Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Wall Street Journal: Τα Καλάβρυτα σύμβολο των γερμανικών αποζημιώσεων – Μιλά ο πρώην δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος και ο γιος του Γιάννης

Wall Street Journal: Τα Καλάβρυτα σύμβολ...

Διεθνής προβολή του ζητήματος από την εφημερίδα

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Matthew Dalton, κάνει εκτενές αφιέρωμα στα Καλάβρυτα, με τίτλο «In Greek Town, Reparations Claim Against Germany Hits Home».Η μαρτυρική πόλη χαρακτηρίζεται από τον συντάκτη ως ο χώρος της χειρότερης σφαγής στην Ελλάδα κατά την Κατοχή δεν έχει ξεχάσει την καταστροφή.

«Ο χρόνος σταμάτησε σε αυτό το μικρό ορεινό χωριό μια ημέρα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν 496 άνδρες και παιδιά, στη χειρότερη από μια σειρά σφαγών κατά την κτηνώδη κατοχή της Ελλάδας, και στη συνέχεια έκαψαν την πόλη. Οι δείκτες του ρολογιού της εκκλησίας σταμάτησαν στις 2.35- και είναι εκεί έκτοτε».

Η WSJ φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκων των Καλαβρύτων, μεταξύ των οποίων και ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, πρώην δήμαρχος, ο παππούς και τρεις θείοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στη σφαγή. «Η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τη ζημιά που προκάλεσε. Και πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις με όποιον τρόπο μπορεί».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι κάτοικοι των Καλαβρύτων περιμένουν ακόμα η Γερμανία να πληρώσει για τις απώλειές τους. «Είναι ανάμεσα στις χιλιάδες Ελλήνων που απαιτούν αποζημιώσεις από το Βερολίνο για τις κτηνωδίες επί πολέμου».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην «αναζωογόνηση» της επιδίωξης για επανορθώσεις μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αποφασίσει πόσο μακριά θέλει να το πάει. Πίεση για τα εν λόγω αιτήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τον κίνδυνο να εξοργιστεί περισσότερο η Γερμανία...σε μια περίοδο που η Αθήνα θέλει επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης και αναδιάρθρωση των άνω των 200 εκατ. ευρώ που χρωστά στο υπόλοιπο μπλοκ του ευρώ. Εάν κάνει πίσω, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αποξενώσει κάποιους από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές του».

Η WSJ υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για μία πόλη αρκετά ανθηρή τότε, ώστε κάποια ταξί της ήταν Rolls-Royce- η οποία ωστόσο δεν ανέκαμψε πλήρως ποτέ. «Δεν κατέστρεψαν απλά τις ζωές 496 ανδρών, κατέστρεψαν την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο γιος του κ. Παπαδόπουλου, Γιάννης, λέει ότι οι νεότερες γενιές έχουν μικρότερο ζήλο όσον αφορά σε απαιτήσεις για αποζημίωση και προτιμούν να κοιτούν προς το μέλλον. «Αλλά το έγκλημα είναι έγκλημα» λέει ο 22χρονος, «και είναι ακόμα χειρότερο αν όλοι το ξεχάσουν».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Η φωτογραφία του Θανάση Παπαδόπουλου που δημοσιεύει η WSJ

Η φωτογραφία του Θανάση Παπαδόπουλου που...

Η φωτογραφία του Θανάση Παπαδόπουλου που δημοσιεύει η WSJ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις