Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Η εκδήλωση του Δήμου για την Ημέρα της Γυναίκας - Δείτε φωτό

Πάτρα: Η εκδήλωση του Δήμου για την Ημέρ...
Βγενόπουλος Φάνης

Διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων & Ένταξης Μεταναστών

Χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Αχαΐας, η Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων & Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πατρέων, διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Όμιλο «Αγκαλιάζω», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία δεν είναι απλώς μια «γιορτή», αλλά ευκαιρία για προβληματισμό, αφού το θέμα της ισότητας των φύλων δεν πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Μαγκαφά, Κοινωνικό Λειτουργό και θέμα: «Το ημερολόγιο της γυναίκας», αλλά και ενημέρωση του κοινού από τις γυναικείες εθελοντικές οργανώσεις για το έργο τους και την προσφορά  τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στην ομιλία της η Αντιδήμαρχος Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων & Ένταξης Μεταναστών κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, ανέφερε:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή  σας στη σημερινή εκδήλωση. Την αντιλαμβάνομαι ως τιμή αλλά και ξεχωριστή ευθύνη ως γυναίκα και ως Αντιδήμαρχος Ισότητας.

Γιατί το θέμα της Ισότητας των φύλων δεν πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Οι γυναικείες εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, πρέπει να βρίσκονται ενωμένες και να αγωνίζονται για να προασπίσουν τα δικαιώματα της γυναίκας.

Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος δεν αρκούν για να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές, ευέλικτες πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά διαφορετικά δεδομένα. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.

Υπάρχει λοιπόν σοβαρό πεδίο προβληματισμού, ανταλλαγής προτάσεων και απόψεων για το που βρισκόμαστε και σε ποιες κατευθύνσεις χρειάζεται να εργασθούμε και να κινητοποιηθούμε ώστε οι νέες συνθήκες της κρίσης να μην ανακόψουν τη σταθερή πορεία των γυναικών προς την κατάκτηση της ισότητας.

Σήμερα, 8 Μαρτίου του 2013, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι υπεραιωνόβια. Είναι πλέον 102 χρονών. Μας θυμίζει πως σε όλη την πορεία του περασμένου αιώνα οι γυναίκες κατάφεραν πολλά. Βγήκαν με δυναμισμό από τον ιδιωτικό χώρο στο δημόσιο και την αγορά εργασίας. Κατοχύρωσαν δικαιώματα και συμμετοχή. Πάλεψαν σκληρά, συγκρούστηκαν, κουράστηκαν και πέτυχαν. Μέσα σε εκατό χρόνια καταφέραμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα όλων των προηγούμενων αιώνων. Διακριθήκαμε ως «δρομείς μεγάλων αποστάσεων».  Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Τα όσα πετύχαμε ως τώρα δεν είναι ασφαλώς λίγα, αλλά δεν πρέπει να μας κρύβουν πως έχουμε ακόμη πολύ και δύσβατο δρόμο μπροστά μας.

Ποια είναι όμως η σημερινή κατάσταση. Ας δούμε καταρχήν τη γενική εικόνα.

Οι γυναίκες παρά τις ικανότητες τους βιώνουν την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση αφού και η ίδια η έννοια της ισότητας αποτελεί πλέον κενό γράμμα σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση.

Η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου αποδεικνύεται καταστροφική για την κοινωνία, αλλά και για την οικονομία και οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες.

 

Ήδη εκτιμούν ότι η ανεργία θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 30%, ενώ η ύφεση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η ανεργία των γυναικών έχει φτάσει ήδη το 28,9% με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012 (το αντίστοιχο περσινό ήταν 21%), η ανεργία στις νέες γυναίκες έφτασε το 65,24% ενώ στους νέους άντρες το 48,9% και συνολικά, όμως, στους νέους το 56,6%.

Οι μισθοί στο Δημόσιο έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου, οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, προβλέπεται να μετατραπούν σε προνοιακά επιδόματα και οι κοινωνικές υποδομές ουσιαστικά καταργούνται.

Η τρόικα απαιτεί 25.000 απολύσεις μέσα στο 2013 και 150.000 συνολικά αποχωρήσεις μέχρι το 2015.

 

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, άντρες και γυναίκες, αντιμετωπίζουν άμεσα τον εφιάλτη της ανεργίας αλλά και ότι η Ελληνική κοινωνία θα στερηθεί βασικών υπηρεσιών. Νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και φροντίδας ηλικιωμένων, προγράμματα «Βοήθειας στο Σπίτι» υποβαθμίζονται ή καταργούνται, όλα θυσία στο βωμό της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους και της ικανοποίησης των δανειστών.

