Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλάβρυτα: Με λαμπρότητα η 193η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό

Καλάβρυτα: Με λαμπρότητα η 193η επέτειος...

Δείτε φωτογραφίες

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων για την 193η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό, της πρώτης πόλης στην Ελλάδα, που απελευθερώθηκε, στις 21 Μαρτίου του 1821.

Στις εκδηλώσεις αυτές, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Γιώργος Διδασκάλου, τη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Θανάσης Νταβλούρος, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Βουλευτής Αχαΐας κ. Μαρία Κανελλοπούλου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γραμματέας Οικονομικού κ. Ηρακλής Ρούπας.

Παρέστησαν επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Αφάλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ο Υποδιοικητής του ΚΕΤΧ Αντισυνταγματάρχης Τεχνικού κ. Χρήστος Κυριάκου, ο πρώην Βουλευτής και Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρώην Νομάρχης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαβρύτων κ. Γιάννης Μεντζελόπουλος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαβρύτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου Καλαβρυτινών και επισκεπτών.

Τη δοξολογία και το τρισάγιο τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αφού τόνισε, ότι τα Καλάβρυτα είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας που απελευθερώθηκε στις 21 Μαρτίου, και η απελευθέρωσή της αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε τη φωτιά του αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας και μεταλαμπαδεύτηκε στη συνέχεια και στις υπόλοιπες πόλεις που ακολούθησαν (Πάτρα 22 Μαρτίου, Καλαμάτα 23 Μαρτίου, κ.ά.) και έτσι γενικεύθηκε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μηνύματα και τα διδάγματα εκείνης της απελευθέρωσης και εκείνου του ηρωικού αγώνα για την ελευθερία, που είναι αέναα, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση της χώρας μας και αυτά είναι μηνύματα εθνικής ενότητας, ομοψυχίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας φορέων, συλλόγων, συνεργασίες πολιτών, προκειμένου, να, βγούμε το συντομότερο δυνατό από τη δίνη της οικονομικής κρίσης, τώρα, που αχνοφαίνονται σημάδια ανάκαμψης.

Ακολούθησε παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων και μαθητών από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καλαβρύτων, καθώς και από το Δημοτικό Σχολείο Ψωφίδας (Τριποτάμων).

Οι μαθητές, οι στρατιώτες και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων, καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους, που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Στη συνέχεια, τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου «Πάνος Μίχος» παρουσίασαν, γλαφυρά, την Αναπαράσταση της λήψης της ιστορικής απόφασης για την έναρξη του αγώνα από τους προεστούς και αρχιερείς των Καλαβρύτων, στην Αγία Λαύρα.

Η ψυχή του Θεατρικού Ομίλου, ο ακούραστος και αγέρωχος Καλαβρυτινός Γιώργος Γιαννέλος, για πρώτη φορά, μετά από 50 περίπου χρόνια, δεν συμμετείχε μεν στην αναπαράσταση, αλλά συντόνιζε, παρακολουθούσε, επόπτευε και έδινε οδηγίες για την εξαιρετική επιτυχία της, για την οποία δόθηκαν από επισήμους, φορείς και πολίτες συγχαρητήρια και καταχειροκροτήθηκαν.

Στο τέλος, από τα χορευτικά τμήματα νέων του Δήμου Καλαβρύτων, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί, για τους οποίους απέσπασαν επευφημίες και πολλά χειροκροτήματα.

Την Τρίτη, στις 25 Μαρτίου 2014, θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, οι επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν όλοι.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις