Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΝ ΚΑΛΟΥΝ ΜΑΡΙΝΑ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ-ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΣΕΡΒΑ ΣΤΑΡ ΤΗΣ PERFORMANCE ΣΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΝ ΚΑΛΟΥΝ ΜΑΡΙΝΑ ΑΜΠ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ερχεται να "μας αλλάξει τη ζωή"

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αναγγελία του ερχομού της διάσημης Σέρβας ιέρειας της "σοκαριστικής" συμμετοχικής performance, Mαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μετά από πρόσκληση του κορυφαίου ελληνα συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ. Αναμένεται ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων (10/3-24/4) βασισμένο στην "μέθοδο Abramovic" που διευρύνει το σώμα και το μυαλό, με performances, ασκήσεις, συνομιλίες, εργαστήρια, διαλέξεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ΜΑΙ της 70χρονης "γιαγιάς" των απίστευτων και ριψοκίνδυνων σωματικών και ψυχικών εμπειριών. Τα ακραία έργα της καθηλώνουν εδώ και 40 χρόνια θεατές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ, Βραζιλία.




Τα πρωτοποριακά εικαστικά πρότζεκτ της Αμπράμοβιτς (με αυτοτραματισμούς από μαχαίρια, φωτιές, πρόκληση ασφυξίας, χάπια, μαστίγια, αγκάθια, με χρήση σκελετών, με αφαγία κ.α.) έχουν αφήσει εποχή αλλά όπως αναφέρει η ίδια ήρθε ο καιρός να μην  πρωταγωνιστεί πια η ίδια αλλά το κοινό της. Οπως διαβάσαμε στη συνέντευξή της στο Βηmagazinο "οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι και απομονωμένοι και έχουν ανάγκη την προσωπική επαφή. Αν τους προσφέρεις μια άμεση, μια αδιαμεσολάβητη εμπειρία, ανταποκρίνονται αμέσως. Αυτό μου έγινε απόλυτα ξεκάθαρο μετά την έκθεση στο MoMA με το "The Artist Is Present". Αν δεις μια καλή performance, σου αλλάζει τη ζωή, μπορεί να αγγίξει τους πάντες: από τον σκουπιδιάρη μέχρι τον πρόεδρο μιας χώρας».


Η Αμπράμοβιτς πρόσφατα σκηνοθέτησε την κηδεία της και τώρα ετοιμάζει για τη χώρα μας ένα video installation μαζί με  ντοκιμαντέρ με θέμα την Μαρία Κάλλας. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που θα συμβάλουν θα είναι ο Γιώργος Λάνθιμος. Στο ΝΕΟΝ σκοπεύει να προσελκύσει μεγάλες ομάδες κόσμου ως μέρος του σώματος της performance, ενώ παράλληλα θα αναδείξει 25 ελληνες εικαστικούς καινούριας γενιάς με  performances μεγάλης διάρκειας και "interventions", δηλαδή μικρής διάρκειας performances».
Οπως εξηγεί η ίδια"στις τρεις εβδομάδες που θα βρίσκομαι στην Αθήνα θέλω περισσότερο να συμμετέχω σε συζητήσεις, να απαντήσω σε κάθε πιθανή ερώτηση του κόσμου και να κάνω workshops με καλλιτέχνες, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν μαζί μου. Επίσης, θα δώσω τέσσερις ομιλίες για την ιστορία της performance σε συζήτηση με επιμελητές και δημιουργούς. Η Ελλάδα είναι καθημερινά στις εφημερίδες σε όλον τον κόσμο. Θα ήθελα να βοηθήσω ορισμένους ανθρώπους να αποκτήσουν συνείδηση της αυτοπεποίθησης που θα έπρεπε να έχουν για να αλλάξουν τον κόσμο τους. Επειτα, μέσα από τον διεθνή Τύπο θα φωτίσουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα της Ελλάδας που θα αφορά τον πολιτισμό».
Ολα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει "συναγερμό" στους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης αφού θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια μεγάλη φυσιογνωμία με άκρως τολμηρό ιστορικό. Τίτλος του όλου εγχειρήματος : "Αs One". Δεν μπαίνετε σε πειρασμό;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View