Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι μας δείχνει η εξέγερση του Μιζούρι

Τι μας δείχνει η εξέγερση του Μιζούρι

Του Διονύση Ζακυνθινού

Η εξέγερση στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή την απαλλαγή λευκού αστυνομικού από την κατηγορία για την εν ψυχρώ δολοφονία 18χρονου Αφροαμερικανού, μας οδηγεί σε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.

Το πρώτο, αυτονόητο, και κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να παραμένουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες μια ανοιχτή πληγή ακόμη και σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, και μάλιστα με έναν Αφροαμερικανό να είναι για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο ρατσισμός δείχνει να είναι βαθιά ριζωμένος στο εσωτερικό της υπερδύναμης, ωστόσο το παρήγορο συμπέρασμα της εξέγερσης είναι ότι, ταυτόχρονα, η αμερικανική κοινωνία δεν είναι βαθιά εφησυχασμένη και στη μακαριότητά της, όπως ενδεχομένως εκτιμούν πολλοί.

Με εντυπωσιακά ανακλαστικά, και με αρωγό τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τα λεγόμενα social media, η αμερικανική κοινωνία αντιδρά δυναμικά, διαμαρτύρεται έντονα και ξεσηκώνεται για θλιβερές καταστάσεις που αμαυρώνουν το θρυλικό αμερικανικό όνειρο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα να βρίσκονται σε περίοπτη θέση.

Τρανή απόδειξη είναι ότι το γεγονός ότι στον ξεσηκωμό του Μιζούρι δεν μετέχουν ενεργά μόνο μαύροι, που αισθάνονται καταπιεσμένοι από τις εις βάρος τους διακρίσεις, αλλά και λευκοί, που διατρανώνουν την πίστη τους σε αυτό που έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σήμερα αυτές που είναι: ένα χωνευτήρι πολιτισμών, μια πραγματικά πολυπολιτισμική κοινωνία, που δίνει ευκαιρίες σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας.

Οι Έλληνες που μεγαλούργησαν, και εξακολουθούν να μεγαλουργούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το βιώνουν καθημερινά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις