Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σκάνδαλο με τράπεζες της Wall Street

Σκάνδαλο με τράπεζες της Wall Street

Χειραγωγούσαν τις αποδόσεις των ομολόγων

Περί τις 20 γιγαντιαίες τράπεζες φέρονται αναμεμιγμένες σε νέο σκάνδαλο που πιθανότατα θα συγκλονίσει τη Wall Street, αναφέρει τη Δευτέρα η «Les Echos». Σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα, υπάρχουν υποψίες ότι οι τράπεζες ενεπλάκησαν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια μέσω της χειραγώγησης ομολόγων που εκδίδει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σκάνδαλο εμπλέκεται η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζικών γιγάντων, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Merrill Lynch και η Citigroup. Αναμεμιγμένες φέρονται, όμως, και μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, όπως η γερμανική Deutsche Bank και η ελβετική UBS.

Το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια ένα αμερικανικό συνταξιοδοτικό Ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων της Βοστόνης. Το Ταμείο κατηγορεί τις τράπεζες ότι «αντάλλαξαν μεταξύ τους εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν τους πελάτες τους», ότι «συντόνισαν τις στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων τους στις αγορές» και επίσης ότι «χειραγώγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού κράτους».

Θύματα των έκνομων αυτών πρακτικών είναι, σημειώνει η «Les Echos», οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι «πλήρωσαν πολύ ακριβά τα ομόλογα που κατείχαν». Θύματα επίσης υπήρξαν ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και εταιρείες που ελέγχονται από δημοτικές αρχές, επειδή κατέβαλαν πολύ υψηλά επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα που είχαν εκδώσει.

Οι τράπεζες φέρονται να επιδίδονταν στις έκνομες αυτές δραστηριότητες επί τουλάχιστον μια πενταετία - συγκεκριμένα την περίοδο 2007-2012. Η αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης του επιτοκίου Libor (στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου) στάθηκε αφορμή για να τερματιστεί η χειραγώγηση των κρατικών και εταιρικών ομολόγων από τις τράπεζες της Wall Street.

 

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις