Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ο Κώστας Αντωνακόπουλος μας κερνάει "Διώνη" και μας μυεί στα μυστικά της καλής μπίρας

Ο Κώστας Αντωνακόπουλος μας κερνάει &quo...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Έλληνας καταναλωτής έχει αρχίσει πλέον να ενδιαφέρεται για την ποιότητα

Το 1978 ο Κώστας Αντωνακόπουλος καλλιεργεί μαζί με την οικογένεια του, στα Κριθαράκια της Αχαΐας, κριθάρι το οποίο έχει παραγγείλει μια μεγάλη βιομηχανία μπίρας. Η συγκομιδή γίνεται, αλλά η εταιρεία κρίνει ακατάλληλο το προϊόν και δεν το παίρνει.

Αυτή η ακύρωση της παραγγελίας οδηγεί «μια ώρα αρχύτερα» τον νεαρό Κώστα, που μόλις έχει τελειώσει το οκτατάξιο – τότε – Γυμνάσιο, στην απόφαση να ακολουθήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του Γιώργο, ο οποίος ήδη έχει μεταναστεύσει στην Γερμανία.

Ο Γιώργος πάλι, παρακολουθούσε στην Γερμανία – τη γενέτειρα της μπίρας με τη σημερινή της μορφή - σεμινάρια βυνοποίησης κριθαριού, ζυθοποίησης και αναγέννησης της μαγιάς στο Ινστιτούτο Ζυθοποίησης και Τεχνολογίας Ποτών. Στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται σε τοπική μικροζυθοποιία του Βερολίνου όπου και παρέμεινε για 16 χρόνια.

Τον ακολούθησε και ο Κώστας στη δουλειά, ο οποίος συνέχισε παράλληλα τις σπουδές του ως οικονομολόγος.

 

Οι αδελφοί Γιώργος και Κώστας Αντωνακόπουλος

Οι αδελφοί Γιώργος και Κώστας Αντωνακόπουλος

Οι αδελφοί Γιώργος και Κώστας Αντωνακόπουλος

«Εκεί γνωρίσαμε την μπίρα, δουλεύοντας σε ζυθεστιατόρια και αγαπήσαμε όχι μόνο το προϊόν, αλλά και τη διαδικασία, τη ζυθοποίηση. Σιγά – σιγά αυτό μας έγινε μεράκι. Από τότε λοιπόν συμφωνήσαμε με τον αδελφό μου, πως αν κάποια στιγμή κάνουμε κάτι στην Ελλάδα, τότε αυτό θα ήταν ένα ζυθοποιείο στο χωριό μας, στα Κριθαράκια.

Τελικά το κάναμε πιο κοντά στην Πάτρα.

Έτσι στα τέλη του 2012, σε ένα οικογενειακό τραπέζι αποφασίσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να κάνουμε πράξη την παλιά μας συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Αντωνακόπουλος.

Κοντά ενάμιση χρόνο χρειάστηκε για να γίνει το όραμα τους πράξη και τελικά η ζυθοποιία των αδερφών Αντωνακόπουλων, η «Πατραϊκή Ζυθοποιία» ξεκίνησε να λειτουργεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στα Βραχνέικα της Πάτρας, με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής τα 20 εκατόλιτρα.

Η πρώτη τους ετικέτα ονομάζεται «Διώνη», κόρη του Ουρανού και της Γης σύμφωνα με τη μυθολογία και κυκλοφορεί στην Πάτρα, από τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια μπίρα με υπέροχο σώμα, με πλούσια και γεμάτη γεύση και με εξαιρετικά αρώματα. Είναι μια φρέσκια, απαστερίωτη, μακράς ωρίμανσης μπύρα pilsner και για την παραγωγή της χρησιμοποιούνται τέσσερα είδη βύνης και τρία είδη λυκίσκων.

Η επιλογή του ονόματος μόνο τυχαία δεν είναι.
«Όπως η Διώνη ήταν καρπός της ένωσης της Γαίας με τον Ουρανό, έτσι και η μπίρα αποτελεί ένωση του νερού από τον ουρανό και του λυκίσκου και της βύνης που δίνει η γη», εξηγεί ο Κώστας Αντωνακόπουλος.

Το μυστικό της καλής μπίρας

Ποιο είναι το μυστικό της καλής μπίρας, ρωτάμε τον κ. Αντωνακόπουλο και εκείνος μας απαντά:

«Αυτά που θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής για να καταλάβει πως μια μπύρα είναι ποιοτική, είναι η διάρκεια ζωής του προϊόντος (εάν είναι δηλαδή φρέσκο ή με συντηρητικά), να είναι απαστερίωτη, να είναι 100% φυσικό προϊόν, χωρίς πρόσθετα και σταθεροποιητές.

Να έχει γίνει με τον αργό, παραδοσιακό, τρόπο η ζυθοποίηση με αγνά υλικά και σύμφωνα με τον νόμο καθαρότητας της μπύρας, που είναι ο αρχαιότερος νόμος τροφίμων και ισχύει αναλλοίωτος μέχρι σήμερα. Και το κυριότερο να έχει γίνει με αγάπη και μεράκι, από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την τέχνη της ζυθοποίησης».

Όσα δηλαδή διαθέτει η μπίρα «Διώνη».

Ο Έλληνας ανακαλύπτει την καλή μπίρα

Ο Έλληνας ξέρει από μπίρα; Είναι το επόμενο ερώτημα προς τον κ. Αντωνακόπουλο, ο οποίος μας εξηγεί:

«Ο Έλληνας έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την μπίρα. Το καλό είναι πως σταμάτησε πλέον να τη θεωρεί ως κάτι παγωμένο ποτό που απλά θα τον ξεδιψάσει το καλοκαίρι.

Πλέον έχει αρχίσει να αναζητά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μεγάλο κοινό έχει αρχίσει πλέον και αναγνωρίζει μια καλή μπίρα.

Είμαστε αρκετά καλοί καταναλωτές. Δεν μπορούμε βέβαια να συγκριθούμε με τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τσεχία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Πλέον στην ελληνική αγορά, μπορεί ο καταναλωτής να βρει αρκετά ντόπια ποιοτικά προϊόντα μπίρας και σε μεγάλη ποικιλία.

Την τελευταία 10ετία δημιουργούνται αρκετές τοπικές ζυθοποιίες ανά την Ελλάδα και εκεί αναδύεται η νέα ημέρα της ελληνικής μπίρας.».

ΙΝFO

Η νέα μπίρα «Διώνη» είναι διαθέσιμη στα τοπικά σουπερμάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ της Πάτρας, ενώ διατίθεται και από την κάβα Κυριαζή.

Στόχος των αδελφών Αντωνακόπουλου, σε πρώτη φάση, είναι η «Διώνη» αλλά και οι νέες ετικέτες που θα ακολουθήσουν να αποτελέσουν την μπίρα της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά