Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλούτωνας: Τα καλύτερα έρχονται...

Πλούτωνας: Τα καλύτερα έρχονται...

Μετάδοση δεδομένων και εντυπωσιακών εικόνων από το New Horizons σε βάθος χρόνου

Περισσότερες εικόνες αναμένεται να δημοσιευτούν από τον Πλούτωνα την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζει η NASA. Νέα συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για μια εβδομάδα αργότερα στις 24 Ιουλίου.

Μετά από αυτό η μετάδοση εικόνων θα σταματήσει μέχρι το Σεπτέμβριο προκειμένου να εστιαστεί το σκάφος στην αποστολή μετρήσεων πραγματικού χρόνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης η αποστολή New Horizons της NASA έστειλε σήμα που επιβεβαιώνει ότι επέζησε από το πρώτο κοντινό πέρασμα του Πλούτωνα.  Λίγο πριν από τις 3 το απόγευμα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, η αποστολή New Horizons έφτασε στην κορύφωση μιας περιπέτειας εννέα ετών προσπερνώντας με μεγάλη ταχύτητα τον Πλούτωνα και τον μεγάλο δορυφόρο Χάροντα. Η Nasa περίμενε με αγωνία τις εικόνες και τα δεδομένα της αποστολής.

Οι εικόνες που παρουσίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης η NASA είναι βέβαια εντυπωσιακές, στην πραγματικότητα όμως ελήφθησαν λίγες ώρες πριν από το ιστορικό πέρασμα από τον Πλούτωνα και προσφέρουν μάλλον χαμηλή ανάλυση. Καλύτερες εικόνες αναμένονται την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα.


Δεν είχε τρόπο να σταματήσει, και συνεχίζει τώρα το ταξίδι του στη μυστηριώδη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο παγωμένων σωμάτων στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος -ο Πλούτωνας, ένας πλανήτης νάνος, είναι το μεγαλύτερο μέλος αυτής της οικογένειας.

Εικόνες και δεδομένα άρχισαν να μεταδίδονται μετά την πιο κρίσιμη φάση της αποστολής, όταν το New Horizons έστρεψε την κεραία του πίσω προς τη Γη για να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων της αποστολής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.

Στην πραγματικότητα για την μετάδοση των δεδομένων και των πιο εντυπωσιακών εικόνων θα χρειαστούν 16 ολόκληροι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάδοση όλων των πολύτιμων δεδομένων.

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η NASA δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τις καλύτερες εικόνες. Ακόμα και μετά τη λήψη τους, η οποία απαιτεί ώρες, τα δεδομένα πρέπει να υποστούν προσεκτική επεξεργασία για να μετατραπούν σε καθαρές εικόνες.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πιθανότατα η ανησυχία των ερευνητών της αποστολής ότι η άμεση δημοσιοποίηση πιο λεπτομερών εικόνων θα επέτρεπε σε ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδας να δημοσιεύσουν μελέτες πριν από την ίδια τη NASA.

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η δημοσιοποίηση δεδομένων καθυστέρησε σημαντικά όταν η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta έφτασε στον κομήτη 67P.

Η NASA μέχρι ώρας έχει δημοσιοποιήσει εικόνες που αφορούν ένα πορτρέτο του Χάροντα, το οποίο ελήφθη στις 13 Ιουλίου από απόσταση 466.000 χιλιόμετρα. Το σκάφος πέρασε αργότερα από την ελάχιστη απόσταση των 28.000 χιλιομέτρων.

Ακόμα, μια εικόνα του μικρού δορυφόρου Ύδρα, η οποία ελήφθη κατά το κοντινό πέρασμα αλλά δεν αποκαλύπτει επιφανειακά χαρακτηριστικά. Και μια εικόνα από την επιφάνεια του Πλούτωνα στην οποία δεσπόζουν βουνά από πάγο ύψους 3,5 χιλιομέτρων. Ελήφθη περίπου 1,5 ώρα πριν το σκάφος φτάσει στην ελάχιστη απόσταση και προσφέρει ανάλυση 1,5 χιλιομέτρου ανά εικονοστοιχείο. Οι καλύτερες εικόνες πρέπει να έχουν τριπλάσια ανάλυση.

Πηγή: tovima

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις