Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FREE TIME

/

Σε αυτό το καφέ θα σου πουν… τον καφέ!

Σε αυτό το καφέ θα σου πουν… τον καφέ!

To καφέ «Ωκεανός» γρήγορα έγινε και αλυσίδα

To καφέ «Ωκεανός» άνοιξε το 1995 και σημείωσε τεράστια επιτυχία και γρήγορα έγινε αλυσίδα. Σίγουρα, βοήθησε και η απόφαση του ιδιοκτήτη να προσλάβει καφετζούδες οι οποίες «διαβάζουν» δωρεάν το φλιτζάνι των πελατών. Φυσικά, το διάβασμα του φλιτζανιού έγινε μόδα στα καφέ της Θεσσαλονίκης. Το ipop συνάντησε τον ιδιοκτήτη, Κώστα Κούκουλη, και μιλήσαμε για τον .. καφέ και τα σχέδια που αφήνει το κατακάθι στο φλιτζάνι!

«Οι νέοι δεν σνομπάρουν, πια, τον ελληνικό καφέ. Παλαιότερα τον υποτιμούσαν. Η Θεσσαλονίκη πάτησε πάνω σε όλες τις μόδες. Για χρόνια ήταν η φραπεδούπολη, ενώ αμέσως μετά τον φραπέ, ήρθε o espresso και ο καπουτσίνο.

Ο καφές ως ρόφημα είναι για τους μερακλήδες. Εμείς οι Έλληνες έχουμε παράδοση στον ελληνικό καφέ. Ο Έλληνας μερακλής θέλει τον καφέ του με πλούσιο καμάκι και φουσκάλες. Η φουσκάλα σημαίνει στην ουσία καλό βράσιμο. Γι αυτό στις παλιές ελληνικές ταινίες ακούς συνέχεια την φράση “έναν ελληνικό με δύο φουσκάλες”. Κάποιοι συνδύασαν τις φουσκάλες με την τύχη.

Οι Έλληνες ως λαός είμαστε προληπτικοί. Είναι μέσα στο DNA μας. Είμαστε ανυπόμονοι και περίεργοι να μάθουμε το μέλλον μας. Γι αυτό κάνουν καριέρα τόσα μέντιουμ και τόσοι αστρολόγοι.

Δεν υπάρχει καλή και κακή καφετζού. Έχει να κάνει με γυναίκα που ξέρει και με γυναίκα που δεν ξέρει και είναι απατεώνας. Όπως και να έχει, πρέπει η καφετζού να σου βγάζει εμπιστοσύνη. Εμείς απασχολούμε 27 καφετζούδες. Βλέπεις ότι κάθε μία έχει το κοινό της. Έρχονται άνθρωποι και ζητούν συγκεκριμένες κυρίες.

Για να προσλάβω κάποια κοπέλα, της ζητάω να μου πει το φλιτζάνι. Αν μου αρέσει ο τρόπος που το λέει, θα την προσλάβω, αφού πρώτα ζητήσω και σε μία παλιά καφετζού του μαγαζιού να μου κάνει το ίδιο, για να δω αν θα πουν κοινά πράγματα.

Αν με ρωτούσες πριν από δέκα χρόνια, θα σου έλεγα ότι δεν πιστεύω στο φλιτζάνι. Με τον καιρό, κατάλαβα ότι πολλά πράγματα βγαίνουν. Δεν θα ζητήσω να μου πουν το φλιτζάνι καθημερινά. Όταν, όμως, μου το λένε γυναίκες που θέλουν να δουλέψουν στην επιχείρηση, μένω κάγκελο κάθε φόρα με τα όσα βρίσκουν για μένα.

Το διάβασμα του φλιτζανιού έχει να κάνει με την σημασία των συμβόλων που αφήνει το κατακάθι. Κάθε μάτι ερμηνεύει το σχέδιο με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.

Στην περίπτωση των μαγαζιών μας δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για τίποτα. Προσφέρουμε την καφετζού εντελώς δωρεάν. Όλο το κόνσεπτ στηρίζεται πάνω στη ψυχαγωγία. Γι’αυτό έχω απαγορεύσει στις κοπέλες που διαβάζουν τον καφέ, να μην λένε τα κακά πράγματα, αν τύχει και δουν τέτοια. Ή, τέλος πάντων, να τα λένε απ’έξω – απ΄έξω Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ψυχολογία των πελατών.

Η παράδοση του φλιτζανιού ξεκινάει από την Ανατολή. Από τους Έλληνες της Ανατολής ήρθε σε εμάς. Στην ουσία, είναι ο τούρκικος καφές, αλλά τον οικιοποιηθήκαμε. Πλέον, τον αισθανόμαστε δικό μας.

Όλοι έχουμε ακούσει κάποια ιστορία από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που ήξεραν από φλιτζάνι. Αυτές έμαθαν και στις υπόλοιπες γενιές να διαβάζουν τα σημάδια. Υπάρχουν άνθρωποι που σνομπάρουν το διάβασμα του φλιτζανιού επειδή δεν το γνωρίζουν ή δεν θέλουν να το πιστέψουν. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την παράδοση με την μαγεία. Εμείς λέμε το φλιτζάνι. Άλλα μαγαζιά στην προσπάθεια τους να φανούν προχωρημένοι άρχιζαν να λένε και τα χέρια και τα πόδια και να ρίχνουν τα χαρτιά και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ο δικός μας σκοπός είναι να προωθήσουμε την ελληνική παράδοση μέσα από την πείρα ή το χάρισμα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Free time