Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ο λαμπρός και ευλαβικός 2ήμερος εορτασμός του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα - Μία συνολική αποτίμηση

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ο λαμπρός και ευ...

Μπορεί να μην έγινε η λιτανεία λόγω του άστατου βροχερού καιρού, ωστόσο πλήθος κόσμου πέρασε από το ναό να προσκυνήσει τη Χάρη του Πρωτόκλητου

Ολοκληρώθηκε και για φέτος ο λαμπρός διήμερος εορτασμός του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα. Πλήθος πιστών όχι μόνο από την Πάτρα και ολόκληρο το νομό Αχαίας αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως ο Πύργος, η Καλαμάτα, η Αθήνα, το Αγρίνιο καθώς και από τα Γιάννενα και τη Βόρειο Ελλάδα, συνέρρευσαν στο νέο ιερό ναό για να προσκυνήσουν την ανθοστόλιστη Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου αλλά και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του.

Πολλοί είχαν έρθει με πούλμαν και είναι αλήθεια ότι απογοητεύτηκαν όταν λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ανήγγειλε λίγο πριν την έξοδο της Τιμίας Κάρας, το Σάββατο 30/11/2013 λίγο μετά τις 11 το πρωί που ολοκληρώθηκε η Θεία Δοξολογία ότι η λιτανεία δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

«Δεν συνιστά ευλάβεια να τρέχουμε κάτω από τα μπαλκόνια να κρυφτούμε από τη βροχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος και ευχήθηκε σε όλους έτη ευλογημένα και η Χάρη του Αγίου Ανδρέα να φωτίζει τους άρχοντες του τόπου, τους κληρικούς και το λαό και να χαρίζει σε όλους πίστη, υπομονή και παραμυθία.

«Να μας χαρίζει μέγα έλεος για την Ελλάδα μας και τις οικογένειες μας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ.κ. Χρυσόστομος που έδειξε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την αθρόα είναι γεγονός, προσέλευση του κόσμου, ακόμα και το βράδυ της Παρασκευής 29/11 στην ιερά αγρυπνία όπου μάλιστα ήρθε και χοροστάτησε ο Αχαιός Μητροπολίτης Ατλάντα στις ΗΠΑ, Αλέξιος.

Επίσης η όλη διοργάνωση του διήμερου εορτασμού κύλησε εξαιρετικά χωρίς προβλήματα ενώ ανήμερα του Σαββάτου, την πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία και Δοξολογία μετέδωσε απευθείας η Δημόσια Τηλεόραση.

Η ματαίωση της λιτάνευσης ανακοινώθηκε όπως προαναφέραμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κι ενώ ήδη έξω από το νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα είχε παραταχθεί το στρατιωτικό τζιπ όπου και θα τοποθετείτο η Τιμία Κάρα, τα στρατιωτικά αγήματα, τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ.α.

Είχε να συμβεί ματαίωση της ιεράς λιτάνευσης εδώ και πολλά χρόνια και η τελευταία φορά πρέπει να ήταν προς την λήξη της αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου.

Χθες στην πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία κήρυξε τον Θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος που αναφέρθηκε στην μεγάλη εκκλησιαστική προσφορά του Αγίου Ανδρέα και στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών που προσμετρά μία θαυμαστή πορεία 21 αιώνων ζωής (να θυμίσουμε ότι 1ος επίσκοπος των Πατρών ήταν ο Στρατοκλής).

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο Πατριαρχείο που χθες την ημέρα μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα είχε μεγάλη Θρονική εορτή προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. «Οι αδελφοί μας εκεί στην Κωνσταντινούπολη φυλάττουν Θερμοπύλες» , είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Στον μέγα πανηγυρικό εσπερινό και αρτοκλασία την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, στο νέο ιερό ναό του πολιούχου των Πατρών, χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος που κάθε χρόνο τιμά με την παρουσία του την Πάτρα.

Εκτός από τον Σερρών και τον Ναυπάκτου, στις φετινές εκδηλώσεις για τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα ήρθαν και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Γλυφάδος και Βουλιαγμένης κ. Παύλος, Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος καθώς και ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος.

Ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος που εντυπωσίασε με την ωραία ψαλμωδία του αλλά και τον βαρυσήμαντο λόγο του, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ο Απόστολος Ανδρέας πιστός στο κάλεσμα του Θεού, δεν φοβήθηκε και έζησε το μεγαλείο του Θεού για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανηφόρα της πνευματικής αναβάσεως και τις δυσκολίες της ζωής διότι δεν είμαστε μόνοι μας. Με χαρά ψυχής και πλησμονή πνεύματος να πούμε όπως και ο Άγιος Ανδρέας, Ευρήκαμεν τον Μεσσία».

Εξαιρετική ήταν και η απόδοση των ύμνων και απολυτίκιων από τους ψάλτες του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα, με επικεφαλής τον κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ που είχαν πλαισιωθεί και από άλλους ιεροψάλτες των Πατρών ενώ χρέη τελετάρχη για μία ακόμη χρονιά είχε αναλάβει ο προιστάμενος του ναού του Αγίου Ανδρέα και υπεύθυνος επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Ξεχωριστή ήταν και η απόδοση ενός εκκλησιαστικού ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο που έψαλε στον πανηγυρικό εσπερινό ο αρχιμανδρίτης και προιστάμενος του Μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελιστρίας Αμβρόσιος Γκουρβέλος.

Τέλος να προσθέσουμε ότι στον εσπερινό παρέστη και αντιπροσωπεία από την Ρωσία. Επικεφαλής της ήταν ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας» κ. Μιχαήλ Γιάκουσεφ, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα Ευγένιος Γκολοβίν αλλά και οι Έλληνες αρχιτέκτονες που σχεδίασαν την νέα ειδική ανθεκτική ξύλινη θήκη που φυλάσσεται ο Σταυρός του Μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, με την οποία και ταξίδεψε στην μακρινή Ρωσία και την Κύπρο, Ευάγγελος Τσιρώνης και Γεωργία Ζώη.

Aκόμα να προσθέσουμε ότι ο Μητροπολίτης Γλυφάδος κ. Παύλος ήρθε στην Πάτρα σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική όπου είχε πάει ταξίδι. Όσο για τον Ιερισσού κ. Θεόκλητο, συνδέεται με τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο με φιλία πολλών ετών, από τα νεανικά τους χρόνια στην Τρίπολη όπου και οι δύο ήσαν ιεροκήρυκες.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

 

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Σερρών κ. κ. Θεολόγος που εντυπωσίασε με την ωραία ψαλμωδία και το βαρυσήμαντο κήρυγμα του.

Ο Μητροπολίτης Σερρών κ. κ. Θεολόγος που...

Ο Μητροπολίτης Σερρών κ. κ. Θεολόγος που εντυπωσίασε με την ωραία ψαλμωδία και το βαρυσήμαντο κήρυγμα του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις