Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για αφορολόγητο 50.000 ευρώ στο φόρο ακινήτων

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για αφορολόγητο 50.000 ευ...

Τι προτείνει σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα;

Την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ευρώ προτείνει το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει στην κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν αναγκαία τη «θέσπιση προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με 8 έως 10 φορολογικούς συντελεστές από 1 τοις χιλίοις μετά τις 50.000 και ανώτερος συντελεστής 2% για αντικειμενικές αξίες από 3 εκ και πάνω».

Επιπλέον σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα προτείνεται η θέσπιση 4 συντελεστών:

Α) Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα 2 τοις χιλίοις.

Β) Για ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 1 τοις χιλίοις.

Γ) Αξία ιδιοχρησιμοποιούμενων οικοπέδων κερδοσκοπικού χαρακτήρα 6 τοις χιλίοις.

Δ) Μη κερδοσκοπικού 3 τοις χιλίοις (Λατρευτικοί, πολιτιστικοί χώροι εξαιρούνται).

Ε) Αξία ακινήτων που εκμισθώνονται: 6 τοις χιλίοις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, 3 τοις χιλίοις μη κερδοσκοπικού.

Αναφορικά με τα αγροτεμάχια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει «τη διάκριση στους κατ' επάγγελμα αγρότες (περίπου 250 χιλ) και στους μη (περίπου 500 χιλ)». Όπως αναφέρεται «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνεται στη βάση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιών με πρόβλεψη για αφορολόγητο με βάση έκταση και αξία».

Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου κρατάνε αποστάσεις από την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για φορολόγηση με ενιαίο ποσό κατά στρέμμα, στην περίπτωση που δεν οριστούν έγκαιρα οι αντικειμενικές αξίες.

Σχετικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στη διάκριση με βάση κριτήρια για τα αγροτεμάχια όπως για παράδειγμα αν είναι καλλιεργήσιμα (αρδεύσιμα η μη, κοντά σε εθνικές οδούς η όχι, παραθαλάσσια η μη, χρησιμοποιούνται για μονοετή καλλιέργεια η πολυετή, πεδινά, ημιορεινά η ορεινά) η μη καλλιεργήσιμα (βοσκότοποι, δασικά).

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της  ακίνητης περιουσίας και να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων. Η φορολόγηση πρέπει να γίνεται με έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από δικαιότερη κατανομή μεταξύ των υπόχρεων.

Τέλος στην Ιπποκράτους προωθούν τρεις προτάσεις με βάση τα κοινωνικά κριτήρια και οι οποίες είναι:

1)  Για όσους έχουν πάρει δάνειο πρώτης κατοικίας μέχρι 100τ.μ. και μέχρι 150 χιλ. αντικειμενική, να μειώνεται ο φόρος που προκύπτει από το ακίνητο αυτό.

2) Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ΑΜΕΑ και πρόσωπα που τους επιβαρύνουν με αναπηρία 67-80%.

3)  Όποιος είναι για 2 χρόνια εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ να υπάρχει μείωση στο φόρο που προκύπτει για περιουσία μέχρι 200 χιλ. αντικειμενική.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις