Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: "Ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων στα χρόνια του μνημονίου έχει ‘παγώσει'"

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: "Ο αντισει...

Aνακοίνωση με αφορμή τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

"Σχετικά με τους τελευταίους αλλεπάλληλους σεισμούς στη γειτονική Κεφαλονιά, την αφόρητη κατάσταση που δημιούργησαν στους κατοίκους και στις υποδομές της, αλλά και την εύλογη ανησυχία που προκάλεσαν σε όλη τη σεισμογενή Δυτική Ελλάδα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων στα χρόνια του μνημονίου έχει ‘παγώσει’, στο όνομα της ‘δημοσιονομικής προσαρμογής’, σε μια από τις πιο σεισμογενείς  χώρες του κόσμου.

Αρμόδιος φορέας για την αντισεισμική πολιτική είναι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.). Ο ΟΑΣΠ από το 2001 υλοποιούσε το πρόγραμμα «Προσεισμικός έλεγχος κτηρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης». Επίσης, από το 2004 υλοποιούσε ανάλογο πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.). Στόχος του ΟΑΣΠ ήταν να περάσουν από προσεισμικό έλεγχο περί τα 80.000-90.000 κτήρια, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΣΚ προέβλεπε τον έλεγχο 14.500 σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μέχρι τις αρχές του 2012 έχει πραγματοποιήσει ταχύ οπτικό έλεγχο σε μόλις 11.667 κτήρια (13%),  ενώ ο ΟΣΚ είχε ολοκληρώσει μέχρι το 2010 ελέγχους μόνο στα χτισμένα προ του 1959 σχολικά κτήρια.

Στο όνομα της κρίσης, ο πρώην ΟΣΚ και νυν ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχει αποδυναμωθεί δραματικά από προσωπικό και πόρους κατά 70 % (από 400 εργαζόμενοι έχουν μείνει 130).

Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς (κτίσματα του 1959-1985) και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, το 30,2% των ελληνικών σχολείων μετρά περισσότερα από 51 χρόνια ζωής!

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το ‘πάγωμα’ του ελέγχου των δημόσιων κτηρίων είναι προφανείς. Οι φυσικές καταστροφές και το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών δεν αντιμετωπίζονται με «επικοινωνιακές  φιέστες», όπως επιχειρεί η μνημονιακή κυβέρνηση.

Οι πολίτες δε χρειάζονται «συμπαράσταση» και «επισκέψεις» αλλά απαιτούν το αυτονόητο:

 

-Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημόσιων κτηρίων, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται ούτε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης», ούτε δεξαμενή άντλησης πόρων για την ενίσχυση των υποτιθέμενων «πλεονασμάτων» και «success story».

-Ο πρωθυπουργός αντί να προσπαθεί, με επικοινωνιακό τρόπο, να αναστυλώσει τα ποσοστά της κυβέρνησής  του που καταρρέουν από το σεισμό της καταστροφικής του πολιτικής, οφείλει  στον λίγο χρόνο που απομένει στην κυβέρνησή του να εξασφαλίσει τουλάχιστον την πρόνοια και την ασφάλεια των πολιτών.

-Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ξεκινήσει άμεσα τη διενέργεια “Προσεισμικού ελέγχου κτηρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης” με δεδομένη τη σεισμικότητα της περιοχής μας και την έξαρσή της αυτή την περίοδο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις