Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πώς «ψαλιδίστηκε» σε 1,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 - Eπηρεάζεται το «κοινωνικό μέρισμα»;

Πώς «ψαλιδίστηκε» σε 1,5 δισ. ευρώ το πρ...

Όλο το οικονομικό θρίλερ

Σε «θρίλερ» φαίνεται ότι θα εξελιχθεί ο τελικός υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Αν και η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη διανομή του, με άλλα μέτρα και σταθμά το υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ, με άλλα το υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα, ενώ η Eurostat βάζει και δικούς της «αστερίσκους», επειδή έχει δικούς της λογιστικούς κανόνες ενώ ανησυχεί και για «μαύρες τρύπες» στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Έτσι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 εκτιμάται πως μπορεί να μειωθεί δραστικά έως και 1 δισ. ευρώ, σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

-η ΕΛΣΤΑΤ με δικούς της υπολογισμούς κατανέμει σε διάφορα έτη τα κέρδη από ομόλογα τα οποία επιστρέφουν στη χώρα μας οι κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, στο πλαίσιο βοήθειας των Ευρωπαίων εταίρων. Η κυβέρνηση τα μετρούσε όλα στο 2013 και η Τρόικα τα … αγνοεί τελείως.

-το μέρισμα των 480 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της στα τέλη Φεβρουαρίου ενεγράφη τελικά, μετά από απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ, στα έσοδα του 2014 και όχι στα έσοδα του 2013 όπως είχε αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση.

- έσοδα 400 εκατ. ευρώ από το «claw back» του ΕΟΠΥΥ στου προμηθευτές νοσοκομείων, δεν θα υπολογιστούν στο 2013 αλλά στα έτη 2011-2012, μειώνοντας το έλλειμμα των ετών εκείνων αναδρομικά.

-επιπλέον η ΕΛΣΤΑΤ ανησυχεί και για «μαύρη τρύπα» περίπου 100 εκατ. ευρώ σε δημοτικές επιχειρήσεις, μειώνοντας αντίστοιχα το πλεόνασμα.

Από τις αλλαγές αυτές πάντως, στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι δεν θα θιγεί το κοινωνικό μέρισμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά