Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στους ρυθμούς της Τσικνοπέμπτης και της αποκριάς - «Ο Γάμος της Johanoulas Bretzel» από την Ανω Πόλη μέχρι το Μώλο

Πάτρα: Στους ρυθμούς της Τσικνοπέμπτης κ...

Από το πρωί το Μουσικό Άρμα και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων θα συντονιστούν στους γιορτινούς καρναβαλικούς ρυθμούς

Tσικνοπέμπτη: η μέρα που όλοι περιμένουν για να γιορτάσουν, να το ρίξουν έξω και να αποδράσουν από τη μιζέρια, τις έγνοιες και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Όλη η πόλη γιορτάζει...Σε κάθε γειτονιά, στα πεζοδρόμια, στις γωνίες, στα σχολεία, στις δημόσιες κι ιδιωτικές υπηρεσίες η τσίκνα έχει την τιμητική της κι ελπίζουμε ο καιρός να μην τα κάνει μούσκεμα...

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό αποκριάτικο χρώμα και στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις.

Μια βόλτα από το πρωί στην πόλη και εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν πρόκειται για μια μέρα σαν τις άλλες. Μια μέρα γνήσια που σφραγίζεται με την αυθεντικότητα του εθίμου. Οι Πατρινοί μεθούν με τις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, γεύονται τις ψητές λιχουδιές, αφήνονται στους χορούς και τις μουσικές, στήνουν επιτόπια υπαίθρια γλέντια, ανταλλάσουν ευχές. Μια ατέλειωτη γιορτή όπου όλοι ψήνουν, όλοι προσφέρουν στους περαστικούς, όλοι γελάνε και χορεύουν. Παντού αυτοσχέδιες ψησταριές, η πόλη όλη σε αποκριάτικη εγρήγορση. Ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, περιμένει τους Πατρινούς.

Προσαρμοσμένο στο γενικότερο εύθυμο, χαρούμενο κλίμα είναι το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που έχει ετοιμάσει για τους Πατρινούς η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

Από το πρωί το Μουσικό Άρμα και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων θα συντονιστούν στους γιορτινούς καρναβαλικούς ρυθμούς.

 

«Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ JOHANOULAS BRETZEL»

Oι φετινές απογευματινές και βραδινές εκδηλώσεις και τα δρώμενα, που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και τα πληρώματα 62 και 222, εκτός από την Άνω Πόλη θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη μέχρι το Μώλο της Αγίου Νικολάου.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Johanoulas Bretzel» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

Η πομπή του Γάμου θα αρχίσει στις 17.30 από το Τάσι (πλατεία Ταμπαχάνων) και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Γερμανού-Αγ. Γεωργίου-Αγ. Νικολάου-Κολοκοτρώνη-Όθωνος Αμαλίας-Μώλος Αγίου Νικολάου. Η πομπή θα αποτελείται από την Μπάντα του Δήμου, συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων, όχημα των νεονύμφων, κουμπάρα και κουμπάρο, μπομπονιέρες, φτωχοσυμπέθερους, προικιά, οχήματα αντίκες –ευγενική προσφορά της ΕΛΙΑ (Ελληνικής Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου)-, τους Στρατηγούς, «καλεσμένους από τα ξένα» που θα μοιράζουν τα Σύμφωνα Ελεύθερης Συμβίωσης και το Μουσικό Άρμα. Καρναβαλιστές και μέλη πληρωμάτων τούς συνοδεύουν σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση.

Στο Μώλο θα αφιχθεί ο πρόεδρος Wilson με ανάλογη καρναβαλική επισημότητα, όπου θα τον περιμένει η νύφη κρατώντας την ανθοδέσμη. Το σμίξιμο του προέδρου με τη νύφη και το απαραίτητο καρναβαλικό «τελετουργικό» θα δώσουν το έναυσμα για την επιστροφή της πομπής με χορούς και γιορτές. Ακολουθώντας τη διαδρομή Όθωνος Αμαλίας-Ερμού-Κορίνθου-Αγίου Νικολάου-Αγίου Γεωργίου και άφιξη στο πάνω μέρος στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου.

Εκεί, γύρω στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί το νυφικό τραπέζι και θα ξετυλιχτεί το γλέντι του γάμου. Kαι βέβαια γλέντι δεν νοείται χωρίς μουσική και τραγούδι. Οι  Imam Baildi θα αναλάβουν να προσφέρουν εγγυημένη διασκέδαση παρουσιάζοντας τις πολυαγαπημένες τους μουσικές αλχημείες, αλλά και πολλά καινούρια κομμάτια από το καινούριο τους album που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2013. Οι Imam Baildi σε ένα εκρηκτικό μουσικό μείγμα, που ανακατώνει γοητευτικά πολλά ετερόκλητα μουσικά είδη και σε ένα ολόφρεσκο, ξεσηκωτικό πρόγραμμα, γεμάτο εκπλήξεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, με συμπαγή ήχο που γαργαλάει το στομάχι.

Παράλληλα στις 20.00 και ενώ η πομπή θα βρίσκεται σε εξέλιξη, στη μουσική σκηνή στη συμβολή των οδών Γερμανού και Ηλείας, μπροστά από το Λαϊκό Θέατρο η Ορχήστρα Θεοδώρου θα εμφανιστεί σε ένα γλέντι με λαϊκά, δημοτικά, νησιώτικα και αποκριάτικα τραγούδια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις