Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση μετά το Παρίσι, ρίχνει στο τραπέζι ακόμα και τις εκλογές

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση μετά...
Νασόπουλος Νάσος

Η μαζικότητα των σημερινών διαδηλώσεων επηρρεάζει τις εξελίξεις

Την ώρα που αντιπολίτευση και συνδικάτα προσβλέπουν σε μαζικές διαδηλώσεις κατά τη σημερινή 24ωρη απεργία, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση και να υποστηρίξουν ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί κοινωνική απαίτηση, οι κυβερνητικοί εταίροι αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν το "ναυάγιο" των Παρισίων, καθώς οι διήμερες συνομιλίες του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας επέστρεψαν από τη πόλη του φωτός, χωρίς να πάρουν το πράσινο φως από την τρόικα για λήξη του μνημονίου.

Άρον-άρον Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται σήμερα στις 10 το πρωί, για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ήδη από χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός άρχισε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ομολόγους του, αναζητώντας πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου.

Όμως με πρώτη την Γερμανία, η Ευρώπη είναι απρόθυμη να συναινέσει σε λήξη του μνημονίου, πολλώ δε μάλλον να ανοίξει συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, δείχνοντας να αποδέχεται τις εκτιμήσεις της τρόικας, η οποία βλέπει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2015 και πιέζει για μείωση των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, με σκοπό να γίνει δυσκολότερη η κήρυξη απεργίας.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους πίεσης των Ευρωπαίων ώστε να συναινέσουν σε μια πολιτική λύση και στην κατεύθυνση αυτή φαίρεται να προσανατολίζεται να ξαναρίξει στο τραπέζι των "μπαμπούλα" των εκλογών και του ενδεχομένου να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αν η ...απειλή δεν αποδώσει, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει και τα αυγά και τα καλάθια. Δηλαδή, και τη συμφωνία που επιδιώκει να μην κερδίσει, αλλά και τις κάλπες να μην μπορέσει να αποφύγει, καθώς χωρίς συμφωνία για τη λήξη του μνημονίου και μια κατ'αρχήν έστω συζήτηση για το χρέος, η εξασφάλιση 180 βουλευτών για τον Πρόεδρο μοιάζει με όνειρο απατηλό.

Για το λόγο αυτό, χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν σενάρια, σύφμωνα με τα οποία είναι πιθανόν να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου, με σκοπό οι κυβερνητικοί εταίροι να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, ίσως και εντός του Ιανουαρίου, εμφανιζόμενοι στο εκλογικό Σώμα με μια αντιτροϊκανή και αντιμνημονιακή ρητορική.

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Δεδομένης της πολιτικής ρευστότητας, το μήνυμα που θα σταλεί από τις σημερινές διαδηλώσεις, θα επηρρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις. Την ώρα που Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντώνται στο Μαξίμου, λίγα μέτρα παραπέρα θα γίνεται συγκέντρωση.

Αν η συγκέντρωση είναι υποτονική, οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν όλη την άνεση να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους. Αν όμως στην αίθουσα της σύσκεψης στο Μαξίμου, ακούγονται οι φωνές εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, τότε τα περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν ασφυκτικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις