιδαγωγική Ακαδημία Baden της Βιέννης, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στις «Μουσειακές Σπουδές», υπότροφος IKY Grudntvig του ευρωπαϊκού προγράμματος The Learning Museum Project στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μάντσεστερ, εκφράζει μεγάλο πάθος για τα μουσεία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως μέλος του «Διαζώματος» θα μιλήσει για την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. Επιπλέον θα αναφερθεί στο Λυχνομαντείο της ρωμαικής Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View