 

Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η γυναίκα σε αυτόν είναι, στην κυριολεξία, εντελώς απροστάτευτη. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γίνονται πλέον καθεστώς σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Ήδη μέσα σε ένα χρόνο οι σχέσεις μόνιμης και ελαστικής απασχόλησης έχουν ανατραπεί πλήρως. Το 70% των νέων προσλήψεων είναι με περιορισμένες μορφές απασχόλησης. Τις απολύσεις θα ακολουθήσουν προσλήψεις περιορισμένου χρόνου, ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα και με εξευτελιστικούς μισθούς για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα όχι μόνο την εξαθλίωση των ίδιων των εργαζομένων αλλά και την περαιτέρω διάλυση των υπηρεσιών και την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τη φτωχοποίηση και αρκετές φορές στη διάλυση των νοικοκυριών!

 

Προνοιακά - οικογενειακά επιδόματα όπως τρίτου παιδιού, πολύτεκνης μητέρας έχουν ήδη καταργηθεί με το 3ο μνημόνιο με συνέπεια οι οικογένειες και ιδιαίτερα εκείνες που εντάσσονται στις χαμηλόμισθες κοινωνικές ομάδες να υφίστανται τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω περαιτέρω μείωσης του εισοδήματός τους και συνεπώς αδυναμίας να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες.

Μπροστά σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση που εξελίσσεται σε εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα, εμείς οι γυναίκες καλούμαστε να σταθούμε αλληλέγγυες μεταξύ μας, στους συντρόφους μας και να σταθούμε στηρίγματα στις οικογένειές μας, έχοντας ταυτόχρονα και την αγωνία της διατήρησης ή της εξεύρεσης μια θέσεως εργασίας.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να τονίσουμε ότι όπως καταγράφει μελέτη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη βελτίωση των Συνθηκών ζωής και δουλειάς για κάθε θέση γυναικείας εργασίας που χάνεται, χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια για να ανακτηθεί όταν μεταβληθούν οι συνθήκες δεδομένου ότι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ανάκτησή της δεν είναι μόνο οικονομικά.

Έτσι η τόνωση και ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, των νέων ευέλικτων μορφών εργασίας-φιλικών προς τη γυναίκα, οι πρωτοβουλίες της «έξυπνης» ανάπτυξης που προσφέρουν θέσεις εργασίας για γυναίκες οφείλουν να βρεθούν στο κέντρο της προσοχής μας, καθώς και τα προγράμματα ανακατάρτισης και επανειδίκευσης των ανέργων γυναικών.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Πατρέων προχώρησε στην υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στην Τοπική Κοινωνία, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Με την υπογραφή της παραπάνω Χάρτας, ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αναφέρονται σ” αυτή, σχετικά με την πολιτική ισότητας την οποία πρέπει να εφαρμόσει.

Μια από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, είναι και η συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, με τις διαδικασίες οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 70 του Ν. 3852/2010  (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»).

Στη  Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, έχουν δικαίωμα συμμετοχής αιρετοί και αιρετές, υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας για τις πολιτικές φύλου Υπηρεσίας του δήμου, εμπειρογνώμονες στα θέματα ένταξης της διάστασης του φύλου στις τοπικές πολιτικές, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και γυναικείων οργανώσεων της περιοχής.

Ενδεικτικά οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας περιλαμβάνουν:

• Η εισήγηση προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και η προώθηση, με κάθε

πρόσφορο μέσο σε επίπεδο Δήμου του γενικότερου στόχου για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς.

• Η ευαισθητοποίηση/ενημέρωση και πληροφόρηση των κατοίκων στο ζήτημα της ισότητας με διοργάνωση εκδηλώσεων, ελεύθερων συζητήσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και μέτρων δράσης.

• Ο εντοπισμός και η προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης λύσεων των προβλημάτων που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο από κρίσεις που γίνονται σε βάρος του ενός φύλου στον τομέα της εργασίας, της παιδείας, της εκπαίδευσης, των οικογενειακών σχέσεων, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης.

• Η επιδίωξη μόνιμης και στενής συνεργασίας με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, τους ΟΤΑ του Νομού, τις τοπικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τις ΜΚΟ.

Παράλληλα, έχει εγκριθεί υποβληθέν πρόγραμμα  ΕΣΠΑ, από την Αντιδημαρχία Ισότητας φύλλων 100% χρηματοδοτούμενο από την ΓΓΙΦ, ύψους 700χ€, και βρίσκεται στην υλοποίησή του καθώς έχει ήδη επιλεχθεί ο χώρος στέγασης για την δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, θέλω να σημειώσω πως σ’ αυτούς τους δύσκολους και προκλητικούς καιρούς που ζούμε, χρειάζεται να αναλάβουμε δράσεις τώρα, να επιμείνουμε, να αντιστεκόμαστε, να αγωνιζόμαστε και να επαγρυπνούμε με ρεαλισμό και ευελιξία για να μην απομακρυνθούμε από τον τελικό μας στόχο που είναι η ισότητα των δύο φύλλων σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, της οικονομικής, και της κοινωνικής ζωής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις