Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλ. Χαρίτσης: Μέχρι το τέλος του χρόνου, 4,5 δισ. στην οικονομία της χώρας

Αλ. Χαρίτσης: Μέχρι το τέλος του χρόνου,...

Παραχώρησε συνέντευξη

Τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση ανέργων καθώς και νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων που ξεκινούν να προκηρύσσονται σταδιακά τις επόμενες μέρες αναγγέλλει με συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις παρουσιάζει τις δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 564 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη στήριξη της απασχόλησης για 65.000 ανέργους, την ενίσχυση 700 μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τη δημιουργία 1.200 καινοτόμων εταιρειών από νέους.

Κύριε Χαρίτση, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους «πάγωσε» στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 - 2013; Ποιες είναι οι λύσεις που προωθείτε ώστε να μη χαθεί τελικά ούτε ένα ευρώ;

Η κατάσταση που βρήκαμε τον Ιανουάριο παρουσίαζε σημαντικές αδυναμίες, αποτέλεσμα του ελλειμματικού σχεδιασμού και της πελατειακής αντίληψης για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Για τον λόγο αυτό, το προηγούμενο οκτάμηνο η έμφαση δόθηκε στην εξυγίανση των προγραμμάτων, ξεχωρίζοντας όσα έργα μπορούν να εξυπηρετήσουν προτεραιότητες της επόμενης προγραμματικής περιόδου και γίνεται να μεταφερθούν σε αυτή. Παράλληλα, όμως, έπρεπε να μην καλυφθεί το σύνολο των πόρων της επόμενης περιόδου και εξαντληθεί το πεδίο υλοποίησης του δικού μας αναπτυξιακού σχεδιασμού. Για όσα έργα δεν γινόταν να μεταφερθούν, αναζητήσαμε πρόσθετη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, αξιοποιώντας εγχώριους και ευρωπαϊκούς πιστωτικούς μηχανισμούς. Προχωρήσαμε, τέλος, στην απένταξη έργων που δεν προσέφεραν κάποιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

Καταφέραμε, επίσης, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με κοινοτικούς αξιωματούχους, να αυξηθεί στο 100% η κοινοτική χρηματοδότηση προγραμμάτων της περιόδου 2007-13 και να διπλασιαστεί από 7% σε 14% η προκαταβολή πόρων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Από την απόφαση αυτή, που αναμένουμε να εγκριθεί άμεσα, θα έχουμε όφελος 1,2 δισ. ευρώ.

Προβλήματα, βέβαια, προέκυψαν και από τα capital controls. Προχωρήσαμε σε ενέργειες αποκατάστασης της ρευστότητας το ταχύτερο δυνατό. Πλέον ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η ρευστότητα αυτή και να μετατραπεί σε δαπάνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου (2014-20). Θα καταφέρουμε, έτσι, μέχρι το τέλος του έτους να διοχετευτούν στην οικονομία 4,5 δισ. ευρώ.

Θα ζητήσετε, λοιπόν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013;

Το  αίτημα για παράταση έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Η απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου, κάτι που άλλωστε συνέβη με ανάλογα αιτήματα σε προηγούμενες περιόδους. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε προετοιμάσει εναλλακτικές τεχνικές λύσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα της περιόδου 2007-13 θα ολοκληρωθούν ομαλά.

Θα ήθελα να σταθώ στη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-20. Παρουσιάζονται προβλήματα στην υλοποίησή του; Αν να,ι ποια είναι αυτά και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Τον Ιανουάριο του 2015, το ΕΣΠΑ 2014?20 τυπικά και μόνο ήταν έτοιμο προς υλοποίηση. Στην πραγματικότητα, εξέλειπαν όλοι οι ουσιαστικοί παράγοντες ενεργοποίησης. Ο νόμος για το ΕΣΠΑ 2014-20 δεν ήταν παρά ένα κέλυφος που εμείς κληθήκαμε να «γεμίσουμε». Μεταξύ άλλων, ενεργοποιήσαμε τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, τους θεσμούς διακυβέρνησής τους, προωθήσαμε τα κριτήρια επιλογής πράξεων και το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου. Πλέον, τα προγράμματα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ποια είναι τα πρώτα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν, άμεσα, ποιοι οι προϋπολογισμοί τους και πόσες επιχειρήσεις και άνεργους θα ωφελήσουν;

Η έμφαση θα δοθεί σε μορφές επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία. Η ενίσχυση δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της και την προϋπόθεση που υπαγορεύει η εθνική στρατηγική για τη σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την καινοτομία. Εστιάζει στην ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα, των φαρμάκων, των νέων τεχνολογιών, των logistics, στη βιομηχανία υλικών, στη περιβαλλοντική βιομηχανία και βέβαια στον τουρισμό. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί πρόσκληση με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και δυνητικά ωφελούμενες 700 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, για δράσεις εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης τουριστικών υπηρεσιών. Με αυτές θέλουμε να στρέψουμε τον κλάδο προς μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, που βρίσκονται στον αντίποδα της βιομηχανίας του μαζικού τουρισμού.

Θα παρουσιαστεί, επίσης, δράση ανάπτυξης της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που θα συνδέεται άμεσα με την απασχόληση. Έμφαση θα δοθεί σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ, θα αφορά μέχρι και 2.500 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Μια τρίτη δράση που θα παρουσιαστεί άμεσα αφορά πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους. Εδώ ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στήριξης της απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, που αφορούν 65.000 ανέργους. Άμεσα, θα ενεργοποιηθεί ειδική δράση ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της απασχόλησης, συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας με τον ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες, πρώην ανέργους και σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν καθαρή αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, ενός τομέα που ακμάζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα του βήματα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενεργοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια (57 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της σύστασης και της λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας ρεαλιστικά, τι έχει να περιμένει ο άνεργος, ο νέος, ο εργαζόμενος από την οικονομία την επόμενη τετραετία; Θα ανοίξουν βιώσιμες δουλειές, θα υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις από εκείνες που δεν είδαμε την προηγούμενη 20ετία στη χώρα;

Για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία θα πρέπει να στοχεύσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγωγικού συστήματος και όχι μόνο στα ποσοτικά. Να φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να εξηγήσω τι εννοώ. Δεν αρκεί να δημιουργηθεί μια νέα επιχείρηση σε κάποιο κλάδο, αλλά χρειάζεται αυτή η επιχείρηση να είναι λίγο μεγαλύτερη από το σημερινό μέσο όρο των ελληνικών επιχειρήσεων (5-6 εργαζόμενοι και όχι 2-3 όπως σήμερα), να στοχεύει στη διαφοροποίηση του προϊόντος και όχι απλώς στην αύξηση της παραγωγής και στη βιώσιμη δημιουργία εισοδήματος και όχι στη κερδοσκοπία από το εύκολο και ρηχό επιχειρείν. Με λίγα λόγια, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό δεν απαιτείται μόνο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αλλά και ποιοτικότερες αρχές οργάνωσης στο μικροοικονομικό επίπεδο.

Θα αυξάνεται σταδιακά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάντα έπεφτε «θύμα» της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό θα αλλάξει και πόσα χρήματα θα διατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου μέσα από αυτό;

Είναι άλλο πράγμα η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του ΠΔΕ και διαφορετικό η εκτέλεση του, που εξαρτάται κυρίως από τη δυναμική της πραγματικής οικονομίας. Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης Σαμαρά. Μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, οι στόχοι αυτοί έχουν αλλάξει, με πρώτον εκείνο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ειδικά για το ΠΔΕ, ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την αύξησή του σε απόλυτα μεγέθη. Ήδη από το 2016 θα έχουμε μια μικρή αύξηση. Από το 2017 το ΠΔΕ θα αυξάνεται σε αντιστοιχία με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, αξιοποιώντας τις καλύτερες εισπρακτικές επιδόσεις, την βελτίωση της φορολογικής βάσης και τον αποτελεσματικότερο επιμερισμό των δαπανών.

Επιδιώκουμε, τέλος, καλύτερη αναλογία μεταξύ εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων, ώστε να ανακτήσουμε τη δημοσιονομική κυριαρχία και να καταστήσουμε το ΕΣΠΑ ένα από τα εργαλεία ανάπτυξης της οικονομίας και όχι το μοναδικό διαθέσιμο, όπως συμβαίνει σήμερα. Χωρίς σοβαρούς εθνικούς πόρους δεν μπορούμε να αποκτήσουμε συγκεκριμένη εθνική και περιφερειακή πολιτική δημοσίων επενδύσεων.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις