Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κρατούμενοι στις φυλακές Αγίου Στεφάνου: "Η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της"

Κρατούμενοι στις φυλακές Αγίου Στεφάνου:...

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της» δηλώνουν 542 από τους κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας, σε κείμενο διαμαρτυρίας που απέστειλαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν στην επιστολή τους, στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ενώ οι φυλακισμένοι συστηματικά αποστερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πραγματικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, «οι φυλακές Πατρών χτίστηκαν με προδιαγραφή χωρητικότητας τετρακοσίων ατόμων, κι όμως σήμερα βρίσκονται πάνω από οχτακόσιοι κρατούμενοι έγκλειστοι σε άθλιες συνθήκες». Οι θάλαμοι "χωρητικότητας 3-4άρων ατόμων σήμερα 'φιλοξενούν' 8 έως 14 άτομα με αποτέλεσμα κρατούμενοι να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα ενώ οι κοριοί είναι μόνιμοι κάτοικοι στους θαλάμους".

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται «ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη βασίζεται στην εθελοντική εργασία κάποιων ιατρών. Φυσικά η υπηρεσία έχει μόνιμη γνωμάτευση για κάθε ασθένεια. Το depon θεραπεύει τα πάντα ενώ τα μόνα φάρμακα που δε λείπουν ποτέ είναι τα ψυχοφάρμακα. Με δυο λόγια αδιαφορία και καταστολή», καταγγέλλουν.

Παράλληλα, το δικαίωμα άδειας των κρατουμένων «έχει μετατραπεί σε απίστευτο όνειρο», τονίζουν και προσθέτουν: «Η υπηρεσία και η εισαγγελέας της φυλακής προκλητικά απορρίπτουν τις αιτήσεις μας για άδεια όχι εξαιτίας έλλειψης δικαιολογητικών αλλά με το φασιστικό και αυθαίρετο συλλογισμό της 'μελλοντικής κακής χρήσης'». Δηλαδή, «αντί να εξετάσουν τις αιτήσεις μας γίνονται ψευδοπροφήτες και ενεργούν ως αστυνομία σκέψης και προθέσεων. Η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της», προειδοποιούν και απαιτούν «δραστικές λύσεις». Δηλώνουν ότι «δεν έχουμε σκοπό να σκύψουμε το κεφάλι και να σιωπήσουμε. Μπορεί να μας στερείται την ελευθερία αλλά δε θα μας στερήσετε την αξιοπρέπειά μας. Το μεγαλύτερο έγκλημα απ' όλα είναι η σιωπή και η αδιαφορία», υπογραμμίζουν.

Τέλος, υπενθυμίζουν: «Προς τραγική επιβεβαίωση των όσων έχουν γραφτεί την Παρασκευή 18/10/2013 πέθανε κρατούμενος στις φυλακές Πατρών, ο οποίος διαμαρτυρόταν για προβλήματα υγείας, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού».

Μικροφωνική αλληλεγγύης σήμερα

Στο μεταξύ μικροφωνική αλληλεγγύης στους κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου έχει προγραμματιστεί για τις 12 σήμερα το μεσημέρι έξω από το χώρο του πρώην Παραρτήματος Πατρών στην οδό Κορίνθου.

Όπως ανακοινώθηκε στο indymedia, παράλληλα, κατά τη δράση αυτή, θα μοιραστεί και το κείμενο διαμαρτυρίας των κρατουμένων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις