Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί - Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η συμφωνία με το...

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδιο

Σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε αναφορικά με τα σενάρια συνεργασιών ότι ακόμη και αν το κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία «η χώρα θα κυβερνηθεί, γιατί κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη να την αφήσει ακυβέρνητη».

Υπογράμμισε δε, ότι σκοπός της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε είπε τα εξής:

Όσο πιο γρήγορα βγούμε από αυτή τη διαδικασία τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο αναδιανομής. Το πρόγραμμα που παρουσίασα έχει ορίζοντα τετραετίας. Στον ορίζοντα αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αυτά που είχαμε δεσμευθεί και δεν μπορέσαμε λόγω της σθεναρής αντίστασης. Μην ξεχνάμε ότι οι δεσμεύσεις μας είναι σε βάθος τετραετίας.

Η συμφωνία λέει ότι στο βαθμό που θα μπορούμε να εκπληρώνουμε τα πολύ χαμηλά πλεονάσματα, το περίσσευμα κατά 70% θα πηγαίνει εκεί που εμείς αποφασίζουμε, εμείς όχι οι εταίροι. Θα φτάσουμε σε 1 - 1,5 χρόνο από τώρα και τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι.

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σκληρή μάχη που δώσαμε για να διατηρήσουμε τις συντάξεις. Το κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που υλοποιήσαμε είναι σημαντικό.

Δεν υπάρχει αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική που έχουμε χαράξει και εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργητικής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Η Ελλάδα έχει στόχο να είναι ενεργειακός κόμβος.

Είναι ντροπή να υπάρχει να υπάρχει περίσσια υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων.Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε; Εμείς καταφέραμε να ιδρύσουμε χαρτοφυλάκιο μεταναστευτικής πολιτικής


Για αύξηση ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Η υποκρισία περισσεύει, είναι ένα μέτρο που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, δεν έφερε καμιά αντίρρηση. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση αυτού του μέτρου, βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο. Ζητήσαμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή του και ψάχνουμε ισοδύναμο που δεν θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μέγαλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Θα δούμε αν το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ θα αποδώσει. Αν ένα μέτρο δεν αποδίδει πρέπει να αλλάξει. Θα έχουμε πολύ περισσότερα έσοδα με την αύξηση όχι του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά με την αύξηση της εισπραξιμότητάς του.

Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια έχουν μεγάλες ευθύνες. Εμείς δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα παρά μόνο εκείνα που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η Ν.Δ. πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε, αλλά είναι τραγικό να την ξεπουλήσουμε όσο πιο φθηνά γίνεται.

Για Σκουριές: Είμαστε μία δύναμη που δίνουμε μεγάλη σημασία η ανάπτυξη να γίνεται με κανόνες. Σεβασμό στο περιβάλλον και το εργασιακό δίκαιο. Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά οι επενδυτές να σέβονται τους νόμους.

Να συνεχίσουν οι δραστηριότητες στον βαθμό που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους της Χαλκιδικής και όχι μόνο που θέλουν να ζουν σε υγιές περιβάλλον.

Όταν η εταιρεία αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις αποφασίστηκε η αναστολή στο 40% των δραστηριοτήτων για να της δώσει το περιθώριο να επανέλθει και η εταιρεία αποφάσισε την αναστολή δραστηριότητας στο 100%. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε.

Απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί. Λέμε προχωρήστε στις συμβατικές σας υποχρεώσεις και θα λάβουμε πίσω την αναστολή.

Για την ανάπτυξη:

Δεν μας ενδιαφέρει η άνεργη ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο

Χρειάζεται όμως ένα αναπτυξιακό σοκ που θα έρθει μέσω των δημόσιων επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ) και μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων και για να γίνει αυτο χρειάζεται σχεδιασμός. Εξασφαλίσαμε τη σταθερότητα μέσω της συμφωνίας. Θέλουν οι επενδυτές ένα σταθερό φορολογικό και θεσμικό σύστημα. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά.

Ακόμα και σε συνθήκες που θα παραμένει η ύφεση η ανεργία θα μειώνεται με ρυθμούς που μπορούν να προοιωνίζουν ένα καλύτερο μέλλον.

Δίνουμε τη μάχη για να ξεφύγουμε. Το α' εξάμηνο του 2015 είχαμε 1,1% ανάπτυξη παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και η πιθανή επιστροφή στην ύφεση θα οφείλεται ακριβώς στα capital control. Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζων, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους και το γεγονός ότι τα capital controls οδήγησαν σε μία επιβάρυνση μας προβληματίζει. Ήταν μία εκδικητική επιλογή των εταίρων μας.

Ρωτήστε τους συναδέλφους μου στη Σύνοδο αν περίμεναν έναν λαό να απαντά με 62% «όχι» σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας, αν περίμεναν να πάρει κανείς το ρίσκο έχοντας απέναντί του όλο το παλιό κομματικό σύστημα. Είπα στον λαό ότι δεν θα βγούμε από το ευρώ αλλά ότι θα δώσω τη μάχη για μία καλύτερη συμφωνία και την έφερα.

Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από μένα, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα για το αν θα παραιτηθεί μετά από μία ενδεχόμενη ήττα.

Σεβόμαστε τις διαφορετικές γνώμες αλλά υπάρχουν και όρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σοφότερος και εμπειρότερος θα προχωρήσει μπροστά με πιο συμπαγή θέση και κοινοβουλευτική ομάδα και χωρίς τον κίνδυνο να μας κολλούν κάποιοι τη ρετσινιά ότι φλερτάρουμε με το ευρώ και ότι έχουμε κρυφό σχέδιο.

Όλοι βρεθήκαμε σε μία κρίση συνείδησης. Είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν στο παρά πέντε μήπως καταρρεύσει μία τράπεζα και στο και πέντε να είναι ετοιμοι να κατέλθουν με διαφορετικό συνδυασμό στις εκλογές. Όποιος ήθελε τη δραχμή θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι σύντροφοι έχουν δεσμευτεί απολύτως ότι θα υλοποιήσουν από θέση ευθύνης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχει το ό,τι συμφωνήσαμε με τους εταίρους.

Είναι απολύτως σαφές ότι όσοι είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα.

Λογικό να υπάρχει αμηχανία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο ξεδιαλύνονται τα διλήμματα της κάλπης ο κόσμος πρέπει να απαντήσει: Ποιος θέλει να τον κυβερνήσει;

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Το κρίσιμο ερώτημα για τους αναποφάσιστους είναι: Ξεμπερδεύουμε με το παλιό;

Θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να κριθεί μέσα στο πλαίσιο ενός χρόνου που θα μπορεί να παράξει έργο;

Βρήκα το σποτ του Καμμένου με τον μικρό Αλέξη και το αριστερό του χέρι, συμπαθητικό, όπως βρήκα και το προηγούμενο. Συνεργαστήκαμε με πολύ μεγάλη εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο και στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ιδεολογική αφετηρία. Επισημαίνω πως το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχει τίποτα. Του εύχομαι καλή επιτυχία.

Έχω κάνει τόσο πολλή αυτοκριτική, κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει γι αυτό. Ομως ο ελληνικός λαός έχει να επιλέξει όχι για το χθες αλλά για το αύριο. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάμε μπροστά, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, τα λάθη τα παραδεχόμαστε και κοιτάμε στο αύριο

Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε. Βρέθηκαν μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος. Καταφέραμε και σώσασε τις τράπεζες.

Πρέπει να δώσουμε μέσα και έμψυχο δυναμικό στη Δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης. Πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης. Θέλει δουλειά, το επόμενο διάστημα θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις αλλαγές που έχουν γίνει νομοθετηθεί.

Να συγκρίνουμε τη δριμύτητα των μέτρων της πρώτης περιόδου με αυτά που φέρνει η συμφωνία τώρα. Υπάρχει προοπτική διεξόδου αρκεί να δώσουμε τη μάχη. Είμαι βέβαιος, τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας. Αλλά αν συγκρίνουμε με το τι οι εταίροι είχαν προδιαγράψει να φέρουν με Σαμαρά - Βενιζέλο; Οι δύο τους φέραν νωρίτερα τις εκλογές γιατί ήταν πεπεισμένοι για την αριστερή παρένθεση. Το mail Χαρδούβελη ήταν μία πρόταση. Με επικοινωνιακά κόλπα δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά.

Η συμφωνία του 2010 σε συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες που έφερε ο Γ. Παπανδρέου, ήταν συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 17 δισ. ετησίως, η δεύτερη συμφωνία Σαμαρά 10 δισ. ετησίως, εμείς φέραμε συμφωνία με 2,9 δισ. ετήσια προσαρμογή. Τι είναι χειρότερο;

Αν ο λαός επιλέξει την επιστροφή στο χθες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όσα υπερασπίζεται σήμερα. Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, εμείς. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία; Η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση.

Διεκδικούμε απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά αν δεν την πάρουμε, η χώρα θα κυβερνηθεί.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει 151 βουλευτές και με τους ΑΝΕΛ, τα άλλα κόμματα θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη;

Το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ με τις αμαρτίες του παρελθόντος

Πιστέψαμε ότι η δύναμη το δίκαιου θα έφερνε ένα ντόμινο αλλαγών στην Ευρώπη. Σε αυτό διαψευσθήκαμε. Υλοποιήσαμε πολλά από αυτά που είχαμε δεσμευθεί όχι όλα, σε αυτό το επτάμηνο.

Δεν ξέρω αν ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης θέλει ο άνθρωπος να γίνει πρωθυπουργός. Βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, καταλαβαίνει τα όριά του. Δεν λέει η Ν.Δ. ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας αλλά τι υποσχέθηκε και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ.

Από 1.1.216 ισχύει στην Ε.Ε. το bail - in το οποίο εμείς αποφεύγουμε. Είναι αστεία πράγματα ότι κοστίσαμε 90 δισ. στον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μία δύσκολη επιλογή, αν θα κάνει συμβιβασμό με εσωκομματικό κόστος έκανε τη δύσκολη επιλογή. Πατριωτική δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας.

Στο δημοψήφισμα μας έλεγε η Ν.Δ. πείτε «ναι» τη στιγμή που το πρόγραμμα Γιούνκερ προέβλεπε μόνο 5 δισ. Τώρα με τη συμφωνία φέρνουμε 83 δισ. με τα οποία καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και καλύπτουμε τα ομόλογα έως το 2019 με χαμηλότερο τόκο. Αποχρεωνόμαστε ουσιαστικά και διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα.

Η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το ποσό των 90 δισ. που λέει ότι κόστισε η διακυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάτωσε, για να σταματήσει ο ελληνικός λαός να ματώνει. Έτσι θα πορευτεί και το επόμενο διάστημα

Πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύσκολη επιλογή με εσωκομματικό κόστος

Αποχρεωνόμαστε, δεν χρεώνουμε την χώρα. Διασφαλίσουμε το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ανάγκες

 

Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση έσπασε το τρίγωνο της διαπλοκής και έβαλε κανόνες.

Η λογική ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πουν κάποιοι άλλοι οδήγησε την χώρα εκεί που είναι

Η Ελλάδα διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές θέσεις της, πράγμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη διαπραγμάτευση. Αυτός ο ρόλος της πρέπει να αναδειχθεί μέσα από μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Συνάντησα δύο φορές τον Πούτιν για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών

Στη Ρωσία δεν ζήτησα ποτέ οικονομική βοήθεια. Εμπορικές συμφωνίες επιχείρησα να κάνω

Φέραμε μια συμφωνία που δίνει προοπτική στη χώρα, δίνοντας μια πολύ σκληρή μάχη

Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, θα προστατεύσουμε τους αδύναμους

Υπολογίζουμε επιστροφή στην ανάπτυξη το α' εξάμηνο του 2016.

Να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας

Ο δρόμος της δραχμής είναι ένα αδιέξοδο, για αυτό ακολουθούμε τον δρόμο του ευρώ και της ανάπτυξης

Κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του "παλιού". Δεν θα τους κάνει τη χάρη ο λαός

Όλο το πολιτικό σύστημα ήταν εναντίον μας αλλά αυτό μας κάνει καλό, ο λαός μπορεί να κρίνει

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ήδη στη Βουλή και αμέσως μετά θα γίνει νόμος του κράτους, εφόσον είμαστε κυβέρνηση

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη διάρκεια της ομιλίας του χθες στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα 4ετίας, σημειώνοντας ότι στόχο έχει το «να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας».

Η ατάκα του Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πόσο θα κυβερνήσει

Αλέξης Τσίπρας: Eίπα στον Σόιμπλε πως δεν βάζω την υπογραφή μου για να πουληθεί η Ακρόπολη - Κι έφυγα τρεις φορές από το τραπέζι

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους.Με τη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψη στην 80η ΔΕΘ.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις