Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παράταξη Δημαρά: Γιατί καταψηφίσαμε την εισήγηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Παράταξη Δημαρά: Γιατί καταψηφίσαμε την ...

«Η πρόταση δεν αποτελεί απάντηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή της, η παράταξη του τέως δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Την εισήγηση της Δημοτικής αρχής για  το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Πατρέων μόνο ως ευχή μπορούμε να την εκλάβουμε.

Η Δημοτική αρχή κρύβει επιμελώς την ουσιαστική της αδυναμία να διατυπώσει μία πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη για το μείζων θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετώντας στόχους για την επόμενη 5ετία που δεν έχουν επιτευχθεί όχι μόνο πουθενά στην Ελλάδα αλλά πουθενά στον κόσμο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος ανακύκλωσης στην Ευρώπη για όλα τα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, μέταλλο) είναι 28% ενώ σε κράτη όπως η Σουηδία και το Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 33%. Είναι απορίας άξιο το πως η Πάτρα σε 5 μόλις χρόνια θα ξεπεράσει αυτά τα ποσοστά και από 5% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 40%.

Τα ίδια ισχύουν και στις άλλες προτάσεις της Δημοτικής Αρχής όπως για παράδειγμα στο ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών από την προτεινόμενη μονάδα Μηχανικής Διαλογής. Με βάση την εμπειρία από τις αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα το ποσοστό ανάκτησης κυμαίνεται από 3% έως το 17% στην μονάδα που με επιτυχία λειτουργεί στα Χανιά. Ακόμα και το μέγιστο θεωρητικό ποσοστό ανάκτησης σύμφωνα με όλες τις μελέτες δεν μπορεί να ξεπεράσει το 27%. Η Δημοτική Αρχή σαφώς αναφέρει ότι από τους 30000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων που θα οδηγούνται σε μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης, θα γίνεται ανάκτηση 21000 τόνων δηλαδή ποσοστό 70%!

Τα ίδια ισχύουν και στο θέμα της κομποστοποίησης που το ποσοστό στόχος της πενταετίας (15%) αγγίζει το μέγιστο ποσοστό που παρατηρείται σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αποκρύπτεται επιμελώς ότι η προϋπόθεση της επίτευξης αυτού του στόχου είναι η πλήρης ενεργοποίηση των πολιτών που όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε σήμερα με μόλις 2 κάδους, το 35-40% των υλικών πηγαίνει σε «λάθος» κάδους (ανακυκλώσιμα στους πράσινους, σύμμεικτα στους μπλε), η δυσκολία με έναν επιπλέον κάδο για οργανικά θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το θέμα της μονάδας επεξεργασίας οργανικών όπου προωθείται η μέθοδος της επεξεργασίας σε ανοικτούς χώρους που δεν αναφέρεται η δυσκολία κατασκευής μιας τέτοιας εγκατάστασης δίπλα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα λόγω της σημαντικής όχλησης (κυρίως δυσοσμία) που θα δημιουργεί στους πολίτες.

Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Δημοτική Αρχή ότι παρόλο που αναφέρει στην εισήγησή της ότι η πρότασή της διέπεται από την αντίληψη της αποφυγής των “φαραωνικού τύπου εργοστάσιων” ότι η Δημοτική Αρχή επί θητείας του Γιάννη Δημαρά ήταν αυτή που ήρθε απέναντι και απέτρεψε τις “φαραωνικού τύπου συμβάσεις” όπως αυτή που με κάθε τρόπο ήθελε να επιβάλλει τότε η κ. Τζάκρη για την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα επιβάρυνε του Πατρινούς μόνο για την επεξεργασία με 120 ευρώ τον τόνο.

Συμπερασματικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες ρεαλιστικές προβλέψεις οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων (πάνω από το 50%) σε ταφή. Αυτό το γεγονός από μόνο του απαιτεί την κατασκευή νέων κυττάρων ταφής μεγέθους του ΧΥΤΑ του Φλόκα κάθε 6 χρόνια. Αυτό είναι προφανές ότι δεν αποτελεί απάντηση στο θέμα της  διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης και γι αυτό το λόγο καταψηφίζουμε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να πραγματοποιηθούν σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό οι διαδικασίες για την προώθηση της ανακύκλωσης, και της κομποστοποίησης αλλά και οι συνεργασίες των φορέων ιδίως μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας η οποία πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Πιστεύουμε ότι άμεσα απαιτείται η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου που να λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους αφού πλέον δεν υπάρχει κάποια δέσμευση από τον Εθνικό Σχεδιασμό για την επιλογή της μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων όπως υπήρχε παλαιότερα που υποχρέωνε την κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο να επιλέξει  αυτή που θα κρίνει πιο ρεαλιστική  και συμφέρουσα τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά και να χαράξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων.»

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Πρώτο... ναι στη μελέτη του Σεπτεμβρίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις