Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Επιμελητήριο Αχαϊας: Ζητά τροποποίηση διάταξης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τη μίσθωση επαγγελματικής στέγης

Επιμελητήριο Αχαϊας: Ζητά τροποποίηση δι...

Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης

Το Επιμελητήριο Αχαϊας απέστειλε σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνεια & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου την ακόλουθη Επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα, αναφερόμαστε στο σχέδιο της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έχετε εισαγάγει στο Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση.

Όπως και κατά το παρελθόν έχουμε εκφρασθεί, συμφωνούμε απόλυτα με τον κεντρικό στόχο για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς αποτελεί και επιθυμία του επιχειρηματικού κόσμου, στα πλαίσια εφαρμογής του δικαίου συμβατού με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αφορμή όμως της επιστολής μας, είναι να σας επισημάνουμε ένα σημείο που θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η εφαρμογή του θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με έντονα δυσμενείς συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνουμε τα ακόλουθα :
Στο άρθρο 1009 αναφέρεται πως «αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο με την άσκηση σε αυτό επιχείρησης, ο υπερθεματιστής έχει δικαίωμα να καταγγείλει την μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο δύο μηνών από την καταγγελία. Στην περίπτωση αυτή η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης εκτελείται κατά του μισθωτή και του υπομισθωτή, καθώς και κατά οποιουδήποτε αντλεί τα δικαιώματα του από αυτούς η κατέχει μίσθιο γι αυτούς».

Όπως αντιλαμβάνεσθε η διάταξη αυτή θα προκαλέσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις που έχουν μισθώσει επαγγελματικά ακίνητα, έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και έχουν επιτύχει υπεραξίες από την χρήση της επαγγελματικής τους έδρας. Εφόσον ο υπερθεματιστής κάνει χρήση του δικαιώματος, καταστρέφονται επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, που θα επιδεινώσει την οικονομική δραστηριότητα, επί πλέον των όσων υφίστανται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ως εκ τούτου θεωρούμε πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι επαγγελματικές μισθώσεις και να ισχύσει ότι ίσχυε έως σήμερα στο άρθρο 1009 του ΚΠΔ που αναφέρει πως «Αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 614 και 616 του Αστικού Κώδικα. Στην περίπτωση του άρθρου 615 ΑΚ η περίληψη εκτελείται κατά του μισθωτή, αφού περάσουν οι προθεσμίες του άρθρου αυτού που αρχίζουν αφότου η περίληψη επιδοθεί στον μισθωτή».


Παρακαλούμε,  για το ενδιαφέρον σας, ώστε να αρθούν οι πιθανές αδικίες που θα προκύψουν από την σχετική εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης.


Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά