Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι επόμενες κινήσεις του Αντ. Σαμαρά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι επόμενες κινήσεις του Αντ. Σαμαρά μετ...

Οι παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο και στο Κράτος είναι μονόδρομος σε συνεργασία με τον Ευ. Βενιζέλο

Ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διορθώνοντας πολλά σε κυβέρνηση, κρατικό μηχανισμό και κόμμα, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δημόσια δήλωσή του ότι και αυτός, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα της κάλπης.

Οι διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό συμβούλιο και στο Κράτος είναι μονόδρομος ότι θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που εκ των πραγμάτων θα πιέσει περαιτέρω για να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα ένα πιο προοδευτικό πρόσημο.

Η ΝΔ υπέστη καθαρή πολιτική ήττα και η ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική επέδρασε καταλυτικά και οι ψηφοφόροι, ακόμα και οι ανήκοντες ιδεολογικά στον κεντροδεξιό χώρο, έστειλαν  ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι απώλειες είναι μεγάλες για τη ΝΔ που είδε τη δύναμή της να μειώνεται κατά 6.40% σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και η πίεση που θα της ασκηθεί το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη.

Βέβαια, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν τέτοιο που θα δρομολογούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και είναι απόλυτα διαχειρίσιμο μέχρι στιγμής για τη δικομματική κυβέρνηση που πρέπει όμως να αναθεωρήσει τον τρόπο διακυβέρνησης και προχωρήσει τάχιστα σε αλλαγές σε πρόσωπα και σε πολιτική.

Στα σχέδια του Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, στον οποίο θα αντικατασταθούν όλα τα πρόσωπα για τα οποία εκφράζονται αρνητικές απόψεις από την κοινή γνώμη. Μάλιστα προεξοφλείται ότι ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

Εκ των πραγμάτων ο Πρωθυπουργός επιστρέφει και πάλι στη διαχείριση μιας δυσάρεστης καθημερινότητας, που περιλαμβάνει από τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας ως τον χειρισμό της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών, για θέματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά απέρριψε και την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι πλέον πως θα αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι προς την κυβέρνηση και κυρίως τι κινήσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, η κατάσταση στην κοινωνία εξακολουθεί να είναι άσχημη και τα οφέλη που τονίζει συνεχώς η κυβέρνηση μετά την οικονομική σταθεροποίηση, την έξοδο στις αγορές και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν έχουν ακόμα διαχυθεί σε κρίσιμες κατηγορίες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Ο «οδικός χάρτης» του κ. Σαμαρά έχει συγκεκριμένους σταθμούς: αλλαγές στην κυβέρνηση, στο κόμμα και στον κρατικό μηχανισμό, διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική που ακολουθείται, αλλά και μια κίνηση σε κομματικό πεδίο με τη διεξαγωγή συνεδρίου για να προχωρήσει πιο γρήγορα η μετεξέλιξη της ΝΔ.

«Ξέρω ότι περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια. Γύρισα όλη την Ελλάδα. Άκουσα τους πολίτες προσεκτικά. Γνωρίζω τα προβλήματά τους. Γνωρίζω τι και πως πρέπει να αλλάξει. Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα» είπε δημόσια ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του, η οποία έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου και όχι από τα γραφεία της ΝΔ, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά και δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας και πρόωρων εκλογών.

Για τον Πρωθυπουργό δεν τίθεται ζήτημα αποσταθεροποίησης και το μήνυμα που στέλνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας», ενώ θετικά εκτιμούν και την πολιτική αντοχή που επέδειξε το ΠαΣοΚ με ότι αυτό σημαίνει για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τις κοινοβουλευτικές μάχες που έρχονται, καθώς υπάρχουν ακόμη μνημονιακές υποχρεώσεις και είναι ανοικτή και η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως το βασικό πολιτικό συμπέρασμα του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι η ανατροπή που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας δεν επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών.

Η ΝΔ προβάλλει, εκτός από το χάρτη των ευρωεκλογών, και το χάρτη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι πήγαν πάρα πολύ καλά, όπως λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Ακόμη από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι με βάση τα αποτελέσματα δεν διαμόρφωσαν συνθήκες «κοινοβουλευτικής ασφυξίας», δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και ο δικομματικός συνασπισμός δεν αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις