Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πατούχας σε Δημαρά, Μπουρδούλη: Ακυρώστε την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής

Πατούχας σε Δημαρά, Μπουρδούλη: Ακυρώστε...

Τι λέει για ΣΜΑ και Παυλόκαστρο

Την ματαίωση της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης με επιστολή του στον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά και στον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Μπουρδούλη ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης "Ανυπότακτη Πολιτεία" Χρήστος Πατούχας.

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής του:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε,

Συγκαλείτε το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 12/4/2013, με τα θέματα της διακοπείσας συνεδρίασης της Τετάρτης 10/4/2013. Παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας μερικές διαδικαστικές και ουσιαστικές παρατηρήσεις:

1.Η αλλαγή του χώρου συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αυθαίρετη και ως εκ τούτου πάσχει στην νομιμότητα της. Ωστόσο η τυπικότητα της διαδικασίας είναι το δευτερεύον. Το κύριο είναι, ότι στην αλλαγή αυτή υπάρχουν δύο πολύ ουσιαστικά ζητήματα:

α) Γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε ότι η επιλογή σαν χώρου συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Συνεδριακού Κέντρου του λιμανιού, είναι ομόφωνη απόφαση μας, και έγινε για πολύ ουσιαστικό λόγο, αυτόν της στήριξης του αιτήματος μας για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο θέμα αυτό, γνωρίζουμε επίσης τις πιέσεις που ασκούνται από την Διοίκηση της ΟΛΠΑ ΑΕ, για την εκκένωση του χώρου. Γνωρίζουμε ακόμα ότι με τις πιέσεις αυτές, μας ζητούν «διακριτική αποχώρηση σε μια υπόθεση έτσι και αλλιώς χαμένη για τον Δήμο και την διεκδίκηση του».

Κύριε Δήμαρχε, υιοθετούμε τις πιέσεις αυτές; Υποκύπτουμε στις πιέσεις αυτές;Αντιλαμβάνεσθε την βαρύτητα μιας «οικειοθελούς» αποχώρησης μας; Αντιλαμβάνεσθε την τεράστια ευθύνη σας για αυτό;

β) Εάν ο λόγος της αλλαγής του χώρου συνεδρίασης είναι για να γίνει μια πιο «ήσυχη» συνεδρίαση, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι μια τέτοια απόφαση πάσχει στην πολιτική ωριμότητα της.

Κύριε Πρόεδρε,

οι συνεδριάσεις του σώματος, είναι σύμφωνα με τους νόμους αλλά και τις δημοκρατικές αρχές, δημόσιες! Δεν μπορούμε να διανοηθούμε παραβίαση ή υποβιβασμό αυτών των αρχών. Ναι! Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε εκτροπή, γνωρίζετε άλλωστε ότι ουδέποτε η παράταξη μας προκάλεσε οποιαδήποτε εκτροπή. Ωστόσο, πρέπει να εκτιμήσετε ότι η ένταση της διαφωνίας των κατοίκων και η μαζικότητα της παρουσίας τους, αναδεικνύει την ανάγκη του διαλόγου και της πειθούς. Της καλύτερης ενημέρωσης και της αποτελεσματικότερης διαβούλευσης. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσθε, ότι για την κατασκευή του ΣΜΑ, δεν αρκεί μία απλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η μονιμότερη εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης. Κατόπιν τούτων, σε τι ελπίζετε κύριε Πρόεδρε; Ότι ένας μικρότερος χώρος θα μας «προστατέψει»; Ένα τέτοιο κίνητρο, είναι πολιτικά αντιδημοκρατικό, λανθασμένο και άστοχο, είναι και πρακτικά αναποτελεσματικό.

2. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας επαναλάβω, ότι η «Ανυπότακτη Πολιτεία», θεωρεί αναγκαία την χωροθέτηση και την κατασκευή ΣΜΑ. Σύμφωνα με την δική μας άποψη για την συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία όπως προφορικά και γραπτά έχουμε αναπτύξει στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει σε επιγραμματική διατύπωση, την δραστική μείωση του όγκου των αποβλήτων, με την διαλογή στην πηγή, την αποτελεσματική πολιτική ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, και την ταφή των υπολοίπων στον ΧΥΤΑ του Φλόκα.

Να σας επαναλάβω επίσης, την άποψη που διατύπωσα στο Συμβούλιο της Τετάρτης, για την προταθείσα θέση του ΣΜΑ στο Παυλόκαστρο. Έχει δύο πολύ σοβαρά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι η μεγάλη μέση απόσταση από τα σημεία αποκομιδής, πράγμα που δημιουργεί απαγορευτικό κόστος μεταφοράς, και το δεύτερο είναι η ανυπαρξία οδικού δικτύου προσπέλασης στον ΣΜΑ. Η επισφαλής επίσης δυνατότητα κατασκευής αυτού του οδικού δικτύου. Τοποθετήθηκα επίσης εναντίον κάθε φανερής ή ασαφούς σκέψης για επαναφορά της Ξερόλακκας σαν χώρο κατασκευής ΣΜΑ. Για λόγους πολλούς και σοβαρούς, που δεν είναι του παρόντος να τους επαναλάβω, αλλά και για λόγους στοιχειώδους πολιτικής συνέπειας και ευθύνης.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε,

Θεωρώ άστοχο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις να συζητήσουμε το θέμα με τους ίδιους όρους. Θα ήταν σαν να μην αντιλαμβανόμαστε και να μην εισπράττουμε τα μηνύματα της κοινωνίας. Ο εσπευσμένος προσδιορισμός της νέας συνεδρίασης, αποδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή, δεν αντελήφθη και δεν εισέπραξε κανένα μήνυμα.

Αυτό που την ύστατη ώρα σας προτείνω, είναι μία δημόσια, αναλυτική και εξαντλητική συζήτηση, για τα κριτήρια επιλογής και τον βαθμό επιρροής τους. Επίσης αφού καταλήξουμε σε απόφαση επί των κριτηρίων, να επανεξεταστούν όλες οι θέσεις, όσες μέχρι τώρα εξετάστηκαν και όσες ακόμα υπάρχουν. Ένας τέτοιος δημόσιος, διαφανής, κατά το δυνατόν ευρύτερος, με συμμετοχή των εκπροσώπων δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων, με συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, διάλογος μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση.

Θεωρώ για όλους τους παραπάνω λόγους , άστοχη την έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής και προτείνω την ματαίωση της. Διαφορετικά επιφυλάσσομαι για την συμμετοχή μου σε αυτήν.

Με κάθε τιμή

Χρήστος Πατούχας

Δημοτικός Σύμβουλος"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις