Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Nομιμοποιώντας χιλιάδες στρέμματα εκχερσωμένων εκτάσεων!

Ηλεία: Nομιμοποιώντας χιλιάδες στρέμματα...

Έως 100 δόσεις για τη νομιμοποίηση

Να νομιμοποιήσουν τις εκχερσωμένες εκτάσεις γης, που απέκτησαν παράνομα μέχρι και τον Μάρτιο του 2007, πληρώνοντας ένα αντίτιμο, προς το Ελληνικό Δημόσιο, δίδει, σε κατόχους ο νέος Νόμος 4315, που δημοσιεύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014 και αφορά πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα.

Ο νέος αυτός Νόμος έρχεται να εναρμονιστεί και να συμπληρώσει τους Νόμους 4280/2014 και 4061/2012 επιλύωντας στην ουσία σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν παράνομες πράξεις εκχερσώσεων που έχουν γίνει μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2007, ημέρα κατά την οποία έγινε η εθνική αεροφωτογράφηση της χώρας από το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Όμως, η διαφορά που υπάρχει πλέον, είναι πως με τον Νόμο 4061/2012, όσοι είχαν εκχερσώσει δασική έκταση μέχρι το 1975, μπορούσαν να λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας – για τον οποίο τώρα θα πληρώσουν και την αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου – ενώ σήμερα με τον Νόμο 4315/2014, για εκχερσώσεις που έγιναν από το 1975 και μέχρι το 2007, θα μπορούν να λάβουν άδεια καλλιέργειας – πληρώνοντας αντίτιμο για την «απώλεια του φυσικού αγαθού» από την αλλαγή χρήσης – χωρίς να έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.

«Με τον Νόμο 4061 μέχρι την ισχύ του συντάγματος που ήταν στις 9/6/1975 μπορούσε ο κάθε ένας που έχει εκχερσώσει δασική έκταση να πάρει και τίτλο ιδιοκτησίας και να καλλιεργήσει με αγροτικά προϊόντα την έκταση ή δενδροκομικά. Βέβαια δεν μπορεί να χτίσει σπίτι ή να κάνει κάποια άλλη κατασκευή μέσα. Για τις εκχερσώσεις που έγιναν έως το 1975 το κόστος είναι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου συν 530 ευρώ περίπου το στρέμμα. Τώρα οι εκχερσώσεις οι οποίες έγιναν μετά την ψήφιση του Συντάγματος το 1975 και μέχρι τις 7/3/2007 εκεί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει άδεια καλλιέργειας δενδροκομικής ή γεωργικής πληρώνοντας μόνο χρηματικό αντάλλαγμα 530 ευρώ το στρέμμα όμως δεν λαμβάνει τίτλο ιδιοκτησίας», εξήγησε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

 

Έως 100 δόσεις για τη νομιμοποίηση

Σύμφωνα με τον νέο αυτό Νόμο, οι κάτοχοι των εκχερσωμένων εκτάσεων υποχρεούνται στην καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος το οποίο μπορεί να καταβληθεί σε έως 100 μηνιαίες δόσεις και υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της κάθε δόσης «δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ». Όπως εξηγεί ο Νόμος, «η καταβολή του ανταλλάγματος αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την νομιμοποίηση της αλλαγής χρήσης από τον κάτοχο της έκτασης».

 

Σε ισχύ τα πληροφοριακά έγγραφα

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο Νόμος 4315/2014 επιλύει ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα της περιόδου από 11 Ιουνίου 1975 έως και τις 30 Απριλίου 1981 και το οποίο αφορά τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ή τμήματος επιφάνειας γης με έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμοδίου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών. Πιο συγκεκριμένα, όσα πληροφοριακά έγγραφα είχαν εκδοθεί την παραπάνω περίοδο θεωρούνται τελεσίδικα και ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης έκτασης δεν επανεξετάζεται.

«Όσα πληροφοριακά έγγραφα είχαν βγει τότε και έλεγαν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι αφορά χωράφι εμείς τώρα το θεωρούμε τελεσίδικο και δεν το επανεξετάζουμε. Άρα το πληροφοριακό έγγραφο αυτό επιλύει σημαντικά προβλήματα γιατί σε αυτές τις εκτάσεις είχαν κτιστεί σπίτια, είχαν γίνει αγοροπωλησίες και ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην πρωτέρα κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λάττας.

Επανακαλλιεργούνται δασωθέντες αγροί

Επίσης για το θέμα των δασωθέντων εκτάσεων που παλιότερα ήσαν αγροτικές καλλιέργειες ο κ. Λάττας, ανέφερε ότι: «Οι δασωθέντες αγροί είναι χωράφια τα οποία σταδιακά δασώθηκαν επειδή στην πάροδο του χρόνου εγκαταλείφθηκαν. Με τον Νόμο 4280/2014 μπορούν σήμερα εφ’ όσον έχουν δασική μορφή – και δεν είναι δάσος – να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια με απόφαση Δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Για να διαπιστώσουμε βέβαια εάν η γη είναι δάσος ή δασική έκταση ο πολίτης θα πρέπει να κάνει πράξη χαρακτηρισμού. Εκεί όπου είναι δάσος δεν μπορεί να γίνει αγροτική καλλιέργεια αλλά μπορεί να γίνει σε δασική έκταση – με χαμηλή βλάστηση κλπ. Επειδή όμως η περιοχή μας κάηκε το 2007 και σήμερα έχει την μορφή της δασικής έκτασης, αυτά τα σημεία δεν μπορούν να καλλιεργηθούν καθώς εμείς λαμβάνουμε ως βάση τις αεροφωτογραφίες της 7ης Μαρτίου 2007 όπου αποδεικνύουν πως τα σημεία αυτά ήσαν δάσος».

«Παράθυρο» στη διαχείριση απορριμμάτων

Ο κ. Λάττας, ανέφερε επίσης, πως με τον Νόμο 4315/2014 επιλύονται και ζητήματα που αφορούσαν τα σκουπίδια και τις επιτρεπτές επεμβάσεις γι’ αυτά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο έχουμε από πέρσι αφορά τα σκουπίδια και τις επιτρεπτές επεμβάσεις. Και αυτό επιλύεται καθώς μπορεί σε δάση, δασικές αλλά και σε αναδασωτέες εκτάσεις να γίνει άμεση παραχώρηση εφόσον υπάρχει ανάγκη, για συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, για συστήματα βιολογικών καθαρισμών κ.α.. Δηλαδή μπορεί σήμερα εφόσον δεν υπάρχουν άλλες δημόσιες εκτάσεις να παραχωρηθεί μια δασική ή αναδασωτέα έκταση από την στιγμή που θα υπάρξουν περιβαλλοντικές μελέτες και όσα απαιτούνται για τις δράσεις αυτές».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ο Νόμος 4315/2014, δίδει την δυνατότητα στους δασικούς υπαλλήλους, από εδώ και στο εξής, να έχουν στην κατοχή τους όπλα, κατά τη διάρκεια που εκτελούν την υπηρεσία τους.

 

 

Πηγή:patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις