Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Θρίλερ με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Θρίλερ με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για αναστολή

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν τελικά θα "παγώσει" η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση 8 ημερών για την υποβολή δήλωσης σε καθεστώς ΦΠΑ δόθηκε στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβούλευση σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι δεν θα δημοσιευθεί σήμερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το "πάγωμα" του μέτρου, είναι ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Λίγο νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αναστέλλεται η εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι ίδιες πληροφορίες σημείωναν πως αν και το θέμα εξετάστηκε σήμερα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει κανονικά η εφαρμογή του μέτρου

 

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν σήμερα το πρωί και από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι θα εξεταστεί σε κυβερνητικό επίπεδο η δυνατότητα δίμηνης αναστολής του μέτρου προκειμένου να το αντιμετωπίσει η καινούρια κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει εκδηλώσει την αντίδρασή της στο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Το μέτρο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και ιδιωτικών σχολείων.

Η απόφαση της ΓΓΔΕ για την παράταση των 8 ημερών

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015),  και

γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Πηγή: Capital.gr, ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά