Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άμεση λήψη μέτρων για τους Αχαιούς Ελαιοπαραγωγούς

Άμεση λήψη μέτρων για τους Αχαιούς Ελαιοπαραγωγούς

Ζητάει ο βουλευτή της ΝΔ Μιχάλης Μπεκιρης

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Μιχάλης Μπεκίρης αναφέρει τα παρακάτω: "Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση από τη δραματική πτώση των τιμών του ελαιολάδου, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

Τα προβλήματα του κλάδου είναι γνωστά με την  κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο και να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και την ελαιοκαλλιέργεια σε εγκατάλειψη. Πιο συγκεκριμένα, για να επιβιώσουν οι ελαιοπαραγωγοί μας θα πρέπει να εφαρμοστεί  Εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο...

Για το λόγο αυτό ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την ηγεσία του  αρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με συγκεκριμένα ερωτήματα ήτοι :

«1.Τι προτίθεστε να κάνετε για τα διαρθρωτικά προβλήματα της παράγωγης – εμπορίας και διακίνησης του ελαιολάδου;

2. Έχετε μεριμνήσει ώστε να υπάρχει τεχνική βοήθεια και στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς κατά τις επενδυτικές τους προσπάθειες;

3.Τι μέτρα έχετε πάρει ή σχεδιάσει για να λυθούν θέματα όπως  η  κοινοτική παρέμβαση για το έξτρα παρθένο σε σχέση με την τιμή , η οποία θα πρέπει  να καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την αξιοπρεπή επιβίωση των ελαιοπαραγωγών;

4. Έχετε εξετάσει τη  δυνατότητα να δοθούν άτοκα δάνεια από τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Ενώσεις για παρέμβαση στην αγορά ελαιολάδου;

5.Εχετε λάβει μέτρα για τις ελληνικές εξαγωγές και την διασφάλιση ποιότητας του εθνικού μας προϊόντος ως κατηγορία;

6. Έχετε ανοίξει διάλογο με τις  τράπεζες ώστε να υποστηρίξουν την χρηματοδότηση των  τροποποιητικών  επιχειρήσεων  του κλάδου , ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες και να υποστηριχθούν οι τιμές.;

7. Έχετε προχωρήσει στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη  δημιουργία εθνικού φορέα, ώστε επιτέλους να υπάρξει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο;

8. Ποιες ενέργειες έχετε λάβει για την  υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του ελαιολάδου για την αποφυγή του φαινομένου της νοθείας του προϊόντος;»

Στην απάντηση του το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε  κάποια  στοιχεία δίχως όμως να μας παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης για τον κλάδο του ελαιολάδου .

Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Μπεκίρης, σας πληροφορούμε τα εξής :

Το ΥΠΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα υποστήριξης του ελαιολάδου, το οποίο αποτελεί εθνικό προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, άριστης ποιότητας και μεγάλης οικονομικής σημασίας τόσο για τη χώρα. όσο και για τις 500.000 περίπου οικογένειες που το παράγουν. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η χορήγηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.
Η εφαρμογή πολιτικής ποιότητας με στροφή σε πιστοποιημένα, ασφαλή και ανταγωνιστικά προϊόντα. Μέσα από τα προγράμματα ειδικής στήριξης, σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Καν. (ΕΚ) 73/2009 του Συμβουλίου, το ΥΠΑΑΤ ενισχύει τους παραγωγούς προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι οποίοι ταυτόχρονα καλλιεργούν εφαρμόζοντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας και παραδίδουν ελαιόκαρπο σε πιστοποιημένες για το σκοπό αυτό από τον ΟΠΕΓΈΠ επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να τηρούν τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την τήρηση συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που βασίζεται στις αρχές HACCP. Το ύψος της συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης ανέρχεται σε 10.000.000 € ετησίως για τα έτη 2010, 2011 και 2012.
Τα προγράμματα δραστηριοτήτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) του Καν. (ΕΚ) 867/2008 της Επιτροπής σε εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου, μέσα από τα οποία ενισχύονται οι φορείς του κλάδου για την εκπόνηση προγραμμάτων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων, την παροχή τεχνικής βοήθειας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, την ιχνηλάτηση και την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν πιλοτικά το 2003 και θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και την τριετία 2012-2015, συνολικού ύψους κοινοτικής χρηματοδότησης 33.294.000 € ανά τριετία.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΪ1ΑΑΤ για αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή και αγροδιατροφικού τομέα, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μια σειρά Μέτρων με στόχο α) τη στήριξη των παραγωγών β) τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο ελληνικό λάδι γ) τη δυνατότητα προώθησης αγροτικών προϊόντων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο δ) την ενίσχυση επενδύσεων, καθώς ο μεταποιητικός τομέας των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα:

Μέσω του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης), για τον τομέα ελαιούχων προϊόντων, ενισχύονται επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις καθετοποίησης της παραγωγής της εκμετάλλευσης:

α) Ίδρυση επέκταση εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων (ελαιοτριβείο, συσκευαστήριο) για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου σε συσκευασίες λιανικής, στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, β) Ίδρυση - επέκταση - εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων τυποποίησης ποιοτικού ελαιολάδου σε συσκευασίες λιανικής.
γ) Ίδρυση - επέκταση - εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων τυποποίησης ποιοτικών επιτραπέζιων ελαιών σε συσκευασίες λιανικής.

Μέσω του Μέτρου 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» δίνεται έμφαση στην αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τη στήριξη τους σε θέματα υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση της ποιότητας καθώς επίσης και της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων τους. Ειδικότερα, ενισχύονται οι επενδύσεις που αφορούν:

Εκσυγχρονισμό, με ή χωρίς μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων, αποκλειστικά και μόνο δύο φάσεων, χωρίς αύξηση δυναμικότητάς, με προτεραιότητα σε αυτά που επεξεργάζονται πιστοποιημένη βιολογική πρώτη ύλη.
Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων με δυναμικότητα ανάλογη των συγχωνευθέντων (αφορά και σε όμορους Νομούς), με προϋπόθεση των εκσυγχρονισμό τους σε ελαιοτριβεία δύο φάσεων.

Ιδρύσεις ελαιοτριβείων δύο φάσεων, αποκλειστικά και μόνο σε ορεινές- νησιωτικές περιοχές, από βιολογική πρώτη ύλη.
Εκσυγχρονισμό με ή χωρίς μετεγκατάσταση τυποποιητηρίων συσκευαστηρίων.

Σε επίπεδο τυποποίησης των ελαιούχων προϊόντων, δύναται να ενισχυθεί:

Ο εκσυγχρονισμός τυποποιητηρίων - συσκευαστηρίων ελαιολάδου, χωρίς όμως να επιτρέπεται η αύξηση της δυναμικότητας τους. Η ενίσχυση μπορεί να αφορά και σε εκσυγχρονισμό με ταυτόχρονη μετεγκατάσταση.

Οι ιδρύσεις, οι επεκτάσεις αλλά και οι συγχωνεύσεις τυποποιητηρίων ελαιολάδου για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών, εμπορεύσιμων συσκευασιών, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.

Μέσω του Μέτρου 132 «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» επιδιώκεται η στήριξη μεθόδων παραγωγής που αποβλέπουν στη βελτίωση των γεωργικών προϊόντων με στόχο την παροχή εγγυήσεων στους καταναλωτές ως προς την ποιότητα και τη διαδικασία παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων καθώς και η επίτευξη προστιθέμενης αξίας για τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα και η βελτίωση των δυνατοτήτων διάθεσής τους στην αγορά.

Το Μέτρο 133 «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης» στοχεύει στην παροχή στήριξης σε «ομάδες» παραγωγών που παράγουν προϊόντα ποιότητας με στόχο την προώθηση των προϊόντων ποιότητας και την ενημέρωση των καταναλωτών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών.

Πέρα αυτών, ο παραγωγός μπορεί να ενισχυθεί μέσω της δράσης της βιολογικής γεωργίας των γνωστών γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων του Άξονα 77/ς «Βελτίωσης του περιβάλλοντος και της υπαίθρου».

Το ύψος ενίσχυσης καλύπτει την απώλεια εισοδήματος και το πρόσθετο κόστος που υφίστανται οι αγρότες από τη μετάβαση της συμβατικής γεωργίας στη βιολογική γεωργία.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις Τρίτες Χώρες, το ΥΠΑΑΤ χειρίζεται τους Καν. (ΕΚ) 3/20Θ8 του Συμβουλίου και (ΕΚ) 501/2008 της Επιτροπής, σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και των Τρίτων Χωρών.

Για την προώθηση του ελαιολάδου, στο πλαίσιο των παραπάνω Κανονισμών, έχουν υλοποιηθεί πέντε (5) προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού € 15.361.866, ενώ αναμένεται η υπογραφή σύμβασης του προγράμματος του ΣΕΒΙΤΕΛ, προϋπολογισμού € 5.922.129,14, που έχει εγκριθεί από την Ε. Επιτροπή.

Το πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, έχει στόχο την προώθηση και προβολή του ελαιολάδου στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, και στη Νορβηγία.

Όπως είναι γνωστό, το μέτρο της παρέμβασης του ελαιολάδου έχει καταργηθεί και αντ' αυτού έχει θεσπισθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αιτήθηκε πριν από λίγους μήνες και ψηφίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012 στη Διαχειριστική Επιτροπή Γεωργικών Αγορών (Βρυξέλλες), Κανονισμός για το Άνοιγμα της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης Παρθένου Ελαιολάδου. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα, μέσω της διαδικασίας υποβολής προσφορών, για αποθεματοποίηση συνολικής ποσότητας 100.000 τόνων «εξαιρετικού παρθένου» και «παρθένου» ελαιολάδου για όλες τις χώρες τις Ε.Ε.

Το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά ελαιολάδου και άνοδο των τιμών παραγωγού, δεδομένου ότι η νέα παραγωγή μαζί με τα αποθέματα συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη.

Αναφορικά με τις τιμές ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η δημιουργία ομάδων θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών στις αγορές, ώστε να εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές στο προϊόν, καθώς αυτές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιοτική κατηγορία τους.

Είναι σημαντικό, ακόμη, να επισημανθεί ότι η τυποποίηση του ελαιολάδου αποτελεί ένα μέσο αύξησης της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Στην Ελλάδα, αν και λειτουργούν 286 περίπου εγκεκριμένα τυποποιητήρια ελαιολάδου, η συνολική δυναμικότητα των οποίων υπερκαλύπτει τις ανάγκες τυποποίησης ολόκληρης της εθνικής παραγωγής, εντούτοις τυποποιούνται μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες τόνοι.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αναγραφή της καταγωγής για τα «παρθένα» και «εξαιρετικά παρθένα» ελαιόλαδα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, αναγράφεται στη σήμανση υποχρεωτικά το Κράτος - Μέλος παραγωγής ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ή μία τρίτη χώρα από την οποία μπορεί να προέρχεται το ελαιόλαδο.

Για τα μείγματα παρθένων ελαιολάδων από διάφορες χώρες, ο προσδιορισμός της καταγωγής αναγράφεται ως ακολούθως : «μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή αναφορά στην καταγωγή εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Για τα μείγματα παρθένων ελαιολάδων από περισσότερα Κράτη - Μέλη ή τρίτες χώρες, ο προσδιορισμός της καταγωγής αναγράφεται ως ακολούθως: «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη» ή αναφορά στην καταγωγή Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις