Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η ανάπτυξη και η ανασύσταση του κράτους πάνε μαζί

Η ανάπτυξη και η ανασύσταση του κράτους πάνε μαζί

Του Θανάση Νταβλούρου Βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη προβάλλει τώρα ως το μεγάλο στοίχημα της χώρας και ως η αδήριτη ανάγκη να φύγουμε μπροστά και να φτιάξουμε μια πραγματικά σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα.

Τώρα που είναι παγιωμένη η αντίληψη και εδραιωμένη η πεποίθηση ότι αποφύγαμε την καταστροφή, τώρα που σταθεροποιείται η οικονομία, αργά αλλά σταδιακά, είναι η μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε ταυτόχρονα και στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής.

Κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να έχει αναμφισβήτητα  και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, με τη ριζική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ανασύσταση επί τω βελτίω των δομών του κράτους, μέσα από γενναίες μεταρρυθμίσεις και ρηξικέλευθες τομές.

Παράλληλα, όμως, και σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προβάλλει επιτακτική και η ανάγκη ενίσχυσης και ουσιαστικής αναβάθμισης των θεσμών.

Οι προτάσεις και οι αποφάσεις για την επίτευξη αυτού του σκοπού θα πρέπει να εκπορεύονται και να διέπονται από βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις επερχόμενες γενιές, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.

Στους Έλληνες πολίτες, που συνήθως προηγούνται των πολιτικών ηγεσιών, έχουν ωριμάσει οι σκέψεις για μια άλλη χώρα και μια διαφορετική δημοκρατία. Μία δημοκρατία ποιοτική, με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια απέναντι στους νόμους και στο Σύνταγμα.

Και μία χώρα όπου δεν θα προέχει η εξυπηρέτηση συμφερόντων ατόμων, οικογενειών ή στενών κοινωνικών ομάδων και συντεχνιών έναντι των συμφερόντων της πατρίδας και του έθνους.

Οι πολίτες απαιτούν πραγματική ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, με πολιτειακές και πολιτικές μεταβολές, που θα εγγυώνται την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, τώρα που η κρίση του υπάρχοντος συστήματος έχει φθάσει στα όριά της, είναι άκρως απαραίτητο να γίνουν βαθιές και απαραίτητες τομές, νομοθετικές και θεσμικές. Και δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για τη λήψη μεγάλων αποφάσεων ως προς την εφαρμογή των νόμων, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

Η εμπέδωση της διαφάνειας σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου, με τα κόμματα να δίνουν πρώτα τον τόνο, η επιβολή και αποδοχή της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, ο πραγματικός έλεγχος του «Πόθεν Έσχες», καθώς και η θωράκιση της Δικαιοσύνης, πρέπει να είναι βασικές μας προτεραιότητες στην προαναφερόμενη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αφετηρία μας πρέπει να είναι η επιβεβλημένη αλλαγή νοοτροπίας ώστε να πάψουμε να έχουμε ως ζητούμενο το αυτονόητο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φτιάξουμε, όλες  και όλοι μαζί, από την αρχή, την Ελλάδα του 21ου αιώνα, μακριά από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις