Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχ. Μπεκίρης: Καθυστερούν τα μέτρα διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Μιχ. Μπεκίρης: Καθυστερούν τα μέτρα διαχ...

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ θέτει το θέμα με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς

Την αδιανόητη καθυστέρηση που έχουμε ως χώρα στην λήψη μέτρων για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης υδατίνων πόρων για τις λεκάνες απορροής της χωράς μας αλλά και της Αχαΐας ειδικότερα , επισήμανε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης φέρνοντας το θέμα στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων .Η θέση της χώρας μας είναι ιδιαίτερα δυσμενής όσον αφορά την κατανάλωση νερού.

Με μέση ετήσια κατανάλωση 2.389 κυβικών μέτρων ανά κάτοικο, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο «υδατικό αποτύπωμα» μετά τις ΗΠΑ και διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (1.243 κυβικά μέτρα / έτος / κάτοικο). To μεγάλο υδατικό μας αποτύπωμα αποδίδεται στην αυξημένη χρήση νερού για τη γεωργία (87%), στις απώλειες που παρουσιάζει το απαρχαιωμένο αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά και στη συνολική κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων".

Πάνε αρκετά χρόνια που όλη η ανθρωπότητα αλλά κυρίως οι επιστήμονες επέμεναν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος που θα γίνει θα είναι για το νερό, λόγο της λειψυδρίας που πλήττει τον πλανήτη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Μπεκίρη προς τους Υπουργούς, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με τίτλο «Εξορθολογισμός στην διαχείριση των Υδάτινων Πόρων   της Αχαΐας » έχει ως εξής:

« Το νερό μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικός πόρος, ως οικονομικό αγαθό και ως περιβαλλοντικό στοιχείο, ανάλογα με το κύριο κριτήριο και το είδος της διαχείρισης. Σε σχέση πάντως με άλλους φυσικούς πόρους και με άλλα οικονομικά αγαθά έχει μία ιδιαιτερότητα: είναι μοναδικό και αναντικατάστατο. Ένα μετάλλευμα π.χ. μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο (φυσικό ή συνθετικό υλικό) στην καθημερινή χρήση και στην οικονομική ανάπτυξη. Το νερό όμως όχι, αφού αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής στον πλανήτη και δεν έχει υποκατάστατο στην ανάπτυξη. Η βιώσιμη (αειφόρος) διαχείριση των υδατικών πόρων είναι η βασική παράμετρος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι υδατικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Και μάλιστα σε πολλές περιοχές του κόσμου δεν είναι επαρκείς και η ανεπάρκειά τους αυτή συνιστά μέγιστο εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Όσον αφορά την χώρα μας ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης για την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Με την κατάρτιση αυτών των Σχεδίων Διαχείρισης η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά). Η διαδικασία αρχίζει με την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων  Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στην Αχαΐα με ένα πλούσιο υπόβαθρο υδατίνων πόρων δυστυχώς δεν ακολουθείται η ορθή διαχείριση στο τομέα του νερού με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η κατά προτεραιότητα εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου που θα εκπονηθεί.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής  Ελλάδας και Ιονίου ενημερώνει τους φορείς και πολίτες για την έναρξη της  διαδικασίας διαβούλευσης για την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης ίων Λεκανών Απορροής. Η διαβούλευση αφορά στα Υδάτινα Διαμερίσματα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και γνωστοποιεί την πρόσκληση στη διαβούλευση επί των προσχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων των ανωτέρω Υδατικών Διαμερισμάτων, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην ιστοσελίδα http://wfd.ypeka.gr.

Η διαβούλευση των προσχεδίων διαχείρισης αποτελεί μέρος για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, όπως εναρμονίστηκε με το Ν. 3199/2003 και Π.Δ. 51/2007. Η προαναφερθείσα διαδικασία ξεκίνησε με την προκήρυξη της μελέτης «Κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, κατ' εφαρμογή του Ν. 3199/2003 και του ΠΔ 51/2007».

Επειδή τα σχέδια διαχείρισης αποτελούν μελέτες ζωτικής σημασίας για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων στο κάθε Υδατικό Διαμέρισμα και συμβάλλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποιες ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής που θα συνταχθούν να μην αποτελέσουν σχέδια επί χάρτου ;

2) Ποιες ενέργειες σχεδιάζεται για την  άμεση συγκρότηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων καθώς και την στελέχωση των Διευθύνσεων Υδάτων κυρίως με γεωτεχνικό επιστημονικό προσωπικό;

3) Ποιες ενέργειες σχεδιάζεται για να εφαρμοστούν  σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης που θα περιορίζουν την κατανάλωση νερού και θα αξιοποιούν καλύτερα το χορηγούμενο με τις αρδεύσεις νερό;

4) Έχετε ιδρύσει γραφείο πληροφοριών στην Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το εν λόγω θέμα ;

5)Τέλος έχετε λάβει υπόψη σας στην διαβούλευση που επιχειρείτε , τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αχαΐας και οι ανάγκες τους σε νερό καθώς και τη συμβολή του  παράγοντα νερού  στην  κλιματική αλλαγή που βιώνουμε ;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις