Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ένας ΣΜΑ δεν φτάνει...

Ένας ΣΜΑ δεν φτάνει...

Του Tάκη Γεωργακόπουλου

Τα επεισόδια που έγιναν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, έδειξαν περίτρανα ότι η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει σοβαρό δημοκρατικό έλλειμα. Η πρόταση που κατατέθηκε αλλά και κάθε άλλη πιθανή πρόταση, θα έπρεπε να τεθεί στα αντίστοιχα διαμερίσματα για διαβούλευση προκειμένου οι κάτοικοί τους να συνειδητοποιήσουν, όχι μόνο την αναγκαιότητα του έργου αλλά και το πόσο ακίνδυνο ή επικίνδυνο είναι.

Η πρόταση για δημιουργία ΣΜΑ έπρεπε από την αρχή να συνοδεύεται από σοβαρή υγειονομική μελέτη, προκειμένου να γνωρίζουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αν οι ΣΜΑ, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.

Επιπλέον πρέπει οι κάτοικοι της Πάτρας να γνωρίζουν τι όφελος ή τι επιβάρυνση θα έχουν από την δημιουργία ή όχι του συγκεκριμένου έργου που είναι άρρηκτα δεμένο με την λειτουργία και του εργοστασίου στου Φλόκα.

Το ζήτημα επομένως είναι σύνθετο και δεν μπορεί ο Δήμος να φέρνει αποσπασματικά για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τέτοια θέματα. Με αυτή την τακτική, της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, να αναζητά κάθε φορά την συνέναιση των πολιτών για κάθε μεγάλο έργο, σίγουρα ο Δήμος Πάτρας ΔΕΝ μπορεί να προκόψει και ως φυσικό επακόλουθο, θα έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανάλογα φαινόμενα.

Η Πάτρα, χωροταξικά έχει τοποθετηθεί κατά μήκος της ακτογραμμής και για τον όγκο απορριμάτων που παράγει καθημερινά, με όποια μέθοδο επεξεργασίας κι αν επιλεγόταν, ένας ΣΜΑ, ΔΕΝ αρκεί.

Σίγουρα, η επιλογή της μεθόδου επξεργασίας των απορριμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στον τελικό σχεδιασμό αλλά σίγουρα, η δημιουργία δύο χώρων ΣΜΑ στα δύο άκρα της Πόλης θα διευκόλυνε και την κίνηση των αποριιματοφόρων αλλά και την εναπόθεσή τους, σε όποιο όγκο, στον τελικό προορισμό με μεγαλύτερη ευκολία, απ'ότι θα γίνεται αν όλα τα απορρίματα μεταφέροντο στον μοναδικό ΣΜΑ που σχεδιαζόταν στην περιοχή Παυλόκαστρο, ή όπου αλλού χωροθετηθεί.

Είναι ευνόητο πώς τέτοιου είδους εγκαταστάσεις έστω και προσωρινής εναπόθεσης απορριμάτων, πρέπει να γίνονται σε περιοχές που δεν θα ενοχλούν με κανένα τρόπο ή και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Γι αυτούς τους περιορισμούς η Δημοτική αρχή ΔΕΝ μπορεί να πείσει τους κατοίκους των γύρω, από το Παυλόκαστρο, περιοχών αλλά ούτε και τους πολίτες της Πάτρας.

Η δημοτική πολιτική πρέπει να ασκείται σε άλλη βάση, να λαμβάνει υπόψη της την διάθεση αλλά και τις ενστάσεις των πολιτών για κάθε θέμα και να επιδιώκει συνεναιτικές αποφάσεις για κάθε έργο που αφορά το κοινωνικό σύνολο, πέρα κι έξω από ατομικές επιδιώξεις ή σκοπιμότητες.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις