Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αχαΐα:Kίνδυνοι μπλακ - άουτ στην αγορά λόγω των κλειστών τραπεζών – Τι γίνεται με εισαγωγές, εξαγωγές και μεταφορές

Αχαΐα:Kίνδυνοι μπλακ  - άουτ στην αγορά ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σοβαροί κίνδυνοι από την αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος

Ήτανε στραβό το κλίμα το΄φαγε κι ο γάιδαρος. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την εικόνα που επικρατεί στην αγορά και στις επιχειρήσεις της Αχαΐας, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, δεδομένου ότι όλη η διακίνηση κεφαλαίων γίνεται μέσω τραπεζών και αφορά πολλά κομμάτια της παραγωγικής διαδικασίας και της διακίνησης των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο thebest.gr o Αθανάσιος Κούστας, ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΣΕΒ, στην αγορά επικρατεί ανησυχία, αβεβαιότητα και προβληματισμός και ήδη είναι ορατοί οι κίνδυνοι για επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή λειτουργίας, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής εξ όσων γνωρίζει το Επιμελητήριο. Ωστόσο  κ. Κούστας συνιστά ψυχραιμία, καθώς ο πανικός δεν βοηθά πουθενά.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις , όπως εξηγεί κάνουν εισαγωγή είτε πρώτων ή βοηθητικών υλών, είτε συσκευασιών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η προμήθειά τους να είναι αδύνατη, μιας και χρειάζεται να προπληρωθούν. Προς το παρόν μπορεί να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας, αλλά δεν είναι ανεξάντλητα.

Την ίδια ώρα ο κ. Κούστας τονίζει ότι επικρατεί μια στάση αναμονής, δεν γίνονται νέες παραγγελίες και κάποιες ακυρώνονται.

Για παράδειγμα , στάση αναμονής και ακυρώσεις έχουν καταγραφεί σε παραγγελίες προς τοπικές εταιρείες παρασκευής αλκοολούχων ποτών , από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, ενώ ακυρώσεις προκύπτουν και στον χώρο των μεταφορών, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ρευστό και αυτό αφορά και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.Λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι δρόμοι "κλείνουν" καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα που πρέπει να έχει ο οδηγός για έξοδα , όπως πχ διόδια κ.α.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο κ. Κούστας, το λιανικό εμπόριο είναι σχεδόν ακίνητo.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος επισημαίνει ότι υπάρχει κάμψη στην αγορά χωρίς να την προσδιορίζει, τονίζοντας μάλιστα ότι από την έρευνα του Συλλόγου το Σάββατο σε 40 σταθερά σημεία, η πλειοψηφία είπε ότι η κίνηση ήταν καλή.

'"Υπάρχει μια κίνηση, αλλά όχι σε υψηλούς ρυθμούς, όμως η ζωή δεν σταματά. Σε αυτό το σημείο μας έφεραν πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών'.

Παράλληλα αναφέρεται στο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο δυσκολεύει όσους έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό, ενώ προκύπτει μια σειρά ζητημάτων λόγω υποχρεώσεων που απορρέουν από την εκπνοή του μήνα, όπως η απόδοση ΦΠΑ, η καταβολή της μισθοδοσίας κ.α.

"Υπάρχει ανησυχία και αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, γιατί κάποιοι κίνδυνοι είναι ορατοί, αλλά χρειάζεται, αφενός ψυχραιμία και αφετέρου να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις και να παραμείνουμε στο ευρώ", επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Κούστας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το Επιμελητήριο Αχαΐας ζητάει την επιβίωση της χώρας με επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και παραμονή στο ευρώ

Πάτρα:Δεν έκαναν ούτε σεφτέ! Μειωμένη κατά 70% η κίνηση στα εμπορικά σε σχέση με άλλες Δευτέρες

Επιμελητήρια: Μόνο η αγορά τροφίμων παραμένει ζωντανή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά